Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8819.03.202411

2066-2024 (10 00 01)

"Pryssinkuja 1" asemakaavanmuutosehdotuksen 5/2020 edellyttämä maankäyttösopimus

Tiivistelmä:

Ruohonpään kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutosta, jolla mahdollistetaan 1700 k-m2:n suuruisen 3-kerroksisen asuinrakennuksen toteuttaminen. Ruohonpää-29-21 tontin omistajan TVT Asunnot Oy:n kanssa tehdään maankäyttösopimus, jolla omistaja osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Kylk § 88

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 12.3.2024:

Kaupunki on laatinut tontinomistajan aloitteesta asemakaavanmuutosehdotuksen Ruohonpään kaupunginosan kortteliin Ruohonpää-29. Asemakaavanmuutosehdotus on ollut nähtävillä 15.1 - 13.2.2024. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan tontin täydennysrakentaminen siten, että kortteliin osoitetaan 1700 k-m2:n suuruinen asuinkerrostalojen rakennusala.

Kaupunginvaltuuston 13.2.2023 § 29 hyväksymien Turun kaupungin asunto- ja maapoliittisten periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Tällöin yksityinen maanomistaja on velvollinen osallistumaan yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Ruohonpään kaupunginosassa on tehty ja tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Kaupunki on esittänyt TVT Asunnot Oy:lle 109.785 euron sopimuskorvausta. Tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä kaupungin esittämän sopimuskorvauksen ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä AK-rakennusoikeuden arvona 195 €/k-m2, joka on Aran hyväksymä enimmäishinta valtion tukemaan asuntotuotantoon. Mikäli tontti toteutetaan ns. vapaarahoitteisena on kaupungilla oikeus periä lisäsopimuskorvausta 59.115 euroa.

Sopimuskorvauksesta erääntyy 25 % maksettavaksi 6 kuukauden kuluttua siitä, kun sopimusaluetta koskeva edellä mainittu asemakaavaehdotus saa lainvoiman ja 75 % kun tontille myönnetään asemakaavaehdotuksessa osoitetulle rakennusalalle lainvoimainen rakennuslupa uudisrakentamiseen, viimeistään kuitenkin 9 vuoden kuluttua maankäyttösopimuksen voimaantulosta.

Korvaukselle lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Asemakaavanmuutosehdotus tuodaan kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymiskäsittelyyn, kun lainvoiman saanut maankäyttösopimus on allekirjoitettu.

Liite 1Maankäyttösopimus

Oheismateriaali 1Nähtävillä oleva kaavaehdotus

​Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että

- kaupunki hyväksyy liitteenä Ruohonpään kaupunginosan ”Pryssinkuja 1” 5/2020 asemakaavaehdotuksen edellyttämän maankäyttösopimuksen, ja

- maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimukseen vähäisiä muutoksia ja teknisluontoisia korjauksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoTVT Asunnot Oy


Liitteet:

Kylk § 88
Liite 1:Maankäyttösopimus