Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8901.03.20227

1025-2022 (10 00 02)

"Linnankatu 45" asemakaavanmuutosehdotuksen 14/2020 edellyttämä maankäyttösopimus

Tiivistelmä:

VIII kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jossa VIII kaupunginosan korttelin 8 tontin 10 käyttötarkoitus muutetaan asuinkerrostaloalueeksi ja tontin rakennusoikeus nousee 2458 k-m2. Kaupungin ja tontinomistajan Asunto Oy Linnankatu 45 välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla tontinomistaja osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Kylk § 89

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 17.2.2022:

Kaupunki on laatinut tontinomistajan aloitteesta asemakaavanmuutosehdotuksen tontille VIII-8-10. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa tontin täydennysrakentaminen siten, että nykyinen 1186 k-m2 suuruinen 3-kerroksinen liike- ja pienteollisuusrakennus korvataan 4700 k-m2:n suuruisella asuin-, liike- ja toimistorakennuksella. Samalla Linnankadun varressa oleva 10-kerroksinen asuinrakennus suojellaan kaupunkikuvallisesti arvokkaana rakennuksena merkinnällä Sr-1.

Kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 98 hyväksymien asunto- ja maapoliittisten periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Linnankatu 45 välittömässä läheisyydessä on tehty ja tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista, koska tontin VIII-8-10 rakennusoikeus lisääntyy 3514 k-m2 ja tontin käyttötarkoitus muuttuu kokonaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi.

Kaupunki on esittänyt Asunto Oy Linnankatu 45:lle maanmaankäyttösopimuskorvauksen määräksi 800.000 euroa, jonka tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä AL-rakennusoikeuden (asuin-, liike ja toimisto) arvona 800 €/k-m2. Arvo perustuu Newsec Valuationin 6.11.2020 laatimaan arvioon Turun kerrostalotonttien arvoista kaupungin eri hintavyöhykkeillä. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämiä rakennusoikeuden arvoja kaupungin keskustan lähialueilla vastaavissa maankäyttösopimuksissa.

Sopimuskorvaukseen on tehty 30 % suuruinen vähennys, koska asemakaavanmuutoksella edistetään keskusta-alueen täydennysrakentamista, uudisrakennuksen pysäköintipaikat sijoitetaan pihakannen alle. Lisäksi 10-kerroksisen asuinrakennuksen rakennusoikeuden arvoon on tehty 10 % suojeluhyvitys asemakaavassa osoitetun suojelumerkinnän Sr-1 johdosta.

Vähennys ja suojeluhyvitys perustuvat kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 98 hyväksymiin asunto- ja maapolitiikan periaatteisiin. Täydennysrakentamiskohteissa maanomistajan asemakaavoituksesta saamaa hyötyä määritettäessä vähennetään sopimuskorvausta 30 %, kun uudisrakentamisen edellyttämät autopaikat sijoitetaan maan alle.

Sopimuskorvauksesta 25 % erääntyy maksettavaksi 6 kuukauden kuluttua siitä, kun sopimusaluetta koskeva edellä mainittu asemakaavaehdotus saa lainvoiman ja 75 %, kun tontilla aloitetaan uudisrakentaminen, viimeistään kuitenkin 9 vuoden kuluttua maankäyttösopimuksen voimaantulosta. Korvaukselle lasketaan 2 %:n vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Hallintosäännön 48 § 12. mom. mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää maankäyttösopimusten hyväksymisestä.

LiiteMaankäyttösopimus

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että:

- hyväksyä liitteen 1 mukaisen VIII kaupunginosien ”Linnankatu 45” 14/2020 asemakaavaehdotuksen edellyttämän maankäyttösopimuksen ja

- maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimukseen vähäisiä korjauksia ja tarkennuksia.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Lindbergin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kylk § 89
Liite 1:Maankäyttösopimus