Turun kaupunki Liikuntapalvelukeskus                                           02.12.2009

 

Blomberginaukio 4

20720 Turku

 

Turun Slalomseura ry

Kakskerrantie 111

 

20900 Turku

 

 

 

Turun Slalomseura ry anoo Turun kaupungilta avustusta toimintansa turvaamisen kannalta pakollisiin investointeihin. Turun Slalom seura on hankkinut kuluneen vuoden aikana uuden vedenlauhdutus järjestelmän, uusinut hissilippujärjestelmän sekä teettänyt näiden vaatimat maansiirto ja asennustyöt.

 

Vedenlauhdutus järjestelmän hankkiminen (olemassa olevan kapasiteetin lisääminen) on pakollinen toimenpide, koska Hirvensalon hiihtokeskus on aivan poikkeuksellinen hiihtokeskus vedenhankintansa suhteen, kaiketi ainoita Suomessa joka toimii ainoastaan kaupungin vesijohtoverkon varassa.

 

Turun kaupungin vesijohtoverkon vesi on lämpimimmillään jopa + 8 astetta, jolloin normaaleilla Turussa nykyään vallitsevilla talvikeleillä lumetus on äärimmäisen haasteellista ja muutamana viime talvena olemme epäonnistuneet rinteiden luettamisessa koska pakkasjaksot ovat näillä leveysasteilla useasti lyhyitä.

 

Epäonnistuminen tarkoittaa sitä, että lumetus on jäänyt useasti kesken, koska tuotot lumitykeissä ovat olleet huomattavan alhaiset juuri lämpimän tuloveden takia. Lumetuksen jäädessä kesken on jäätävä odottamaan seuraavaa pakkasjaksoa, jolloin keskuksen avaaminen aina siirtyy. Kun veden lämpötilaa pystytään laskemaan pystytään lumettaminen tekemään ”pikkupakkasilla” nopeammin. Lumetuskalustoon ja lauhdutukseen satsaaminen onkin tällä hetkellä kaikkien eteläisen suomen hiihtokeskusten elinehto.

 

Käytöstä poistettu hissilippu järjestelmämme oli 27 vuotta vanha, ja erittäin altis mm. kosteudelle sen toimintavarmuus oli jo koetuksella useampana vuonna viimeaikoina. Lippujärjestelmä on tietysti lipunmyyntituloista toimeentulonsa saavan keskuksen kaikkinainen kulmakivi.

 

Turussa on nähty viimeisen kolmen vuoden aikana kaksi erittäin kehnoa kautta hiihtokeskus toiminnan kannalta ja toisaalta viimekausi 2009 oli pitkiin aikoihin poikkeuksellisen pitkä noin 90 aukiolopäivää.

 

Turun Slalomseura teki viimekautena myös hyvän taloudellisen tuloksen, jonka se nyt myös sijoittaa suoraan, lyhentämättömänä keskuksen harrastusmahdollisuuksien ylläpitämiseen.

 

Turun Slalomseura ei maksa kenellekään hallinnosta vastaavalle, eikä edes valmentajille palkkaa., yhteisöllisyys on toiminut hyvin ja kauden tuotot on voitu tulouttaa kokonaisuudessaan keskuksen, kaupunkilaisten ja harrastajien hyväksi.

 

Tämän lisäksi keskus työllistää kauden aikana 2 vakituista työntekijää ( rinnepäällikkö ja kahvionhoitaja), sekä merkittävän määrän nuoria turkulaisia kausityöntekijöitä (hissipoikia ja kahviotyöntekijöitä)

Turun Slalomseura ja Hirvensalon hiihtokeskus on perinteikäs yhdistelmä seuran pyörittämästä keskuksesta, joita ei enää Suomessa kovinkaan montaa ole.

Hiihtokeskus on ollut nykyisellä paikallaan Turkulaisten ilona vuodesta 1962 ja on merkittävä liikunta, ulkoilu, kilpa ja harrastustoiminnan järjestäjä.

Turun Slalomseura järjestää liikuntaa lapsille, nuorille, aikuisille, erityisryhmille, perheille ja on yksi harvoja alppilajien sinettiseuroja Suomessa.

 

Hoidettu (joka päivä) pulkkarinne turkulaisille perheille.

 

Hiihtokeskus on ollut keinolumensa ansiosta ainutlaatuinen mahdollisuus Turussa useana vuonna lapsille olla lumilajien kanssa tekemisissä.

 

Alueella vuositasolla kymmeniätuhansia kävijöitä, ja tuhansia perheitä.

 

 

Anomme investointien kattamiseen 20 000 €, sekä pyydämme huomioimaan mahdollisen jatkohakemuksemme vuonna 2010.

 

Vuodelle 2010 on suunnitteilla lauhdutusjärjestelmän edelleen kehittäminen, mm. 800 m3

kylmävesiallas, jolle on jo kaupungin toimenpidelupa olemassa.

 

Kokonaiskustannus investoinneista on n.170 000 €, josta seura on maksanut vuoden 2009 puolella n. 50 000 € , tammikuussa 2010 maksuun noin 30 000 € , loppu rahoitetaan Nordean leasing rahoituksella.

 

 

 

 

Juha Laaksonen

 

Tusla ry, puheenjohtaja