Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 231 15.12.2009 27

15562-2009 (056)

Avustuksen pidättäminen dopingrikkomuksen vuoksi

Tiivistelmä: -

Liiklk § 231

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Turun Amerikkalainen Jalkapallo ry:n (Turku Trojans) urheilija rikkoi Suomen antidopingsäännöstöä 11.7.2009 pelatussa ottelussa ja sai dopingrikkomuksesta varoituksen. Urheilijan näyte sisälsi kannabiksen aineenvaihduntatuotetta.

Liikuntalautakunta on avustusten jakoperiaatteissa (Liikltk 10.2.2009 § 53) todennut, että Liikuntalautakunta voi määrätä avustuksen palautettavaksi, mikäli avustuskaudella yhdistyksessä rikotaan Suomen liikunnan ja urheilun eettisiä ohjeita (mm. doping-säännöstö). (kohta 1.2)

Seuralla on yleinen valvontavelvollisuus, tiedottamisvelvollisuus ja sitouttamisvelvollisuus jäseniinsä ja urheilijasopimuksella seuraan kuuluviin urheilijoiden nähden.

Turku Trojans on antanut asiasta lausunnon.

Liite 1Turku Trojansin lausunto

Lausunnossa seura toteaa, että se tekee laaja-alaista antidopingtyötä, joka alkaa jo juniorikasvatuksesta. Rikkomuksen tehnyt urheilija on allekirjoittanut seuran kanssa pelaajasopimuksen. Pelaajasopimuksessa urheilija sitoutuu noudattamaan Suomen Antidopingtoimikunnan ja SAJL:n (Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton) ja EFAF:n (Euroopan amerikkalaisen jalkapallon liiton) dopingsäännöstöä. Seura on myös purkanut dopingrikkomukseen syyllistyneen urheilijan pelaajasopimuksen jo ennen kuin rikkomus varmistui. Seura on siis toiminut ennaltaehkäisevästi antidopingtyössään. Kyseessä voidaan katsoa olevan yksittäisen urheilijan rike.

Liikuntapalvelukeskus toteaa, että rikkomus on lievä ja seura on sitoutunut ennaltaehkäisevään antidopingtyöhön. Näin ollen rikkomuksesta annettavan rangaistuksen tulee olla lievä. Raskauttavana seikkana voidaan todeta, että seurassa on tapahtunut vastaavanlainen rikkomus 1990-luvun lopulla.

Seura on saanut toiminta-avustusta vuonna 2009 yhteensä 8 088,71 euroa. Edustusjoukkueen osuus avustuksesta on ollut noin 7 % eli 567,26 euroa.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että seuran toiminta-avustuksesta pidätetään vuoden 2010 toiminta-avustusjaossa edustusjoukkueen osuus sanktiona liikuntalautakunnan avustusperiaatteiden ja Suomen antidopingsäännöstön vastaisesta toiminnasta.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että Turun Amerikkalainen Jalkapallo ry:n (Turku Trojans) vuoden 2010 toiminta-avustuksesta pidätetään aikuisten edustusjoukkueen osuus 567,26 euroa. Syynä on avustusperiaatteiden ja Suomen antidopingsäännöstön vastainen toiminta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja saapui kokoukseen ennen asian käsittelyä klo 18.45.

Jakelu

tiedTurun Amerikkalainen Jalkapallo ry
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 231
Liite 1:Turku Trojansin lausunto