Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta29412.09.20231

5174-2023 (02 08 02)

VR:n konepaja-alueen rakennusurakka 4; urakoitsijan valintakriteerit ja hankinnan käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään VR:n konepaja-alue rakennusurakka 4 -nimisen hankinnan käynnistämistä. Urakkaan kuuluu VR:n konepajan (Fabriikki) asemakaava-alueen vaiheen 4 kunnallistekniikan rakentaminen. Urakka on suunniteltu alkavaksi syksyllä 2023 ja päättyy keväällä 2025.

Kylk § 294

Salassa pidettävä - salauksen peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6 §:n 1 momentin 2 kohta

Kaupunkiympäristö, vastaava rakennuttaja Tuomas Turpeinen 5.9.2023:

Hankinnan tiedot

Kaupunkiympäristön rakennuttaminen on valmistelemassa otsikon mukaista rakennusurakkaa. Urakassa toteutetaan rakennussuunnitelmienosoittamassa laajuudessa asemakaava-alueen rakennustöitä kokonaisurakkana.

​Urakkaan kuuluu Köydenpunojankadun väli Junakatu-Köydenpunojankaari, Köydenpunojankujan, Junakadun ja Veturimiehenkadun rakentaminen.

​Urakka-aika on suunniteltu alkavaksi syksyllä 2023 ja päättyvän keväällä 2025.

​Urakka on yhteishanke Turun Vesihuolto Oy:n ja YIT Suomi Oy:n kanssa. Urakkaan kuuluu katualueen louhintatöihin saumattomasti liittyvien tontinosien louhinnat. Kustannusvastuu tontin louhinnoista on maankäyttösopimuksen mukaisesti kiinteistön omistajalla eli YIT Suomi Oy:llä.

​Kyseessä on kansallisen EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinnasta tullaan tekemään hankintalain edellyttämä hankintailmoitus.

​Rakennusosalaskelman mukainen urakan kustannusarvio hankevarauksineen on 12,2 miljoonaa euroa (alv 0 %) joka jakautuu seuraavasti:

​Turun kaupungin osuus on 7 milj. €

​Turun Vesihuolto Oy:n osuus on 1,6 milj. €

​YIT Suomi Oy:n osuus on 3,6 milj. €

VR:n konepajan kaava-alueen rakentamiseen on varattu määrärahaa vuodelle 2023 2,0 miljoonaa euroa, josta arvioidaan käytettäväksi 1,0 miljoona euroa kuluvana vuonna ja vuodelle 2024 varataan talousarviossa 7,0 miljoonaa, jonka puitteissa urakka voidaan toteuttaa. Tämän hankeen luonteenomainen louhintatyö on edullista toteuttaa talvityönä, jolloin kilpailutilanne on todennäköisesti edullisempi. Urakkasopimus voidaan allekirjoittaa vasta, kun määrärahavaraus hankkeelle on talousarviossa 2024 hyväksytty.

​Urakkahinta sidotaan Maanrakennuskustannusindeksin 2015=100 M-osaindeksiin. Indeksin peruspisteluku on tarjouksen jättöhetkellä viimeisin virallinen julkaistu pisteluku.

​Urakan maksuerät maksetaan urakoitsijalle siten, että kukin maksuerä suoritetaan sopimuksen mukaisena, mutta tarkistetaan jälkeenpäin heti, kun on saatu lasketuksi sen kuukauden indeksitarkistus, minkä aikana maksuerään tai sen osaan oikeuttava työ on valmistunut.

​Korjaus suoritetaan urakan maksuerille sekä yksikköhinnoille.

​Indeksikorjausta ei suoriteta bonuksille eikä välitavoitteiden viivästyssakoille.

Urakkamuotona on kokonaishintaurakka.

​Urakan hankinta suoritetaan käyttäen avointa menettelyä ja valintaperusteena on halvin hinta.

Tarjoajien kelpoisuusvaatimukset

​Tarjousten tekijöille asetetaan seuraavat kelpoisuusvaatimukset, joiden on täytyttävä, jotta tarjoajan tarjous otetaan mukaan tarjousvertailuun:

​Tarjoajalla tulee olla Y-tunnus.

​Tarjoajan tulee olla huolehtinut verojen, sosiaaliturvamaksujen ja eläkevakuutusmaksujen maksamisesta. Tarjoaja voidaan kuitenkin hyväksyä, jos laiminlyötyjen maksujen osalta on maksunsaajan hyväksymä maksusuunnitelma.

​Tarjoajalla tulee olla hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Tarjoajan Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa–suosituksen mukaisen luottokelpoisuuden tulee olla vähintään tyydyttävä (A). Muun vastaavan luottotietolaitoksen (ei pankin) luottokelpoisuusluokitus tulee olla vähintään tätä vastaava.

​Tarjoajan vuosittaisen kokonaisliikevaihdon tulee olla vähintään kymmenen (10) miljoonaa euroa kahdella viimeisellä kahdentoista kuukauden pituisella tilikaudella. Liikevaihtovaatimuksen tulee täyttyä molemmilla tilikausilla.

​Tarjoajan tulee olla merkitty kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos lainsäädäntö edellyttää rekisteröitymistä.

​Urakoitsijan tulee noudattaa kaikkien työntekijöiden työsuhteissa voimassa olevaa alan valtakunnallista työehtosopimusta.

​Tarjoajalla on voimassa oleva vastuuvakuutus, joka on riittävä suhteessa hankinnan laajuuteen ja riskeihin nähden, joka kattaa tässä työssä Tilaajalle, kolmannelle osapuolelle tai tämän omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

​Tarjoajan tulee olla ottanut tapaturmavakuutuslaissa (608/1948) tarkoitetun vakuutuksen.

​Tarjoajan on esitettävä tarjouslomakkeella, miten se tulee järjestämään urakkaohjelman mukaisen vakuuden. Lomakkeessa on ilmoitettava vakuuden muoto ja vakuuden antaja.

​Tilaaja hyväksyy ulkomaisen vakuudenantajan vain siinä tapauksessa, että vakuudenantajalla on sivukonttori tai muu tilaajan hyväksyttävissä oleva edustaja Suomessa.

​Tarjoajan tulee toimittaa yllä mainittujen vaatimusten täyttymisestä tarjouspyynnössä tarkemmin määritellyt todistukset, jotka eivät saa olla kolmea (3) kuukautta vanhempia.

​Tarjoajalta edellytetään Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä RALA-pätevyystodistus urakkaan soveltuvista toimialapätevyyksistä:

​7.1: Väylärakentamisen pääurakointi; tiet, kadut ja kunnallistekniikka;

11: Putkilinjojen ja johtoverkkojen pääurakointi

​tai muu riittävä näyttö urakkaan soveltuvasta pätevyydestä: Pätevyystodistuksen voi muuna riittävänä näyttönä korvata toimialapätevyyksin eriteltynä referenssiluettelona viimeiseltä kolmelta vuodelta.

​Tarjoajalla ja ilmoitetuilla alihankkijoilla tulee olla Rakentamisen Laatu RALA ry:n myöntämä yritystasoinen tähän urakkaan ja esitettyihin alihankintoihin soveltuva toimintatapojen sertifiointi tai muu vastaava tähän urakkaan soveltuva näyttö ulkopuolisesti todennetusta laadunhallinnasta. Esimerkiksi tähän urakkaan soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti.

​Muilta osin tarjouspyyntö liitteineen on oheisen tarjouspyyntöluonnoksen ja sen liitteiden mukainen.

Liite 1Tarjouspyyntö​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen


Liitteet:

Kylk § 294
Liite 1:Tarjouspyyntö 7.7.2023