Kirjaston kirjalliset selvitykset:

 

Koronapandemian takia kirjaston toiminta oli rajoitettua 1.1.-9.5.2021 ja aineistoja pystyi lainaamaan vain varaamalla, joten lainat ja kävijämäärät jäävät selkeästi tavoitteesta. Elämyspolkuun kuuluvat käyttäjäkoulutukset toteutettiin virtuaalisesti, mutta muuten käyttäjäkoulutukset peruutettiin. Lähes kaikki tapahtumat virtuaalisesti (284 kpl) ja niihin osallistui 83 035 katsojaa, kaikkiaan tapahtumiin oli 84 239 osallistujaa. Virtuaalisesti on tavoitettu selvästi aiempaa enemmän yleisöä ja tapahtumien saavutettavuus on siten parantunut. Koronapandemian johtuneiden poikkeusolojen aikana e-aineistojen ja kirjaston verkkosivujen käyttö lisääntyi.

 

Toimintatuotot tulevat jäämään hieman talousarviosta, erityisesti vuokratuottojen osalta, lisäksi myöhästymismaksukertymä tullee jäämään suunniteltua pienemmäksi. Toimintakulut toteutuvat lähes suunnitellusti, jonkin verran säästöjä syntyy matkakustannusten ja joidenkin palveluiden osalta.

 

Orkesterin kirjalliset selvitykset

 

Koronatilanteeen vuoksi koko kevätkaudella ei päästy järjestämään yhtään yleisötapahtumaa, minkä vuoksi alkuvuoden tulot ovat jääneet toteutumatta. OKM:n koronatuki on paikannut tilannetta. Kesäkuun tilannearvion mukaan koronatilanteen parantumisen myötä kävijärajoitusten on ennakoitu väljentyvän ja myynnin kasvavan. Ulosvuokraustapahtumien varausten määrä syyskaudelle on hyvin korkea. Em. syistä tulotavoitteen arvioidaan ylittyvän n. 50 000 €.

 

Orkesteri on esittänyt konsertit verkkolähetyksinä pienemmässä kokoonpanossa, minkä vuoksi lisäsoittajien ja sijaisten tarve on ollut merkittävästi tavanomaista vähäisempi, eikä yleisötapahtumissa tavanomaisesti tarvittavaa tuntipalkkaista iltahenkilökuntaa ole tarvittu. Tämän vuoksi henkilöstökulujen ennakoidaan alittuvan n. 240 000 €.  Verkkokonserttien määrän lisääntyminen on kasvattanut nuottimateriaalin vuokrakuluja ja muita yksittäisiä kuluja, minkä vuoksi aineiden ja tarvikkeiden ja muiden toimintakulujen ennustetaan ylittyvän n. 40 000 €.

 

Museon kirjalliset selvitykset:

 

Museon toimintaan ja talouden kehitykseen ovat edelleen vaikuttaneet koko kevään voimassa olleet toimet koronapandemian hillitsemiseksi: yleisö on päässyt vain rajoitetusti vierailemaan museoissa ja gallerioissa. Luostarinmäen avauduttua toukokuussa, on yleisöllä kuitenkin ollut mahdollisuus päästä vierailemaan kaikkiin museokohteisiin. Alkuvuoden aikana museoissa ja gallerioissa on vieraillut yhteensä 68 412 kävijää. Edellisvuoden tammi-toukokuussa kävijöitä oli 60 728 eli kävijämäärä on noussut 13 prosenttia vuoden takaisesta, jolloin museo oli suljettuna koko huhti-toukokuun. Tammi-toukokuussa 2021 kävijöistä 47 385 oli Kuralan Kylämäen ulkoalueilla vierailevia, kun taas pääsymaksullisissa museoissa oli vieraillut vuoden alusta 21 027 kävijää. Yleisömäärien kehitys varsinkin tämän vuoden toukokuussa on ollut erittäin vahvaa: toukokuun aikana pääsymaksullisissa museoissa vieraili 10281 asiakasta, mikä on puolet koko alkuvuoden määrästä.

 

Toimintatuottoja kirjattiin tarkastelujakson aikana 915 222 euroa, josta 220 600 euroa oli pääosin kulttuuriministeriön avustuksia sekä 465 440 euroa museon talouden kautta hallinnoitua kaupungin kaunistamisrahaston tuloa. Suurin yksittäinen avustuserä oli vuoden 2021 tammikuulle kirjattu Opetus ja kulttuuriministeriön korona-avustus 140 000 euroa. Varsinaista palvelutuloa kertyi viiden ensimmäisen kuukauden aikana 229 182 euroa. Talouden kehitystä arvioitaessa on edelleen huomattava, että osa vuoden alussa tehdyistä palvelutulokirjauksista on vuoden 2020 toiminnasta kerättyä mutta viiveellä kirjautunutta tuloa, joten vuonna 2021 kerätty palvelutulojen kertymä on pienempi kuin 229 182 euroa.

 

Toimintakuluja oli toukokuun loppuun mennessä kirjattu 4 218 490 euroa, mikä alittaa ajanjaksolle talousarviossa lasketun kertymän (4 621 000 euroa). Maltillista menokertymää selittää se, että koronatoimenpiteet ovat rajoittaneet avoinnapitoa ja muuta palvelutuotantoa. Tämä on puolestaan vähentänyt työvoiman käyttöä ja muita toimintakuluja. Myöskään loppuvuoden aikana toimintakuluihin ei ennusteta syntyvän sellaista poikkeamaa, joka oleellisesti vaikuttaisi talouden toteumaan vuoden lopussa.

 

Loppuvuoden talouskehitystä ennustaessaan museo olettaa koronarajoitusten keventyvän kesän aikana siten, että heinäkuusta lähtien tuloja karttuu lähes talousarvion mukaisesti. Myöhemmin syksyn edetessä odotetaan mm. juhlatilojen vuokrauksen elpyvän.

 

Museon talouskehityksen ennustaminen vuoden viiden ensimmäisen kuukauden perusteella on tänä vuonna erityisen haastavaa. Kesäsesongin onnistuminen voi nostaa nettopoikkeaman jopa positiiviseksi, varsinkin kun huomioidaan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatavat koronatuet. Lisäksi toukokuussa alkanut yleisömäärien vahva kasvu viittaa siihen, että vuoden 2021 talous toteutuu huomattavan paljon paremmin kuin toukokuun lopun tilanne ennustaa.

 

 

Nuorisopalveluiden kirjalliset selvitykset:

 

 

Alkuvuoden vakava korona-tilanne ja tiukat palvelurajoitukset näkyvät luonnollisesti nuorisopalveluiden talouden ja toiminnan toteumassa. Pitkään jatkunut epävarmuus ja toistuvat muutokset palvelujen järjestämisessä näkyvät myös sekä lasten ja nuorten että henkilökunnan jaksamisessa. Loppukeväällä Turussa siirryttiin jo pandemian perusvaiheeseen mutta kesän aikana uuden virusmuunnoksen myötä tilanne on jälleen pahentunut ja loppuvuoden ennusteen tekeminen on erittäin haastavaa. Nuorisopalveluilla on valmius siirtyä etä- ja digipalveluihin, jos tilanne sitä vaatii. Lisäksi jalkautuvan ja digitaalisen nuorisotyön henkilöresursseja ollaan vahvistamassa mutta tätä muutosta halutaan tehdä kestävästi ja pitkäjänteisesti eikä vain loppuvuoden osalta.

 

Koronatilanteen epävarmuus ja palveluihin kohdistuneiden rajoitusten jatkuva muuttuminen ovat vaikuttaneet nuorten palveluun tulemiseen. Tämä on edellyttänyt ylimääräistä panostusta palveluiden markkinointiin ja tiedotukseen sekä asiakashankintaan. Nuorten matala kynnys päästä palveluun ja kohdennettu laadukas markkinointi tulee jatkossa huomioida entistä paremmin.

 

Maksu-, myynti- ja vuokratuotot tulevat jäämään suunnitellusta huomattavasti. Tämän hetken arvion mukaan vaje tulee olemaan 170 000 euroa. Toisaalta toimintamenoissa säästöä kertyy ennusteen mukaan noin 550 000 euroa, joten toimintakate olisi ennusteen mukaan ylijäämäinen noin 380 000 euroa. Menopuolella suurimmat säästöt ennustetaan syntyvän henkilöstömenoista sekä palveluostoista. Toisaalta vuokrakustannuksien ennustetaan olevan suunnitelmalukuja suuremmat.

 

Henkilöstömenojen ennuste on melko varovainen, sillä nuorisopuolella on muutamia vakansseja avoinna ja niille haetaan uutta käyttötarkoitusta. Nuorisopalvelut yrittää tällä järjestelyllä reagoida korona-ajan aiheuttamiin palvelutarpeen muutoksiin. Tarve jalkautuvalle ja digitaaliselle nuorisotyölle on kasvanut ja tarpeen ennakoidaan jatkuvan pandemian päätyttyäkin. Henkilötyövoiman käyttö on riippuvainen vakanssien muutosprosessin ja sitä seuraavan palkkauslupaprosessin sujuvuudesta. Keväällä ja kesällä on ollut lisäksi suunniteltua vähemmän tarvetta tilapäiselle sesonkityövoimalle.

 

 

Likuntapalveluiden kirjalliset selvitykset:

 

Kuvaus keskeisestä tapahtumista sekä toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista sekä arvio niiden euromääräisistä vaikutuksista toimintakatteeseen verrattuna edellisen vuoden tilinpäätökseen

 

Ei merkittäviä toimintaympäristön muutoksia aikavälillä 1.1.-31.3.2021.

 

 

Selvitys olennaisista talousarviopoikkeamista ja niiden syistä

 

Merkittävin syy talousarviopoikkeamaan aikavälillä 1.1.-31.3.2021 välisen aikana on syntynyt koronaepidemian rajoituksista, jolloin merkittävimmät tuloja kerryttävät toiminnot ovat olleet kokonaan tauolla. Uimalaitosten kiinniollessa ja aikuisten toiminnan puuttuessa kokonaan liikuntapaikkojen käyttäjinä ei tuloja kerry myynnistä ja tilojen vuokrauksesta.

 

 

Selvitys mahdollisista toimenpiteistä, mihin on ryhdytty tai ryhdytään talousarviossa pysymiseksi

 

Talousarviossa pysymiseksi on tehty vastaavasti menoja hillitseviä toimenpiteitä. Näitä toimenpiteitä on ollut esimerkiksi palvelutoiminnan supistaminen minimiin, aineiden ja tarvikkeiden hankinta vain välttämättömiin tarpeisiin sekä sijaistenkäytön minimointi.

 

Toimintakate (ennuste, netto ja talousarviopoikkeama)

 

Toimintakate ennustetaan olevan 21 238 925, joka tarkoittaa, että talousarvio poikkeama on alijäämäinen 61 061

 

Koronapandemian vaikutukset tuotto- ja kulueriin

 

Tuotto- ja kuluerien poikkeamat johtuvat käytännössä kokonaan Koronapandemiasta. Tuloja ennustetaan kertyvät 1 134 007 vähemmän kun on budjetoitu.

 

Vastaavasti kuluja on pystytty säästämään, koska palveluita ei ole järjestetty. Säästöjä ennakoidaan syntyvät koko vuoden aikana yhteensä 1 072 946.

 

Henkilötyövoiman käytön ennuste 31.12.2021

 

Ennustetaan henkilötyövoiman käytön olevan vuoden 2021 osalta 101 eli se alittaa suunnitteluluvun yhdellä henkilötyövuodella.