Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10524.10.20178

11243-2017 (001)

Rajattomasti liikunta Turun seudulla (RLTS) -yhteistyön jatkolinjaus

Tiivistelmä:

Liikuntalautakunta päätti 16.12.2014 § 162 osallistumisesta Turun Seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin -hankkeeseen myös alkuperäisen suunnitelman mukaisena viimeisenä kaksivuotiskautena 2015-2016 siten, että Turun osuus oli 56 000 €/vuosi. Turku on nyt hankkeen ohjausryhmässä esittänyt osallistumista hankkeen jatkoon puolet pienemmällä osuudella. Hankkeen seutukunnat ovat kantanaan ilmoittaneet, ettei yhteistyö voi jatkua nykyisellään, mikäli Turun osuus alenee puoleen. Liikuntalautakunnalle esi-tetään, että Turku jatkaa hankkeen yhteistyössä 0,15 €/as/vuosi panoksella vuoden 2018 ajan ja että kunnat voisivat hyväksyä yhteistyön jatkumisen edelleen, vaikka Turun asukasmäärään suhteutettu panos pienenee.

Liiklk § 105

Liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola:

Yleisesti

Turun seudun kunnat ovat eri kokoonpanoilla tehneet liikuntapalveluiden ylikunnalliseen kehittämiseen liittyvää yhteistyötä vuosien ajan. Viimeiset vuodet (2011-) sitä on toteutettu koordinoidusti Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla (RLTS) -yhteistyön alla, jossa yhteistyökunnat ovat Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku. Yhteistyön periaatteet on sovittu yleisen seutukunnallisen yhteistyön linjauksen mukaisesti. Tällä hetkellä esimerkiksi Turun seudun elinkeinoyhteistyö ja Vaskikirjastotoiminta perustuvat samanlaiseen, asukasmäärään suhteutettuun hinnoittelumalliin. Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla -yhteistyön jatkoon liittyen Turku on ohjausryhmässä esittänyt, että se osallistuisi yhteistyöhön jatkossa puolet pienemmällä osuudella.

RLTS -hankkeen ohjausryhmältä on tämän vuoksi tullut Turulle kirje, jossa muut kunnat toteavat, että jos Turku osallistuu yhteistyöhön puolet pienemmällä summalla, merkitsisi se sovituista seutuyhteistyön periaatteista poikkeamista. Ympäristökuntien johdon kanta onkin ollut, että kyse on laajemmasta kuin vain liikuntapalveluiden yhteistyötä koskevasta asiasta. Jos sovitusta periaatteesta poiketaan, tulee ottaa arvioitavaksi ja arvotettavaksi myös kaikki muu seutuyhteistyö.

Kuntien yhteinen kanta on, että jos Turun osuus pienenee puoleen, ei yhteistyö voi jatkua nykyisellään. Vaihtoehtoina ovat joko muidenkin kuntien osuuksien pienentäminen puoleen tai yhteistyön jatkaminen nykyisillä periaatteilla ilman Turkua.

Lähtökohtaisesti yhteisessä RLTS -hankkeessa perusperiaatteena on, että yhteistyötä tehdään sen mukaisesti, mitä ja miten kunnat ja kuntien edustajat eri työryhmissä haluavat painottaa. Ohjausryhmässä linjataan asioita ja konkreettisesti asioiden työstäminen on siirtynyt kulloinkin voimassa oleviin työryhmiin. Kaikkiaan hanke on mahdollistanut sellaisen ulkopuolisen rahoituksen hakemisen ministeriöltä, jota yksi kunta ei voi itse tehdä. Vuosina 2015-2016 seutuyhteistyön nimissä lisärahoitusta toiminnan kehittämiseen on saatu 60 000 euroa vuodelle 2015 ja 70 000 euroa vuodelle 2016.

Turun liikuntapalveluiden arvio hankkeesta erityisesti Turulle koituneista hyödyistä on kuvattu liitteessä 1.

 Yhteenvetona voi todeta, että yhteistyö on kaikkiaan aina yhdessä tekemistä ja tulosta syntyy sen mukaisesti, miten yhteistyöhön osallistutaan ja miten sen arvo nähdään kehittämisen työkaluna. Kunnat siis ”ostavat” tässä yhteistyössä yhden asiantuntijan osaamista ja koordinaatiota yhteisissä asioissa, ja kuntien yhteiset näkemykset ohjaavat toiminnan suuntaa. Seutuyhteistyössä olisi jatkossakin tärkeää saada kuntien avuksi erilaisia kehittämishankkeita, joihin voi hakea sellaista ulkopuolista rahoitusta, jota kunta yksin ei voi hakea ja joihin kunnat voisivat lähteä omien intressien mukaan myös rahoittamaan ns. seutuyhteistyöhön käytetyn perusrahoituksen lisäksi. Hankkeen kehittäminen vielä enemmän joidenkin kuntien kesken räätälöityihin kehittämisasioihin olisi kuitenkin Turullekin hyödyllistä sen lisäksi, että aktivointityössä on nykyiselläänkin nähty selkeää synergiaetua kuntayhteistyöstä.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

Em. esittelyyn perustuen olen arvioinut Turun liikuntatoimessa RLTS- hankkeesta saatavia hyötyjä. Esitän, että Turku osallistuisi yhteistyöhön jatkossa puolet pienemmällä osuudella, koska osana liikuntapalveluiden talouden sopeuttamisratkaisuja joudumme kuluvana ja tulevana vuonna priorisoimaan omat palvelut ja niiden kehittämisen. Toinen vaihtoehto on, että lopetamme yhteistyöhön resursoimisen kokonaan. Aktivointityön alueella tapahtuva yhteistyö on hyödyllistä ja sen tulisi edelleen jatkua, mutta olosuhteiden ja järjestötyön alueella ei tällä hetkellä ole saatavissa sellaisia hyötyjä, että Turun kannattaisi niissä olla mukana nykyisellä panoksella (0,30€/as/v). Kaikkiaan huomioitavaa on, että seutuyhteistyötä voi tehdä myös ilman yhteistä koordinaattoriakin. Esitän, että Turku jatkaa hankkeen yhteistyössä 0,15 €/as/vuosi panoksella vuoden 2018 ajan käyttäen tämän aktivointityöhön liittyvään yhteistoimintaan ja siten kunnat voisivat hyväksyä yhteistyön jatkumisen edelleen, vaikka Turun asukasmäärään suhteutettu panos pienenee.

Liite 1Arvio hankkeen hyödyistä erityisesti Turulle

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että Turku sitoutuu Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla hankeyhteistyöhön 0,15 €/as/vuosi vuoden 2018 ajan ja esittää, että kunnat voisivat hyväksyä yhteistyön jatkumisen edelleen, vaikka Turun asukasmäärään suhteutettu panos pienenee.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian kokouksessa esitteli Markus Kalmari.

Jakelu

tiedAnu Oittinen
tpvLainio-Peltola Minna
tiedSlipic Sanda


Liitteet:

Liiklk § 105
Liite 1:Arvio hankkeen hyödyistä erityisesti Turulle