Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta15012.12.201316

13889-2013 (056)

Vuoden 2014 avustusten periaatteet

Tiivistelmä: -

Liiklk § 150

Järjestöliikuntapäällikkö Eeva Sunnari:

Yleistä

Turkulaiset urheiluseurat liikuttavat noin 60 000 jäsentään ja tuottavat yli miljoona liikuntasuoritetta vuosittain. Kansalaistoiminta luo pohjan turkulaiselle liikuntakulttuurille. Liikunnan seurakenttä on suurin kuntalaisia liikuttava taho ja liikuntapalveluita tuottava taho.

Liikunta-avustukset ovat yksi olennainen tapa, jolla liikuntatoimi tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja ja liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Vuosittain suorina liikunta-avustuksina jaetaan noin 1,5 milj. euroa, joka on vajaa 10 % liikuntatoimen budjetista. Avustusta saa vuosittain hieman vajaa 200 urheilu- ja liikuntaseuraa sekä noin 50 liikuntaa järjestävää yhdistystä. Liikuntajärjestöille tuki on merkittävä osa toiminnan rahoitusta.

Avustusjärjestelmä on rakennettu siten, että sillä saadaan aktivoitua turkulaisia liikkumaan, luodaan monipuolisia ja laadukkaita liikuntaolosuhteita ja liikuntapalveluja, tuetaan menestyvien urheilijoiden esikuvavaikutusta ja luodaan vetovoimaisia liikuntatapahtumia. Järjestelmän kolme keskeisintä tehtävää ovat 1) seurojen perustoiminnan tukeminen sisältäen niin tavoitteellisen urheilun kuin harrasteliikunnan, 2) seurojen laatutyön ja kehittymisen tuki sekä 3) kilpaurheilullisten pyrkimyksien tukeminen. Avustusjärjestelmä on rakentunut ohjaamaan toimintaa liikuntatoimen strategian suuntaisesti. Jotta strategiassa mainitut tavoitteet saavutetaan, avustusjärjestelmässä on perinteisen toiminta-avustuksen lisäksi muutamia kohdeavustuksia.

Liikuntalautakunta hyväksyy avustusten periaatteet vuosittain. Nyt päätettäväksi tuodaan avustusten periaatteet vuoden 2014 osalta. Tulevan vuoden avustusmäärärahat päätetään, kun talousarvio on vahvistettu.

Avustusmuodot

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta. Ensimmäinen on urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan tukeminen. Toinen osa-alue on liikuntaolosuhteiden tukeminen sekä liikuntapaikkojen käytön että pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen tukemisen kautta. Kolmas osa-alue on osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen. Neljännen osa-alueen muodostavat erityisavustukset.

Liikunta-avustuksia jaetaan sekä urheilu- ja liikuntaseuroille että liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä ovat vammaisjärjestöt, eläkeläisyhdistykset ja maahanmuuttajien yhdistykset. Kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteröityneitä yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku (poikkeus: nuorten urheilijoiden stipendit). Valtaosa avustuksista kohdistuu urheilu- ja liikuntaseuroille.

Edellisten vuosien tapaan vuoden 2014 avustamisen pääpainopiste on seurojen perustoiminnan tukemisessa. Perustoimintaa tuetaan parhaiten liikuntasuoritteisiin perustuvalla toiminta-avustuksella sekä liikuntaolosuhteiden tukemisella. Kohdennetusti painotetaan seuratoiminnan laadun kehittämistä ja yhteistoimintamuotojen kehittämistä. 

Avustuksiin on tehty pieniä muutoksia ja tekstikorjauksia, mutta pääperiaatteet ovat säilyneet ennallaan. Oleellisin muutos vuoteen 2013 verrattuna on Nuoren urheilijan stipendin alaikärajan laskeminen 15 vuodesta 13 vuoteen.

Seuraparlamentti (15.8.2013 ja 17.10.2013) ja Liikuntalautakunta (13.11.2012 § 124 ja 8.10.2013 avustusseminaari) kokouksissaan käyneet arvo- ja lähetekeskustelua avustusten periaatteista ja avustuskokonaisuudesta. Yllä esitetty muutos on lähetekeskusteluiden mukainen. Isompia lähetekeskusteluiden mukaisia muutoksia tullaan esittämään vasta vuodelle 2015 (mm. toiminta-avustuksen painokertoimet ja mahdollinen nuorten urheilijoiden kansainvälisen toiminnan matka-avustuksen lakkauttaminen), jotta seuroilla on aikaa valmistautua muutoksiin. Vuonna 2015 voimaan astuvat muutosesitykset käsitellään vuoden 2014 alussa, jonka jälkeen niistä tiedotetaan seuroja.

Avustusten tarkemmat jakoperiaatteet esitellään liitteessä 1.

Liite 1Avustusten jakoperiaatteet 2014

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää vuoden 2014 avustusten periaatteet edellä esitetyn ja liitteen 1 Avustusten jakoperiaatteet vuonna 2014 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ehdotus hyväksyttiin lisäyksellä, että yhden henkilön koulutusavustus ei voi olla yli 500 euroa vuodessa. Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti

Liite 2Hyväksytyt avustusten jakoperiaatteet 2014

Jakelu

tiedAhola Kaija


Liitteet:

Liiklk § 150
Liite 1:Avustusten jakoperiaatteet 2014
Liite 2:Hyväksytyt avustusten jakoperiaatteet 2014