Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 218 15.12.2009 14

13011-2009 (041, 042)

Kaupunginvaltuuston 30.11.2009 päättämän vuoden 2010 talousarvion ja vuosien 2010 - 2012 taloussuunnitelman täytäntöönpano

Tiivistelmä: -

Liiklk § 218

Hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen:

 

Kaupunginvaltuuston päätös

Kaupunginvaltuusto on päättänyt vuoden 2010 talousarvion ja vuosien 2010 ‑ 2012 taloussuunnitelman 30.11.2009 § 260. Kaupunginvaltuustossa päätetyt muutokset liikuntalautakunnan aiemmin tekemään talousarvioesitykseen ovat seuraavat:

Kh (Kj): Toimintakulut                                                   + 170.520 €

Perus it-veloituksen lisäys

Toimintakulut                                                                 + 14.000 €

Uudelleensijoitusmäärärahasta aiemmin

myönnetyt henkilökohtaiset vakanssit

Toimintakulut                                                                 - 160.000

Liikuntalautakunnan lisäys avustuksiin

Kunnossapitohenkilöstö siirretään tuottajaliikelaitoksiin

vuoden 2010 aikana.

Toimintakulut                                                                 - 32.821 €

Henkilöstökulut

Toimintakulut                                                                 - 69.750 €

(Kj): Avustuksista yhteisöille vähennetään 5 %

Kh: Poistetaan sitova teksti:

Avustuksista yhteisöille vähennetään 5 %

(Kv) lisätään toimintakuluihin/avustukset                      + 150.000 €

Lautakunnalta edellytettävät toimenpiteet valtuuston päätöksen jälkeen

Liikuntalautakunnan tulee tarkistaa tekemänsä ehdotus kaupunginvaltuuston päätöksiä vastaavaksi sekä päättää omalta osaltaan tehtävien toteuttamisesta ja määrärahojen käytöstä. Liikuntalautakunnan tulee ryhtyä välittömästi valtuuston päättämien sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä menojen ja tulojen kohdentamiseen siten, että kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset tavoitteet toteutuvat, toiminta ylläpidetään talousarvioon merkittyjen määrärahojen sekä talousarvion mukaisten tulojen puitteissa.

Lautakunnan tulee määritellä sitovuustaso toimielimen sisällä. Lisäksi lauta- kunnan tulee määritellä, millaiset muutokset sen käyttöön osoitetun määrärahan sisällä edellyttävät lautakunnan hyväksymisen etukäteen sekä valvottava tämän päätöksen noudattamista.

Tarkemmat määräykset talousarvion noudattamisesta on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 30.11.2009 § 261 ja ovat tämän kokouksen asialistalla erillisenä asiana.

Käyttösuunnitelma

Käyttösuunnitelman perustana on kaupunginvaltuuston vahvistama vuoden 2010 talousarvio ja vuosien 2010 - 2012 taloussuunnitelma, johon sisältyvät tavoitteet arviointikriteereineen ja tavoitetasoineen vuodelle 2010 sekä muut mahdollisesti kaupunginvaltuuston sitoviksi hyväksymät tekstit ja/tai tekstilisäykset.

Käyttösuunnitelmalla lautakunta asettaa seuraavan tason yksiköille valtuuston hyväksymiä tavoitteita tarkentavat tavoitteet sekä jakaa määrärahat ja tuloarviot seuraavan tason yksiköille (käyttötalousosa) ja kohteille (investointiosa).

Tämän mukaisesti tulee tulosyksiköille osoittaa kokonaismäärärahat ja ‑tuloarviot, joiden puitteissa niiden tulee toimia ja joiden kertymisestä ne vastaavat sekä tehtävät, joista niiden tulee suoriutua käytössään olevilla resursseilla mahdollisimman tuloksellisesti ja taloudellisesti kaupungin kokonaistaloudellinen tilanne huomioon ottaen.

Käyttösuunnitelman laadinnan pohjana tulee olla valtuuston hyväksymät päätökset toimielimelle ja ryhmien välisestä sopimuksesta ja laadituista ohjelmista johdetut lautakunnan omat tavoitteet.

Jaottelut ja tilijärjestelmä

Käyttötalousosan jaottelun suorittaa liikuntapalvelukeskus momenteittain ja alamomenteittain noudattaen käytössä olevaa meno- ja tulotilijaottelua (Säännöstö). Talousarviokirjaan sisällytetään tuloslaskelmakaavan muodossa toimielimien meno- ja tulotilit sekä tulosalueittaiset kokonaismenot ja -tulot.

Investointiosassa jaottelu on suoritettava työ- tai hankintakohteittain tai kohderyhmittäin.

Sisäiset erät otetaan huomioon velkovan hallintokunnan ilmoituksen mukaisina. Tilikauden aikana tapahtuvassa laskutuksessa noudatetaan taloussäännön perusteella annettavien taloudenpidon ohjeiden 17 §:ää (siirtohinnoittelun periaatteet).

Vuoden 2010 talousarviossa käyttöomaisuuden hankintaan tarvittavat varat ja niihin saatavat tulot sisältyvät osittain investointiosaan, osittain käyttötalousosaan leasingvuokrina. Kaupunginvaltuusto on vahvistanut investointiosaan varatut määrärahat ja tuloerät toimielimittäin. Lautakunnan tulee päättää hankintaluetteloihin mahdollisesti tulevista muutoksista.

Henkilöstö

Liikuntalautakunta varasivat keväisen ohjeen mukaan kuntasektorin sopimusten mukaisten palkkojen korotuksen vuosivaikutuksen muutoksena keskimäärin 1,87 %:a henkilöstön palkkoihin. Uudelleenjaossa käytetään tässä vaiheessa näitä samoja perusteita.

Henkilöstösuunnitelmien päivittämisestä ja työvoiman käytön tavoitetasojen määrittämisestä henkilöstöasioiden vastuualue tulee lähettämään erillisen ohjeen. Talousarvion noudattamista koskevien määräysten mukaisesti kaupunginhallituksen hallintojaosto päättää tarvittaessa hallintokuntakohtaisista työvoimankäytön tavoitetasoista ja tavoitetasojen toteutumisen seurantatavasta.

Sisäiset vuokrat

Sisäiset tilavuokrat ja maavuokrat on otettu huomioon tilaliikelaitoksen ja kiinteistöliikelaitoksen tekemän laskelman mukaisina. Mahdolliset vuoden aikana tapahtuvat muutokset lautakunnan tulee kattaa omalla määrärahallaan.

It-menot ja puhelinmenot

Vuoden 2010 aikana kohdennetaan toimialalle kohdistuvat perus-it-menot kerran kuukaudessa suoraan menolajille 050308 (Keskitetty perus-it). Kustannuspaikoista ja veloitusperusteista on sovittu virastojen ja laitosten kanssa vuoden 2009 syksyllä. Ulkopuolista rahoitusta saavat projektit saavat sisäisen laskun entisen mallin mukaan.

Keskitetyt puhelinmenot kohdennetaan kerran kuukaudessa toteutuneen käytön mukaan suoraan menolajille 0507 (Puhelin- ja tietoliikennepalvelut). Kustannuspaikat on määritetty virastojen ja laitosten antamien tietojen mukaan syksyllä 2009. Kustannuspaikat tarkistetaan yhden kerran vuodessa. Vuoden lopulla kohdennetaan erikseen jakamattomat puhelinmenot, esim. vaihdepalvelu.

Talouspalvelukeskuksen laskutus

Talouspalvelukeskus siirtyi vuoden 2009 alusta suoriteperusteiseen laskutukseen. Asiakasvirastoille on ilmoitettu laskutettavat summat. Vuoden 2010 laskutus tapahtuu kuukausittain tasaerin.

Tekoaika ja tiedottaminen

Lautakuntien tulee toimittaa pyydetyt määrärahajaottelut viimeistään 31.12.2009 mennessä.

Liikuntapalvelukeskuksen valmistelussa tekemät muutokset liikuntalautakunnan aiemmin tekemään talousarvioesitykseen

 

Perus it-veloituksen lisäys on tehty hallinnon talousarvioon ja uudelleensijoitusmäärärahasta aiemmin myönnetyn henkilökohtaisen vakanssin määräraha on lisätty liikuntapaikkaosaston määrärahaan.

Kaupunginvaltuuston päätettyä myöntää liikuntalautakunnalle 150.000 € kaupunginhallituksen ehdotuksen lisäksi, on ollut mahdollista kasvattaa järjestöliikunnan määrärahoja vuodelle 2010 160.000 eurolla, vaikka samanaikaisesti liikuntalautakunnan kokonaismenomääräraha on pienentynyt n. 380.000 eurolla. Nettolukuna pienennys 2009-2010 on n. 15.000 €.

Liite 1                                  Talousarvio ja -suunnitelma 2010 – 2012

Liite 2                                  Käyttösuunnitelma 2010

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen talousarvion ja taloussuunnitelman 2010 -2012 sekä liitteen 2 mukaisen käyttösuunnitelman vuodelle 2010.

Lisäksi liikuntalautakunta päättää, että talousarvion sitovuustaso on toimielintaso, mikäli se ei myöhemmin toisin päätä, ja että vuositasolla tuotantoarvoltaan yli 20 000 € uuden palvelun aloittaminen ja nykyisen lopettaminen vaatii liikuntalautakunnan päätöksen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedAhola Kaija


Liitteet:

Liiklk § 218
Liite 1:Talousarvio ja -suunnitelma 2010 ¿ 2012
Liite 2:Käyttösuunnitelma 2010