Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 61 12.04.2011 13

4374-2011 (654, 664, 002)

Periaatteelliset ehdot yksityisesti rahoitettavan jalkapallokuplahallin rakentamisesta Turkuun

Tiivistelmä: -

Liiklk § 61

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Kaupungin johdon puoleen on käännytty kyseisessä asiassa alkuvuodesta 2011 ja johdon pyynnöstä neuvotteluja on jatkettu lähinnä liikuntatoimen ja yrittäjän kesken.
Liikuntatoimen ja Kiinteistöliikelaitoksen kesken käydyissä keskustelussa on todettu hyväksi käyttää samaa sopimusjakoa kuin Veritasstadionin yhteydessä, eli Kiinteistöliikelaitos tekee maavuokrasopimuksen suoraan yrittäjän kanssa ja liikuntatoimi käyttöön ja hoitoon liittyvän sopimuksen suoraan yrittäjän kanssa.

Parhaimmaksi sijoituspaikaksi on arvioitu monien pääosin hiekkapohjaisten kenttäalueiden vertailussa Impivaaran nykyinen keinonurmi. Hallin suunnitellut mitat ovat 115 x 70 m, eli kyseessä on täysimittainen myös liigacupiin soveltuva pelialue.

Liikuntatoimen ja yrittäjän välisessä käyttö- ja yhteistyösopimuksessa otetaan kantaa mm. seuraaviin asioihin;
Hallin pääkäyttötarkoitus on jalkapallo, toissijainen muu liikunta ja vain niiden kysynnän niukkuudesta johtuen liikuntatoimen luvalla muu kuin liikuntakäyttö.
Liikuntatoimi saa käyttöönsä suunnilleen nykyisen käyttöjakson eli puoli vuotta esim. huhtikuun alkupuolelta lokakuun alkupuolelle siten, että kenttä säilyy nykyisessä käytössään pääosin turkulaisseurojen harjoitus- ja otteluareenana. Talvikaudella halli on yrittäjän käytössä tarkoituksenaan vuokrata hallin käyttövuorot Turun seudun jalkapalloseuroille kysynnän mukaan.

Kustannusjako;

Yrittäjä vastaa kaikista suunnittelu- ja rakentamiskuluista sekä lupamenettelystä (arvio 1 M€) sekä ylläpitokuluista, pois lukien hallin liikuntatoimen käytössä olevan kesäkauden ylipainepuhaltimien ja tarvittavan valaistuksen aiheuttamat sähkökulut max 25.000 €/kesäkausi.

Yrittäjä vastaa kaikista henkilöstökuluista ympäri vuoden, pois lukien keinonurmen vaatima koneellinen hoito (n. 1 tunti/viikko), jonka Liikuntapalvelukeskus hoitaa nykyisellä hoitohenkilöstöllään ja erikoiskoneellaan. Lisäksi liikuntatoimi sitoutuu järjestämään kesäkauden käyttöön liittyvän ovien avaamisen ja sulkemisen sekä valaistuksen käytön yhdessä alueen nykyisen henkilöstön ja käyttäjien kanssa ja edelleen käyttämänsä jakson mahdollisen siivouksen.
Yrittäjä vastaa kaikista vuosien kuluessa tarvittavista huolto- ja korjauskuluista. Poikkeuksena keinonurmialusta, jonka seuraavasta uusimistarpeesta Liikuntapalvelukeskus hoitaa 70%, yrittäjä 30%, koska nykyinen keinonurmi on 4 vuotta käytetty ja osin jo kaupungin käytössä kulunut. Jatkossa kulutus ja kustannusjako jakautuu keinonurmen uusimisen osalta 50/50.

Yrittäjällä on tavoitteena pitkäaikainen vuokrasopimus, joista ensimmäisen vaiheen kestoksi on suunniteltu viisi vuotta. Lisäksi sopimuksessa tulee sopia liikuntakeskuksessa jo sijaitsevien pysäköintialueiden ja pukuhuonetilojen mahdollisesta yhteiskäytöstä.

Tavoitteena on, että halli on pystyssä suunnilleen käyttökauden alkaessa lokakuussa 2011. Kesäkaudella (n. 10.4. -10.10.) liikuntatoimen nykyiset asiakasryhmät mm. turkulaisseurat, saavat kentän käyttöönsä entisin vuokraehdoin, kuitenkin sillä muutoksella, että halli on katettuna vuoden ympäri.
Sopimuksella tulee myös varmistaa, että halli on lämpötilaltaan ja ilmanvaihdoltaan kesäkäyttöön soveltuva. Edelleen sopimuksessa on varmistettava turkulaisseurojen tasapuolinen kohtelu esim. vuorojen saatavuuden ja hinnaston suhteen.

Liikuntatoimi on pyytänyt asiasta myös Suomen Palloliiton Turun piirin lausuntoa. SPL Turun piiri puoltaa hallin rakentamista ja näkee sen tärkeänä jalkapallon olosuhdeparannuksena. Kaikki piirin mielipidekyselyyn vastanneet seurat olivat asian suhteen yksimielisen myönteisiä.

Liite 1Suomen Palloliiton Turun piiri ry:n lausunto

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä em. periaatteet käytävien yksityiskohtaisten neuvottelujen pohjaksi siten, että lopullinen sopimusehdotus tuodaan lautakunnalle mikäli mahdollista toukokuun kokoukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 61
Liite 1:Suomen Palloliiton Turun piiri ry:n lausunto