Kunnallisen jalkapallovuorojaon pisteytysmallin tausta ja periaatteet

 

Pisteytysmalli on työkalu, jonka perusteella jokaiselle jalkapalloseuralle lasketaan kausittaiset pisteet.

Jalkapalloseurojen saamat pisteet määrittävät kunkin seuran osuuden jaossa olevasta Turun kaupungin hallinnoimien kunnallisten jalkapallo-olosuhteiden kokonaistuntimäärästä.

Pisteytysvaiheen jälkeen varsinaisessa vuorojaossa huomioidaan vuorojakoperiaatteita noudattaen mm. seurojen toiminnan näkökulmasta tärkeiden alue- ja lähikenttien käyttö sekä vuorojen jakaantuminen tasapuolisesti kellonajallisesti eri ajankohtiin.

Liikuntapalvelujen tekemän vuorojaon jälkeen seura jakaa saamansa kenttävuorot joukkueilleen omien painopisteidensä mukaisesti.

 

Pisteytysmallin tavoitteet

 

Kunnallisten jalkapallo-olosuhteiden jakaminen mahdollisimman tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja läpinäkyvästi.

Ulkopalloilukenttien käytön tehostaminen niin vuorojaon kuin myönnettyjen vuorojen todellisen käytön näkökulmasta.

Huomioida kilpaurheilun ohella myös harrastustoiminnan merkitys, joka on oleellinen osa eri-ikäisten kuntalaisten liikkumaan aktivointia.

 

Kausittaisen pistemäärän laskentamalli

 

Laskentamalli

A x B = C

D x E = Seuran vuorojen lukumäärä

 

 

 

 

 

 

Seuran joukkueiden lukumäärä määrittää lähtöpisteet (A). Joukkueiden ansaitsemat pisteet on luokiteltu kolmeen kategoriaan (Taso A-C) sarjoissa pelaavien ikäluokka sekä kilpa- ja harrastetasot huomioiden.

oTaso A = 3 pistettä / joukkue

Veikkausliiga, miesten Ykkönen, Kakkonen ja Kolmonen, Kansallinen liiga, naisten Ykkönen, P20 SM ja Ykkönen, P17 SM ja Ykkönen, T18 SM ja Ykkönen, P/T 14–15 Liiga

oTaso B = 2 pistettä / joukkue

Miesten Nelonen ja Vitonen, naisten Kakkonen ja Kolmonen, P20 Kakkonen, P17 Kakkonen ja Kolmonen, T18 Kakkonen ja Kolmonen, P/T 14–15 Ykkönen ja Kakkonen

oTaso C = 1 piste / joukkue

Miesten Kutonen, KKI, naisten Nelonen, naiset 8v8, P17/T18 8v8, P/T14–15 8v8, P/T 12–13 Liiga, Ykkönen ja Kakkonen, P/T 10–11, P/T 8–9, P/T 7 ja nuoremmat

Kokonaispisteet muodostuvat jokaiseen kenttäprofiilin yhteenlasketuista pisteistä. Kenttäprofiileja on neljä:

oTäysimittaiset keinonurmet

oKierrätyspintaiset keinonurmet

oKilpanurmet

oHarrastenurmet

Jokaisen seuran harrastajamääräkerroin (B) lasketaan seuran pelipassien (ml. harrastepassit) määrän suhteesta jalkapalloseurojen yhteenlaskettuun kokonaispelipassimäärään. Pelipassimäärään lasketaan Suomen Palloliiton (SPL) myöntämien peli- ja harrastepassien määrä seuraavasti:

oTäysimittaiset keinonurmet: huomioidaan kaikkien sarjatason joukkueiden pelipassit

oKierrätyspintaiset keinonurmet: huomioidaan kilpanurmien ulkopuolisten joukkueiden sarjatasojen harrastepassit

oKilpanurmet: huomioidaan seurojen edustusjoukkueet sekä ASM- ja BSM- joukkueet – laskennallisesti 20 pelaajaa muodostaa yhden joukkueen, koska pelaajamääriä ei saada suoraan liitolta

oHarrastenurmet: huomioidaan kilpanurmien ulkopuolisten joukkueiden sarjatasojen pelipassit

Seuran vuorojen osuus pisteinä (C) määrittää seuran vuorojen osuuden prosentteina (D).

Seuran saamien vuorojen kokonaistuntimäärä muodostuu, kun jalkapalloseurojen vuorojen kokonaisresurssi (E) kerrotaan seuran vuoro-osuudella (D).

 

Otteluvuorot

 

Täysimittaisille keinonurmikentille sekä Impivaaran nurmikentälle on varattu otteluvuoroja.

Otteluvuoroihin seurat asettelevat omat pelinsä suoraan SPL:n TASO-järjestelmän kautta.

Otteluvuoroja ei lasketa mukaan jaossa olevaan kokonaisvuorokapasiteettiin. Näin ollen ne ovat ns. lisävuoroja seuroille pelien järjestämistä varten.

Jos otteluvuoroilla ei jonakin viikkona ottelua pelata, avataan vuoro normaaliin vuorojakoon.

Seurojen on edelleen mahdollista sijoittaa otteluita myös omien harjoitusvuorojensa kohdalle.

 

Vakiovuorojen jakaminen

 

Seurat hakevat vuoroja toivomilleen kentille. Liikuntapalvelut pyrkii ottaamaan toiveet huomioon vakiovuorojakoa tehdessä alue- ja lähikenttäajattelua hyödyntäen. Jaettavat vakiovuoromäärät tarkastetaan pisteytystyökalulla muodostettujen pisteiden avulla kenttäprofiilikohtaisesti.

Jalkapalloseurojen vakiovuorojaossa on kolme aikakokonaisuutta, joihin seurakohtaiset vuorot jaetaan prosenttiosuuden mukaan. Kilpanurmilla on käytössä rajoitus 16 h / viikko, jolloin vuorot myös jakaantuvat pääsääntöisesti prime time -aikaan.

oPrime time arkisin klo 17-20

oArkisin klo 15-17 ja klo 20-22

oViikonloput klo 8-22

Seurat ilmoittavat liikuntapalveluille sovittuun päivään mennessä, ottavatko ne niille tarjotut vakiovuorot vastaan.

Seurojen on mahdollista vaihtaa keskenään heille osoitettuja vakiovuoroja ennen kauden alkua. Seurat ilmoittavat vaihdoista liikuntapalveluille yhdessä siten, että molempien osapuolten suostumus käy esille ilmoituksesta.

Yli 20-vuotiaiden joukkueet sijoitetaan ensisijaisesti loppuillan vuoroihin yleisten vuorojakoperiaatteiden mukaisesti, pois luettuna pääsarjajoukkueet, jotka harjoittelevat pääasiallisesti päiväsaikaan.

 

Kokonaisvuororesurssin laskeminen

 

Ulkopalloilukenttien vakiovuorojaossa olevasta kokonaistuntimäärästä lasketaan jalkapalloseuroille ja muille lajeille tarjottavat vakiovuorojen kokonaismäärät.

Muille lajeille tarjottavat tuntimäärät lasketaan kyseisten lajien harrastajamäärien suhteesta jalkapallon kokonaisharrastajamäärään.

Muita lajeja ovat mm. lacrosse, amerikkalainen jalkapallo, rugby ja maahockey sekä Impivaaran jalkapallohallissa myös pesäpallo ja baseball, jotka käyttävät samoja kenttäolosuhteita kuin jalkapalloseurat.

Vakiovuorojaon jälkeen kaikki vapaana olevat vuorot ovat kaikkien lajien käytössä ilman lajikohtaisia osuuksia. Vuorot jaetaan yleisten vuorojakoperiaatteiden mukaan.

 

 

Huomioitavaa

 

Pisteytysmalli toimii työkaluna kausittaisen vakiovuorojaon seurakohtaisia kokonaistuntimääriä laskettaessa. Vakiovuorojako tehdään seurojen hakemuksiin perustuen.

Vakiovuorojaon jälkeen seuroilla on mahdollista hakea vapaana olevia vuoroja normaaliin tapaan yksittäisinä ja vakiovuoroina.

Pelaaja/harrastaja voi laskennallisesti olla nimettynä vain yhteen seuran joukkueeseen.

SPL ilmoittaa seurakohtaiset lisenssimäärät (peli- ja harrastepassit) ja sarjatasot joulukuussa päättyneen kauden mukaan. Liikuntapalvelut tekee tarkistuslaskennan, kun tulevan kauden sarjailmoittautuminen on päättynyt. Jos määrissä on merkittäviä muutoksia, päivitetään ne myös pisteytysmalliin.

Pisteytysmallia hyödynnetään vuorojaon työkaluna ns. kesäkauden vakiovuorojaossa eli jalkapallokauden alusta siihen asti, kunnes ulkokentät sulkeutuvat talvikelien alkaessa. Jaossa oleva kokonaisvuoromäärä vahvistetaan kausittain. Jaossa olevaan kokonaisutuntimäärään vaikuttaa mm. muutokset muiden lajien harrastajamäärissä tai remontissa olevat kentät. Talvivuorojen pisteytysmalli rakennetaan kevään 2021 aikana. Tavoitteena on hyödyntää pisteytysmallia ensimmäisen kerran vuorojaon työkaluna talvikaudella 2021–2022.

Kaupunki tukee huippu-urheilua ja nuorten jalkapalloilijoiden kehittymismahdollisuuksia myös Turun Seudun Urheiluakatemian saamien liikuntaolosuhderesurssien kautta. Pisteytysmalli ei vaikuta Urheiluakatemian vuoroihin.

Turun kaupungin hallinnoimat hiekkakentät eivät ole listattuna yhdeksi kenttäprofiiliksi pisteytyksessä. Niihin tulleet vakiovuorohakemukset käsitellään yleisten vuorojakoperiaatteiden mukaisesti.