Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 227 15.12.2009 24

15507-2009 (056)

Turun Slalomseura ry:n avustusanomus koskien Hirvensalon hiihtokeskuksen investointeja

Tiivistelmä: -

Liiklk § 227

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Turun Slalomseura ry on jättänyt liikuntapalvelukeskukselle anomuksen 4.12.2009. Anomus koskee investointiavustusta. Seura ylläpitää Hirvensalon hiihtokeskusta.

Liite 1Turun Slalomseura ry:n anomus

Anomuksessaan Turun Slalomseura ry toteaa, että kuluneen vuoden aikana se on tehnyt mittavia investointeja hiihtokeskukseen uusimalla vedenlauhdutusjärjestelmän ja hissilippujärjestelmän sekä tekemällä maansiirto- ja asennustöitä.

Seura anoo investointien kattamiseen avustusta 20 000 euroa ja pyytää liikuntalautakuntaa huomioimaan mahdollisen jatkohakemuksen vuonna 2010.

Turun Slalomseura ry on tehnyt liikuntapalvelukeskuksen kanssa käyttöoikeussopimuksen kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti 14.5.2007 § 357. Asiaa on käsitelty myös kaupunginhallituksessa 19.2.2007 § 133 ja 26.2.2007 § 163 sekä liikuntalautakunnassa 21.3.2007 § 90. Vuonna 2007 tehdyssä sopimuksessa yhdistykselle on luovutettu Hirvensalon hiihtokeskuksen maa-alueen käyttöoikeus veloituksetta. Aikaisempiin käyttöoikeussopimuksiin kuului ns. tappiontakuujärjestelmä. Tappiollisena vuotena liikuntapalvelukeskus vastasi vuosittaisesta pääomavuokrasta sovittuun rajaan asti. Voitollisena vuotena puolestaan seura tilitti sovitun laskentajärjestelmän mukaisesti liikuntapalvelukeskukselle osan voitosta. Ns. tappiontakuujärjestelmä purettiin vuonna 2007 uusitussa sopimuksessa.

Hirvensalon hiihtokeskus tarjoaa harjoittelumahdollisuuden paitsi turkulaisille alppilajien harrastajille, myös alueen asukkaille ja ulkoilijoille. Kausikortteja myydään noin 200–300 kappaletta vuosittain. Kausikorttien ohella suuri käyttäjäkunta on päivälippujen käyttäjät, joita on huippuvuosina ollut yli 18 000 ja huonoinakin talvina noin 10 000. Hiihtokeskuksella on merkittävä asema turkulaisille ja lähikuntien asukkaille. Myös opetustoimi käyttää aluetta talviaikaan paljon.

Hiihtokeskustoiminnan ylläpitäminen on Turussa varsin haasteellista. Vaihtelevat ja usein lauhat ilmasto-olosuhteet aiheuttavat sen, että luonnonlumen puuttuessa rinteet lumetetaan keinotekoisesti. Toimiva ja ajanmukainen lumetuskalusto on siis erittäin tärkeä turkulaiselle hiihtokeskukselle.

Liikuntalautakunta myönsi seuralle 11.12.2008 § 276 investointiavustusta 10 000 euroa. Tällöin avustus kohdistettiin lähinnä hissin vetolaitteiden uusimiseen, mönkijän ja ns. lumikissan hankkimiseen.

Seuran ylläpitämän liikuntapaikan rakentamiskustannuksia tuetaan uusien liikuntapaikkojen rakentamisen osalta. Vaikka varsinaisesta uuden liikuntapaikan rakentamisesta ei olekaan kyse, liikuntapalvelukeskus näkee perusteltuna tukea Turun Slalomseuran investointeja. Hiihtokeskustoiminnan edellytysten luominen Turun lumiolosuhteissa edellyttää toimivaa lumetus- ja ylläpitokalustoa.

Strategisesta starttiavustuksesta jää käyttämättä 10 359,05 euroa. Liikuntapalvelukeskus esittää, että tämä määräraha myönnetään Turun Slalomseuralle. Lisäksi liikuntapalvelukeskus haluaa tuoda ilmi, että vuosittaiset erityisavustukset eivät ole kestävä ja pysyvä ratkaisu. Tästä syystä esitetäänkin, että seuran kanssa neuvotellaan jatkosta ja tulevien vuosien sopimus- ja avustusrakenteesta.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusTurun Slalomseura ry:lle myönnetään avustusta liikuntapaikkaan kohdistuneisiin investointeihin yhteensä 10 359,05 euroa. Avustus maksetaan strategisen starttiavustuksen tilille jääneestä vastaavan suuruisesta säästöstä. Lisäksi liikuntalautakunta valtuuttaa liikuntapalvelukeskuksen etsimään tilanteeseen pysyvää ja kestävää tukiratkaisua.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Slalom ry
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna


Liitteet:

Liiklk § 227
Liite 1:Turun Slalomseura ry:n anomus