Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kulttuurilautakunta 237 21.10.2009 29

11437-2009 (642, 529)

Autonominen kulttuuriyhdistys ry:n esitys yhteistyöstä autonomisen kulttuurikeskuksen perustamiseksi Turkuun

Tiivistelmä:

Turun autonominen kulttuuriyhdistys ry pyytää kulttuuritoimen yhtistyötahoksi autonomisen kulttuurikeskuksen perustamiseksi Turkuun

Kultlk § 237

Turun autonominen kulttuuriyhdistys ry:

"Hyvä kulttuurilautakunta

Lähestymme teitä koska haluamme avata rakentavan keskusteluyhteyden Turun kaupungin kanssa, ja kulttuuritoimi on mielestämme tarkoituksenmukaisin yhteistyötaho.

Kuluneiden kolmen vuoden aikana Turussa on vallattu useita kiinteistöjä tavoitteena saada perustettua kaupunkiin autonominen kulttuurikeskus. Autonominen kulttuurikeskus on vapaaehtoiseen toimintaan perustuva, epäkaupallinen tila, jossa kulttuurit ja erilaiset toimijat voivat kohdata ja jossa tilan käyttäjät määrittelevät itse sääntönsä ja toimintatapansa konsensuksessa avoimissa kokouksissa.

Tarkoituksena on tarjota taiteilijoille tiloja harjoittelemiseen, esiintymiseen ja näyttelyiden järjestämiseen. Tällaisia taiteenaloja ja toimijoita voisivat olla esimerkiksi valokuvaus, musiikki, kuvataide, teatteri, nukketeatteri, sekä erilaiset järjestöt. Lisäksi autonominen kulttuurikeskus voisi tarjota yleistä kokoontumistilaa, sekä opetus- ja työpajatiloja projektiluontoisesti tarpeen mukaan.

Toivoisimme voivamme vuokrata em. toimintaan soveltuvan tilan nimellistä korvausta vastaan. Olemme valmiit maksamaan vuokraa 1€/kk ja lisäksi sähköstä, vedestä, lämmityksestä ja mahdollisesti jätehuollosta syntyvät kulut. Olemme myös valmiit itse kunnostamaan ja ylläpitämään tilaa talkoovoimin. Ensisijaisesti tahtoisimme vuokrata joko osittain tai kokonaan Jokikadun vanhan tehdaskiinteistön tai kooltaan ja toimintaedellytyksiltään vastaavat tilat keskustan läheisyydestä. Tilan tulisi olla pinta-alaltaan vähintään 500m², siellä tulisi olla yksi suurempi esiintymiskäyttöön soveltuva tila ja pienempiä ateljeetyylisiä huoneita, keittiö ja wc-tilat. Olemme valmiita neuvottelemaan myös väliaikaisratkaisuista, esimerkiksi Jokikadun kohdalla toistaiseksi voimassaolevalla vuokrasopimuksella, kunnes kaupunki saa kiinteistön myytyä."

LiiteEsitys yhteistyöstä autonomisen kulttuurikeskuksen perustamiseksi Turkuun

Kulttuuriasiankeskuksen kanslia, kulttuurisihteeri Riitta Luoma:

Turun autonominen kulttuuriyhdistys ry:n yhteydenoton jälkeen selvitimme Helsingin, Joensuun ja Tampereen kaupungin ratkaisuja vastaavissa tilanteissa. Turussa talonvaltauksessa on ollut mukana nuoria aikuisia, joista suurin osa on taidetta harrastavia kaupunkilaisia. Mukana on myös eri taiteen alojen ammattilaisia.

Helsingissä, Joensuussa ja Tampereella on ollut vastaavia tapauksia viime vuosien aikana. Tampereella toimii Hirvitalo- Pispalan nykytaiteen keskus, jonka toimijat hakevat tapahtumiinsa tukea mm. kaupungin kulttuuritoimelta. Hirvitalolla on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus kaupungin kiinteistötoimen kanssa. Alueelle tehdään uutta kaavoitusta ja tila mahdollisesti myydään tulevaisuudessa. Vuokrasopimuksessa on lyhyt irtisanomisaika ja vuokra on nimellinen 60 €/kk. 

Yhteistä Joensuulle ja Helsingille on se, että Nuorisotoimi on ollut kaupungin puolelta yhteistyötahona tilanteen ratkaisussa ja eteenpäin viemisessä. Joensuussa autonomisella kulttuurikeskuksella on väliaikainen vuokrasopimus vuoden 2009 loppuun asti. Tilannetta ratkottiin Joensuussa työryhmän voimin, johon kuului valtuuston- ja nuorisolautakunnan edustajan lisäksi nuorisojohtaja ja tilalaitoksen edustaja.

Helsingissä toimivan autonomisen sosiaalikeskuksen Sataman vuokran hoitaa kaupungin nuorisotoimi, josta on myös nimetty kaksi työntekijää yhteyshenkilöksi Sataman toimijoille. Tämä yhteistyö ja toiminnan muoto on koettu positiiviseksi. Nuorisolautakunta on tehnyt päätöksen hoitaa Sataman vuokran nuorisotoimen budjetista. Nuorisotoimi on vuokrannut tilan kaupungin tilakeskukselta ja tehnyt erillisen sopimuksen tilankäytöstä Vapaa katto ry:n kanssa, joka hoitaa Satamassa toimivien tahojen asioita. Vanha Sataman kiinteistö on purkulistalla ja tullaan purkamaan 3-5 vuoden sisällä. Tila täyttää kuitenkin toistaiseksi kaupungin vaatimat julkisen kokoontumistilan turvallisuusedellytykset. 

Turun kaupungin kannattaa omaa ratkaisumallia kartoittaessaan hyödyntää olemassa olevien, muissa kaupungeissa käytössä olevien mallien käytöstä kertyneet kokemukset. Tällaisen autonomisen tilan mahdollistaminen kaupunkilaisille edistää nuorten hyvinvointia ja on ennaltaehkäisevää työtä sosiaali- ja terveystoimen näkökulmasta. Kyseessä olevan vapaan autonomisen tilan tarve kohdentuu erityisesti nuoriin ja nuoriin aikuisiin, jolloin luonnollinen yhteistyötaho on kaupungin nuorisotoimi.

Autonomisessa kulttuuriyhdistyksessä toimii enemmistönä erilaisia kulttuurin aloja harrastavia kaupunkilaisia ja ryhmiä. Kulttuurilautakunta on linjannut päätavoitteekseen mm. avustuspolitiikassa kohdentaa tukensa taiteen ammattilaisille. Tällä hetkellä myös taiteen ammattilaisten tilaongelmat ovat haastavia. Kulttuuritoimen tulee keskittyä ensisijaisesti näiden tilaresurssien asianmukaiseen käyttöön saamisen.

EhdotusKulttuurijohtaja Minna Sartes:

Kulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle perustettavaksi työryhmän suunnittelemaan ja viemään eteenpäin autonomisen kulttuurikeskuksen perustamista ja sille tilan vuokraamista nimellistä korvausta vastaan.

Työryhmässä tulisi olla ainakin keskushallinnon, kulttuuriasiainkeskuksen, nuorisoasiainkeskuksen ja tilaliikelaitoksen edustajat. Lisäksi työryhmän vetäjäksi sekä kaupungin yhteistyötahoksi tulisi nimetä nuorisoasiankeskus.

PäätösKulttuurilautakunta päätti yksimielisesti esittää kaupunginhallitukselle perustettavaksi työryhmän suunnittelemaan ja viemään eteenpäin autonomisen kulttuurikeskuksen perustamista ja sille tilan vuokraamista nimellistä korvausta vastaan.

Työryhmässä tulisi olla ainakin keskushallinnon, kulttuuriasiainkeskuksen, nuorisoasiainkeskuksen ja tilaliikelaitoksen edustajat.

Lisäksi lautakunta päätti esittää, että työryhmään tulee kutsua Autonominen kulttuuriyhdistys ry:n edustaja.

Lisäksi työryhmän vetäjäksi sekä kaupungin yhteistyötahoksi tulisi nimetä nuorisoasiankeskus.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 237
Liite 1:Tilavuokra-anomus, Turun autonominen kulttuuriyhdistys ry