TURUN AMERIKKALAINEN JALKAPALLO RY

www.turkutrojans.com

Tuulenpuoli 10

21600 Länsi-Turunmaa

Teemu Paukkula  0500 709 586

president@turkutrojans.com

 

 

 

Lausunto Turun liikuntalautakunnalle

 

Haluamme tuoda esille Turku Trojansin näkemyksen amerikkalaisvahvistuksemme Gerard Hamlettin dopingrikkomuksesta.

 

Suomen Antidopingtoimikunta testasi Gerard Hamlettin 11.7.2009 pelatun Turku Trojans-Lappenrannan Rajaritarit -ottelun jälkeen. Testi osoitti, että Hamlettin näyte sisälsi kannabiksen aineenvaihduntatuotetta (11-nor-9-carboxy-delta-9-tetrahydrocannabinol).

 

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton hallitus päätti 24.8.2009 pitämässään kokouksessa antaa Gerard Hamlettille varoituksen dopingrikkomuksesta. Liiton kilpailusääntöjen mukaisesti liittohallitus langetti samalla seuralle 2.000 euron sakon, koska pelaaja edusti dopingrikkomukseen johtaneen näytteen antaessaan Turku Trojansia.

 

Gerard Hamlettin pelaajasopimus purettiin kuitenkin Turun Amerikkalainen Jalkapallo Ry:n toimesta jo 11.8.2009 eli ennen testituloksen valmistumista. Sopimuksen purkamisen syynä olivat pelaajan toistuvat läsnäolovelvoitteen laiminlyönnit.

 

Mielestämme on erittäin tärkeää, että tämän kaltaiset tapaukset tulevat ilmi. Ne osoittavat, että testaustoiminta on Suomessa tehokasta ja kattavaa. Kiitos tästä kuuluu Amerikkalaisen Jalkapallon lajiliiton sekä Suomen Antidopingtoimikunnan pitkäjänteiselle ja tiiviille yhteistyölle.

 

Trojans tekee dopingrikkomusten ennaltaehkäisemiseksi laaja-alaista työtä, joka alkaa jo juniorikasvatuksesta. Pitkäaikaisena Nuori Suomi Sinettiseurana Trojans on panostanut laadukkaaseen nuorisotyöhön, jossa olennaisena osana on myös tapakasvatus. ”Päihteetön pelikenttä” -toimintamallissa yhtenä tärkeimmistä päämääristä on harrastamisen ilo.

 

Pelaajasopimuksemme, jonka joutuvat allekirjoittamaan kaikki pelaajat A-junioreista aikuisiin, sisältää seuraavan tekstin kielletyistä aineista:

 

KIELLETYT LÄÄKEAINEET

Edellytyksenä pelaajan harjoituksiin ja otteluihin osallistumiseen on, että pelaaja

noudattaa Suomen Antidopingtoimikunnan, SAJL:n ja EFAF:n dopingsäännöstöä. Pelaaja on velvollinen tutustumaan häntä koskeviin doping-säännöstöihin. Tiedot urheilussa kielletyistä doping-aineista ja -menetelmistä löytyvät Suomen Antidopingtoimikunnan vuosittaisesta julkaisusta "Kielletyt ja sallitut lääkeaineet urheilussa".

 

SAJL:n minimirangaistukset dopingrikkomuksissa ovat:

1.        Määräaikainen kilpailukielto (pääasiassa 2 vuotta ensimmäisestä rikkomuksesta)

2.        Elinikäinen kilpailukielto toistuvasta dopingista

3.        Suomen Antidopingtoimikunnan lausunnon perusteella varoitus

Pelaaja sitoutuu noudattamaan yllämainittujen tahojen antamia doping-määräyksiä sekä korvaamaan seuralle mahdollisesti aiheutuvan vahingon, mikäli hänen todetaan syyllistyneen kiellettyjen lääkeaineiden nauttimiseen.

 

Ulkomaalaispelaajamme joutuvat allekirjoittamaan sopimuksen englanninkielisen vastineen, mutta aiheutuneiden kustannusten periminen oikeusteitse amerikkalaiselta pelaajalta on käytännössä mahdotonta.

 

Trojansin mahdollisuudet estää yksittäisen pelaajan rikkomukset ovat häviävän pienet. Etenkin, kun kyseessä on määräaikaisessa työsuhteessa oleva ulkomaalainen pelaaja.

Trojansilla ei myöskään urheiluseurana ole taloudellisia resursseja teettää säännöllisiä doping- tai huumetestejä joukkueen pelaajille. Sen sijaan toimimme tiiviissä yhteistyössä lajiliittomme kautta Suomen Antidopingtoimikunnan (ATD) kanssa.

 

Turku Trojans tulee urheiluseurana tekemään kaikkensa, ettei rangaistu pelaaja Gerard Hamlett tule enää pelaamaan Suomessa tai muissa Maailmanliiton alaisissa sarjoissa.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto Ry:n puheenjohtaja, Euroopan Amerikkalaisen Jalkapallon liiton (EFAF) Senior Vice President ja Maailmanliiton (IFAF) Junior Vice President, Roope Noronen on hankkeen tukena.

 

Lopuksi haluamme korostaa, että Turku Trojans on tehnyt rajallisten resurssiensa puitteissa kaikkensa tällaisten tapausten ehkäisemiseksi. Kun otetaan huomioon Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton hallituksen seuralle määräämä 2000 € sakko, olisi Turun liikuntalautakunnan meille kohdistaman toiminta-avustuksen osittainenkin poistaminen kohtuuttoman suuri lisärangaistus.

 

 

 

 

Parhain liikuntaterveisin,

 

 

Teemu Paukkula

Puheenjohtaja,

Turun amerikkalainen Jalkapallo Ry