Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10717.11.202010

12687-2020 (12 04 02)

Vuorojakoperiaatteisiin sisältyvä jalkapallovuorojaon pisteytysmalli

Tiivistelmä: -

Liiklk § 107

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, asiakaspalveluesimies Susanna Hatanpää:

Turun kunnallisten ulkopalloilukenttien vuorojakoprosessin ja -periaatteiden tarkastelu aloitettiin syksyllä 2019 vuorojakoprosessin siirtyessä Suomen Palloliiton (SPL) Länsi-Suomen piiriltä Turun kaupungin liikuntapalvelujen toteutettavaksi. Vuoden 2020 vuorot sekä talvikauden 2020–2021 jaettiin pääasiallisesti SPL:n aiemmin käyttämää pisteytysmallia hyödyntäen. Syksyllä 2020 liikuntapalvelut aloitti kunnallisten ulkopalloilukenttien vuorojaon pisteytysmallin työstämisen.

Tavoitteena on päivittää voimassa olevaa pisteytysmallia, jota hyödynnetään jalkapalloseurojen vakiovuorojaossa jaettaessa vuoroja Turun kaupungin hallinnoimille kunnallisille ulkopalloilukentille. Päivityksellä pyritään siihen, että myös jalkapalloseurojen vuorojako kulkee linjassa liikuntalautakunnan päättämien (21.3.2017 § 33) vuorojakoperiaatteiden kanssa sekä vastaa tasapuolisesti jalkapalloseurojen liikuntaolosuhdetarpeisiin harrastus- ja kilpailutoiminta sekä harrastajamäärät ja sarjatasot huomioiden. Lisäksi pisteytysmallia päivittämällä halutaan tehostaa palloilukenttien käyttöä niin vuorojaon kuin myönnettyjen vuorojen todellisen käytön näkökulmasta. Vuonna 2019 varausasteet olivat täysimittaisilla keinonurmikentillä n. 53 %, pienemmillä kierrätyskeinonurmikentillä n. 28 % ja luonnonnurmikentillä n. 70 %(luonnonnurmilla max. vuoromäärä 16 h / viikko).

Pisteytysmallia hyödynnetään jakamaan kunnallisilta ulkopalloilukentiltä jalkapallolle määritellyt tunnit mahdollisimman tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja läpinäkyvästi turkulaisseurojen kesken. Kaupungin näkökulmasta on tärkeä painottaa kilpaurheilun ohella myös harrastustoiminnan merkitystä, joka on oleellinen osa eri-ikäisten kuntalaisten liikkumaan aktivointia. Huippu-urheilua ja nuorten jalkapalloilijoiden kehittymismahdollisuuksia kaupunki tukee myös Turun Seudun Urheiluakatemian saamien liikuntaolosuhderesurssien kautta.

Esitettävä pisteytysmalli on ns. tarkastustyökalu, jonka perusteella jokaiselle jalkapalloseuralle lasketaan kausittaiset pisteet, jotka määrittävät seurakohtaisen kokonaisvuoromäärän. Vuorojakoa ohjaavassa pisteytysmallissa seurojen joukkuekohtaiset pisteet lasketaan yhteen sekä kerrotaan seurojen peli- ja harrastepassimääristä saatavilla kertoimilla. Yhteenlasketut pisteet määrittävät seurojen saaman vakiovuoromäärän jaossa olevista vuoroista. Pisteytysvaiheen jälkeen toteutetaan varsinainen vakiovuorojako, jossa seurat hakevat vakiovuoroja toivomilleen kentille. Varsinaisessa vuorojaossa huomioidaan mm. seurojen toiminnan näkökulmasta tärkeiden alue- ja lähikenttien käyttö sekä vuorojen jakaantuminen tasapuolisesti kellonajallisesti eri ajankohtiin. Liikuntapalvelujen tekemän vuorojaon jälkeen seura jakaa saamansa kenttävuorot joukkueilleen omien painopisteidensä mukaisesti.

Pisteytysmalli koskee kunnallisten ulkopalloilukenttien vuorojakoa ns. kesäaikaan eli jalkapallokauden alusta siihen asti, kunnes ulkokentät sulkeutuvat talvikelien alkaessa. Talvikaudelle tehdään erillinen vuorojaon pisteytysmalli, jota hyödynnetään jaettaessa vuoroja Impivaaran jalkapallohalliin ja kunnallisille lämmitettäville keinonurmikentille. Tavoitteena on hyödyntää esitettävää pisteytysmallia tulevaisuudessa myös muiden kunnallisten liikuntakohteiden vuorojakoprosesseja kehitettäessä sekä muiden ulkopalloilukenttiä käyttävien lajien liittämisessä osaksi jalkapalloseurojen vuorojaon pisteytysmallia.

Turun kaupungin liikuntapalveluiden ja SPL:n edustajien tapaamisten pohjalta on koostettu pisteytysmalli (liite 1), jossa on hyödynnetty nykyisellään voimassa olevaa SPL:n pisteytysmallia ja liikuntapalveluiden voimassa olevaa jäävuorojaon pisteytysmallia (liiklk 21.4.2020 § 35). Tiedot sarjoista ja jalkapalloseurojen harrastajamääristä on saatu SPL:ltä. Liikuntapalvelut on tehnyt linjaukset mukaan otettavista sarjatasoista ja käyttäjäryhmistä sekä kenttien jakamisesta tiettyihin kategorioihin. Pisteytysmallista on keskusteltu turkulaisten jalkapalloseurojen ja SPL:n kanssa yhteisessä tapaamisessa 30.10.20. Pisteytysmallin yksityiskohtien hiomisessa on kuultu em. tahojen kommentteja, palautteita ja muutosehdotuksia. Mallia ja siihen liittyviä periaatteita on muokattu käytyjen keskustelujen pohjalta.

Jalkapalloseurojen vuorojaon pisteytysmalli on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkauden 2021 vuorojaosta alkaen. Vuorojakoprosentti lasketaan vuosittain joulukuussa sen hetkisen tilanteen mukaan ja seuran saama vakiovuorojen tuntimäärä määräytyy näiden perusteella seuraavalle kaudelle. Varsinainen vuorojako päästään näin ollen tekemään tammi-helmikuun aikana ja seurat saavat vuoronsa tietoon ennen kauden alkua. Vuorojaon pisteytysmallin toimivuutta ja siihen liittyviä periaatteita sekä käytännön vuorojakomenettelyä tarkastellaan kauden jälkeen yhdessä käyttäjien kanssa.

Liite 1Kunnallisen jalkapalloseurojen vuorojaon pisteytysmalli

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta hyväksyy edellä ja liitteessä 1 esitetyn jalkapalloseurojen vuorojaon pisteytysmallin osana voimassa olevia vuorojakoperiaatteita ja otettavaksi käyttöön kesäkauden 2021 vuorojaosta alkaen.

Lisäksi liikuntalautakunta toteaa, että jalkapalloseurojen vuorojakoon vaikuttavat pisteet määräytyvät kausittain mallin kriteerien mukaisesti sekä oikeuttaa asianomaiset viranhaltijat päättämään mahdollisista kausittaisista pisteytysmallin ja siihen liittyvien periaatteiden päivityksistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSuomen Palloliitto Länsi-Suomen piiri
tpvHatanpää Susanna


Liitteet:

Liiklk § 107
Liite 1:Kunnallisen jalkapalloseurojen vuorojaon pisteytysmalli