Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut 
Maanhankintapäällikkö3009.03.2021 

14078-2020 (00 01 01, 10 03 01, 10 00 02)

Tuomiokirkkotorin ja -puiston yhteisterassialueen vuokraaminen

Lupavalmistelija Kaisa Kauma-Laula 8.3.2021:

 

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 16.11.2020 § 188, että Tuomiokirkon alueen yhteisterassitoimintaa jatketaan. Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 17.12.2020 § 580 yhteisterassihankkeen periaatteet ja jatkotoimenpiteet. Kaupunginhallitus päätti mm., että yhteisterassin operaattorin kilpailutus toteutetaan neuvottelumenettelyllä. Maanvuokrasopimuksen kesto on kolme vuotta, mahdollisuudella yhteen kahden vuoden optioon. Lisäksi esteettömyyteen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

 

Yhteisterassitoiminnalla tavoitellaan elinvoimaa ja elävyyttä Vanhankaupungin alueelle. Yhteisterassin tarkoituksena on tukea alueen kehittymistä monipuolisella tarjonnalla. Yhteisterassin konseptin ja ilmeen tulee kytkeytyä alueeseen ja Turku-brändiin. Yhteisterassialueen päätarkoituksena on toimia erilaisten ravintoloiden ja elintarvikkeita myyvien yritysten yhteistilana. Alueella voi myös olla muuta toimintaa kuten kulttuuritoimintaa. Alueen ensisijaisena tarkoituksena ei ole toimia musiikkiesitysten keikkapaikkana.

 

Kaupunkiympäristötoimialalle tuli määräaikaan mennessä tarjoukset neljältä toimijalta. Yksi toimija vetäytyi hankkeesta ensimmäisen neuvottelun jälkeen. Valinta tehtiin kolmen jäljelle jääneen yrityksen välillä eli: Turku Food & Wine Fest Oy:n, Sunborn Events Oy:n ja T4B Distribution Oy:n. Yritysten esittämät konseptit ovat liitteenä.

 

Terassikonseptin soveltuvuus historiallisesti arvokkaaseen ja kaupunkikuvallisesti vaativaan ympäristöön on ollut yksi tarjousten arvioinnin kriteereistä. Tällöin on arvioitu konseptia itsessään, sen suhdetta rakennettuun ympäristöön ja myös suhdetta julkisiin kaupunkitiloihin, toriin ja puistoon. Myös ratkaisujen muunneltavuus eri säätiloihin, tapahtumiin ja muihin muuttuviin olosuhteisiin sekä muuttuvien tekijöiden kaupunkikuvallinen laatu on arvioinnissa huomioitu.

 

Kesän 2020 onnistumisessa kaupunkikuvallisessa ja historialliseen ympäristöön soveltuvuudessa yksi avainpiirteistä oli rakenteiden ja kalusteiden keveys. Nyt kun tarjouksia on pyydetty kolmelle kesälle ajoittuvaan hieman pitkäkestoisempaan terassiin, on havaittavissa suunnitelmien taipumus muuttua raskaammiksi ja olemukseltaan kiinteämmän oloisiksi. Tätä on pidettävä aiempaan verrattuna kaupunkikuvallisesti heikennyksenä. Tarjouskierroksen aikana tarjoajat olivat kuitenkin valmiit käytyjen keskustelujen pohjalta kehittämään konseptiaan kaupunkikuvallisesti otollisempaan suuntaan. Tässä on myös onnistuttu.

 

Konsepti ei luonnollisesti ole kaikilta ominaisuuksiltaan lopullinen kaupunkikuvallinen ratkaisu, mutta valitun konseptin pohjalta on jatkosuunnittelussa nähtävissä löydettäväksi olennaisilta ominaisuuksiltaan onnistunut terassikokonaisuus.

 

Tarjouksissa on ymmärretty esteettömyys tärkeänä osana konseptia. Parhaimmillaan laajasti käsitettyyn esteettömyyteen on osoitettu jo hyvin yksityiskohtiin ulottuvaa paneutuneisuutta.

 

Eri konsepteissa on esitetty WC-tilojen sijoittuminen Tuomiokirkontorin ja puiston vaihettumispaikkaan ja toisaalta alueen takaosaan Gezeliuksenkadun varteen. Sijaintien osalta Gezeliuksenkadun vaihtoehto olisi Tuomiokirkontorin kaupunkikuvan kannalta parempi, mutta kyseisen paikan kaltevuuteen sekä etäisyyteen anniskelualueesta liittyy epävarmuutta hyvän esteettömyyden toteuttamisesta. Tuomiokirkontoriin esitetty WC-tilojen sijoittuminen on kesällä 2020 toteutettuun ratkaisuun nähden paremmin harkittu ja kyseisessä paikassa palvelun hyvä esteettömyys on varmemmin toteutettavissa.

 

Neuvottelujen ja konseptien vertailun perusteella arviointiryhmän näkemyksen mukaan Tuomiokirkon alueen yhteisterassialue tulisi vuokrata Turku Food & Wine Fest Oy:lle.

 

Turku Food & Wine Fest Oy:n konseptissa alueen suunnittelun periaatteena on pienimittakaavaisuus, sulautuminen ympäristöön, esteettömyys ja tarinallisuus. Konseptin mukaan pääpaino on ravintoloiden yhteisterassitoiminnassa ja esitetty tapahtumatoiminta vastaa kaupungin asettamia kriteereitä. Turku Food & Wine Fest Oy ei itse harjoita ravintolatoimintaa, vaan toimii puhtaasti alueen operaattorina. Ravintolatoimijoista tällä hetkellä mukanaolon ovat varmistaneet The Cow, Kakola Brewing Company ja viinibaari Vinho. Muut ravintolatoimijat varmistuvat päätöksenteon jälkeen. Alueen suunnittelusta vastaa suunnittelutoimisto MUUAN Oy, graafisesta suunnittelusta ja designista Saana ja Olli, markkinoinnista ja viestinnästä Varpu Atelier / Roosa Karhu.

 

Yhteisterassialue on lähtökohtaisesti maksuton lukuun ottamatta erikseen määriteltyjä tapahtumia esim. DBTL. DBTL-festivaalia järjestävä Eldor Oy ja Turku Food & Wine Fest Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka liitetään osaksi yhteisterassialueen ja DBTL-festivaalin maanvuokrasopimusta.

 

Vuokrana yhteisterassialueesta peritään 14.400,00 euroa + alv 24 % kesäkaudelta. Vuokra määräytyy Tuomiokirkontorin kivetylle alueelle ja Tuomiokirkonpuiston sorakäytäväalueille arvioidun asiakaspaikkamäärän 400 mukaan. Tuomiokirkontori sijaitsee maksuvyöhykkeellä 2, jossa asiakaspaikkavuokra kesäkaudelta on 36,00 euroa + alv. Koronaviruspandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi vuokraa on mahdollista kohtuullistaa kaupungin yleisten linjausten mukaisesti.

 

Operaattorin valintaan osallistuivat kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti Kaupunkiympäristötoimialalta maanhankintapäällikkö ja lupavalmistelija sekä Konsernihallinnosta kaupunkikehitysjohtaja ja yhteysjohtaja.

 

Liite 1                                  Sopimusehdot

Liite 2                                  Turku Food & Wine Fest Oy:n konsepti

Liite 3                                  Sunborn Events Oy:n konsepti

Liite 4                                  T4B Distribution Oy:n konsepti

 

Maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola:

 

Päätös          Päätin vuokrata Tuomiokirkon alueen yhteisterassialueen Turku Food & Wine Fest Oy:lle kesäkausiksi 2021 – 2023 mahdollisuudella yhteen kahden vuoden optioon liitteenä olevien sopimusehtojen mukaisesti. Vuokrana peritään 14.400,00 euroa + alv 24 % kesäkaudelta. Koronapandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi vuokraa on mahdollista kohtuullistaa kaupungin yleisten linjausten mukaisesti.

 

Ilkka Uusi-Uola

maanhankintapäällikkö

 

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoSunborn Events Oy
aoTurku Food & Wine Fest Oy
aoT4B Distribution Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvXXXXX


Liitteet:

Kytotont § 30
Liite 1:Sopimusehdot Tuomiokirkon alueen yhteisterassi
Liite 2:Turku Food & Wine Fest Oy:n konsepti
Liite 3:Sunborn Events Oy:n konsepti
Liite 4:T4B Distribution Oy:n konsepti