Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta10421.03.20237

1917-2023 (10 00 01)

"Aninkaistenkatu 8" asemakaavanmuutosehdotuksen 3/2021 edellyttämä maankäyttösopimus

Tiivistelmä:

VI kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jossa tontin VI-7-2004 käyttötarkoitus muutetaan asuin- ja liikerakennusten korttelialueeksi (AL-1). Kaupungin ja tontinomistajan Kiinteistö Oy Turun Matintalon kanssa tehdään maankäyttösopimus, jolla tontinomistaja osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Kylk § 104

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maankäytönsuunnittelija, Juha Lipponen 8.3.2023:

Kaupunki on laatinut tontinomistajien aloitteesta asemakaavanmuutosehdotuksen VI kaupunginosan korttelin 7 tontille 2004. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa tontin uudisrakentaminen ja pääasiassa asuinkäyttötarkoitukseen.

Kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 98 hyväksymän asunto- ja maapolitiikan periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos. Koska maankäyttösopimusneuvottelut on käyty ennen kaupunginvaltuustossa 13.2.2023 § 29 hyväksyttyä asunto- ja maapolitiikan periaatteiden tarkistamista, neuvottelut ovat perustuneet tuolloin voimassa olleisiin periaatteisiin (kv 15.6.2020 § 98).

VI kaupunginosassa on tehty ja tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista.

”Aninkaistenkatu 8” 3/2021 asemakaavaehdotuksen johdosta tulee maankäyttösopimus laadittavaksi tontilla VI-7-2004.

Kaupunki on esittänyt Kiinteistö Oy Turun Matintalolle maankäyttösopimuskorvauksen määräksi 630.000 euroa, jonka tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Sopimuskorvaukseen on tehty 30 % suuruinen vähennys, koska asemakaavanmuutoksella edistetään keskusta-alueen täydennysrakentamista ja uudisrakennuksen pysäköintipaikat sijoitetaan pihakannen alle.

Vähennys perustuu kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 98 hyväksymään asunto- ja maapolitiikan periaatteisiin, jonka mukaan täydennysrakentamiskohteissa maanomistajan asemakaavoituksesta saamaa hyötyä määritettäessä vähennetään sopimuskorvausta 30 %:lla, kun uudisrakentamisen edellyttämät autopaikat sijoitetaan pihakannen alle tai pysäköintilaitokseen.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä AL-rakennusoikeuden (asuin-, liike ja toimisto) arvona 675 €/k-m2. Arvo perustuu Newsec Valuationin 6.11.2020 laatimaan ja 15.2.2023 päivitettyyn arvioon Turun kerrostalotonttien arvoista kaupungin eri hintavyöhykkeillä. Kerrosneliömetrihintaa määritettäessä on huomioitu, että ainoastaan tontin käyttötarkoitus muuttuu mutta rakennusoikeus ei asemakaavanmuutoksen myötä tule tontilla kasvamaan. Lisäksi sopimuskorvausta määritettäessä on huomioitu uudisrakennuksen vaikea rakennettavuus, koska kohde on kiinni vilkkaasti liikennöidyssä Aninkaistenkadussa.

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään liitteenä 1 olevan maankäyttösopimuksen hyväksymistä.

Aninkaistenkatu 8

Liite 1Maankäyttösopimus

Maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Turun Matintalo


Liitteet:

Kylk § 104
Liite 1:Maankäyttösopimus