Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta24501.09.20154
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta26408.09.20153
Kaupunginhallitus52023.11.20153
Kaupunginvaltuusto20630.11.20155

13248-2012 (613, 627)

Asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotus; "Raunintie", Raunistula (os. Raunintie 2-8) (3/2013) (Yt)

Tiivistelmä:

Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan kahden asuinkerrostalon rakentaminen. Satakunnantien varressa olevan liike- ja toimistorakennusten tontin osalta asemakaavaa muutetaan siten, että osa alueella sijaitsevan rakennuksen tiloista voidaan muuttaa asunnoiksi. Uudisrakentamisen tavoitteena on tiivistää kaupunkirakennetta joukkoliikenneakselin äärellä. Nähtävillä olleesta ehdotuksesta jätettiin yli 100 muistutusta.

Ksylk § 245

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 20.8.2015:

Raunistulan kaupunginosan korttelin 5 tonteille 4-5 ja 12–13 on laadittu 21.4.2015 päivätty ja 12.8.2015 muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Asemakaavanmuutoksen laadinta perustuu alueen maanomistajien anomuksiin.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa Raunintien varressa on kaksi uutta asuinkerrostaloa. Talot ovat kadun suunnasta kuusikerroksisia.

Satakunnantien varren olemassa oleva nelikerroksinen rakennus muutetaan käyttötarkoitukseltaan asuin-, liike- ja toimistorakennukseksi. Kaavassa mahdollistetaan nykyisen ilmastointikonehuoneen ottaminen käyttöön osana ylimmän kerroksen asuntoja.

Autopaikkoja on tontin takaosassa sijaitsevassa pysäköintihallissa, rakennusten ensimmäisissä kerroksissa ja pihalla. Asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontilla niitä voi olla myös pihakannen päällä. Leikki- ja oleskelutilat ovat pysäköintihallin kannella. Autopaikkoja tulee rakentaa 1 autopaikka/ 100 k-m2 ja lisäksi vieraita varten 1 autopaikka/ 10 asuntoa.

Uusien asuinkerrostalojen korttelialueella on Raunintien varrella alueen sisäiselle jalankululle varattu alueen osa.

Molempien uusien asuinkerrostalotonttien rakennusoikeus on 2400 k-m2, mikä lisää rakennusoikeutta tonttien alueella yhteensä 3847 k-m2. Asuinkerrostalotonttien yhteenlaskettu pinta-ala on 3552 m2 ja rakennusoikeus tehokkuusluvulla ilmaistuna keskimäärin e = 1.35. Asuin-, liike- ja toimistorakennusten tontin rakennusoikeus on 2015 k-m2 eli 165 k-m2 voimassa olevaa kaavaa suurempi.

Koko kaavamuutosalueen pinta-ala on 0,5467 ha ja alueelle tulee yhteensä noin 100 asuntoa eli noin 130–140 asukasta.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Raunintie” jätetyt lausunnot eivät edellyttäneet ehdotuksen muuttamista.

Kaavamuutosehdotus asetettiin julkisesti nähtäville samanaikaisesti, kun siitä pyydettiin lausunnot. Muistutuksia tuli 112 kpl. Erilaisia muistutustyyppejä oli 22. Allekirjoittajia tai muistutuksen jättäneiden taloyhtiöiden täysi-ikäisiä asukkaita oli 173 kappaletta, lisäksi saatiin yhden yhdistyksen ja Raunistulan asukastoimikunnan muistutukset. Osalliset ovat erittäin huolissaan elinympäristönsä laadun ja toimivuuden huononemisesta sekä asumisviihtyisyydestään. Alueelle nähdään useimmissa muistutuksessa mahtuvan korkeintaan rivitalorakentamista, ei kerrostaloja. Puuston poistuminen rakentamisen tieltä on asukkaille merkittävä vastustusta herättävä seikka samoin kuin alueen jo nyt ongelmalliseksi koettu liikenne ja pysäköinti. Saasteiden negatiivisten vaikutusten kasvua pelätään vehreyden poistuessa ja autojen lisääntyessä. Pientaloihin nähden uudet kerrostalot muodostavat suuren kaupunkikuvallisen kontrastin, jonka todennäköistä vaikutusta asuinviihtyisyyteen ei voi kiistää. Yksittäisiin muistutuksiin on vastattu muistutuskohdittain vuorovaikutusraportissa.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Raunintie"

Liite 2Tilastolomake "Raunintie"

Liite 3Kartta "Raunintie"

Liite 4Vuorovaikutusraportti "Raunintie"

Oheismateriaali 1Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut muistutukset (112 kpl)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 21.4.2015 päivätty ja 12.8.2015 muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Raunintie” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijaonmuutos Raunistula 5.-14-15.

Samalla kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää periä yksityisiltä asemakaavanmuutoksen hakijoilta (Aurapro Oy/ Petri Reunanen ja Koy Säästöpohjola) Raunintien kaavan laatimisesta ja käsittelyistä aiheutuneita kustannuksia seuraavasti: asemakaavan laatimiskuluja yhteensä 3 000 € sekä kuulutuskuluja yhteensä 250 €. Lisäksi Aurapro Oy:ltä/ Petri Reunaselta peritään tontinjakokuluja 325 €.

Maksut laskutetaan sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 264

Pöydältä 1.9.2015 § 245.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Säteri, Van Ooik ja Vierimaa.

Sandelin ja Koivisto äänestivät asian palauttamisen puolesta.

Sandelinin Koiviston kannattamanaa tekemä palautusehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää palauttaa asemakaavanmuutosehdotus "Raunintie" uuteen valmisteluun siten, että kaava valmistellaan luonnosvaiheessa käsittelyssä olleen luonnosvaihtoehdon pohjalta, jossa rakennusten takimmaiset osat ovat viisikerroksisia ja kadunpuoleiset osat kuusikerroksisia. Rakennusoikeuden määrä tarkistetaan vastaamaan kevyempää vaihtoehtoa.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tuleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Säteri, Van Ooik ja Vierimaa.

Sandelin ja Koivisto äänestivät Sandelinin muutosehdotuksen puolesta.

Sandelinin Koiviston kannattamana tekemä muutosehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää muuttaa asemakaavanmuutosehdotus "Raunintie" siten, että kaava tehdään luonnosvaiheessa käsittelyssä olleen luonnosvaihtoehdon pohjalta, jossa rakennusten takimmaiset osat ovat viisikerroksisia ja kadunpuoleiset osat kuusikerroksisia. Rakennusoikeuden määrä tarkistetaan vastaamaan kevyempää vaihtoehtoa.

Sandelinin molempien muutosehdotusten perustelut olivat seuraavat:

Asemakaavaehdotuksen rakennusmassat ovat paikkaansa nähden ylimitoitetut. Eritoten pientalojen ja uudisrakennusten välinen kontrasti on kaupunkikuvallisesti epäsuhtainen. Asemakaavanmuutosehdotuksella on asuinympäristön viihtyisyyttä heikentävä vaikutus.

Kh § 520

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 18.11.2015:

Kaavan edellyttämä maankäyttösopimus on hyväksytty kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 14.10.2015 § 509 ja se on allekirjoitettu 13.11.2015.

Liite 1Selostus "Raunintie"

Liite 2Tilastolomake "Raunintie"

Liite 3Kartta "Raunintie"

Liite 4Vuorovaikutusraportti "Raunintie"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 21.4.2015 päivätyn ja 12.8.2015 muutetun asemakaavamuutosehdotuksen Raunintie. Asemakaavamuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijaon muutos Raunistula 5.-14-15.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Maaskola, Miikkola, von Frenckell-Ramberg, Alanen, Karttunen, Viljamaa, Vornanen, Hölttä ja Manni.

Eevan ehdotuksen puolesta, että päätösehdotus hylätään, äänesti häntä kannattanut Yrttiaho.

Kv § 206

Liite 1Selostus "Raunintie"

Liite 2Tilastolomake "Raunintie"

Liite 3Kartta "Raunintie"

Liite 4Vuorovaikutusraportti "Raunintie"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 21.4.2015 päivätyn ja 12.8.2015 muutetun asemakaavamuutosehdotuksen Raunintie. Asemakaavamuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijaon muutos Raunistula 5.-14-15.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Sandelin Laivorannan kannattamana teki seuraavansisältöisen palautusehdotuksen:

"Kaupunginvaltuusto päättää palauttaa asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotuksen "Raunintie" siten, että asuinkerrostalojen korttelialueelle (AK-1) merkityt kaksi kerrostaloa muutetaan nelikerroksisiksi ja kerrosalaneliöiden määrää pienennetään 1600 k-m2:in/rakennus.".

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Sandelinin palautusehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 50 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 13 valtuutettua kannatti Sandelinin palautusehdotusta, 4 poissa, joten asian käsittely jatkui.

Sandelin Yrttiahon kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

"Kaupunginvaltuusto muuttaa asemakaavan- ja tonttijaonmuutosehdotusta "Raunintie" siten, että asuinkerrostalojen korttelialueelle (AK-1) merkityt kaksi kerrostaloa muutetaan nelikerroksisiksi ja kerrosalaneliöiden määrää pienennetään 1600 k-m2:in/rakennus.".

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Sandelinin muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 49 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 9 valtuutettua kannatti Sandelinin muutosehdotusta, 4 tyhjää ja 5 poissa, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Kossilan ehdotus kaavaehdotuksen hylkäämisestä raukesi kannatuksen puuttuessa.

Liite 5Äänestyslistat 1-2

Jakelu

tiedAurapro Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedMuistutuksen tekijät
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tpvKiinteistötoimiala
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tpvKoskela Ljudmila
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 245
Liite 1:Selostus "Raunintie"
Liite 2:Tilastolomake "Raunintie"
Liite 3:Kartta "Raunintie"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Raunintie"

Ksylk § 264
Liite 1:Selostus "Raunintie"
Liite 2:Tilastolomake "Raunintie"
Liite 3:Kartta "Raunintie"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Raunintie"

Kh § 520
Liite 1:Selostus "Raunintie"
Liite 2:Tilastolomake "Raunintie"
Liite 3:Kartta "Raunintie"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Raunintie"

Kv § 206
Liite 1:Selostus "Raunintie"
Liite 2:Tilastolomake "Raunintie"
Liite 3:Kartta "Raunintie"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Raunintie"
Liite 5:Äänestyslistat 1-2