Hyvä kulttuurilautakunta,

lähestymme teitä koska haluamme avata rakentavan keskusteluyhteyden Turun kaupungin kanssa, ja kulttuuritoimi on mielestämme tarkoituksenmukaisin yhteistyötaho.

Kuluneiden kolmen vuoden aikana Turussa on vallattu useita kiinteistöjä tavoitteena saada perustettua kaupunkiin autonominen kulttuurikeskus. Autonominen kulttuurikeskus on vapaaehtoiseen toimintaan perustuva, epäkaupallinen tila, jossa kulttuurit ja erilaiset toimijat voivat kohdata ja jossa tilan käyttäjät määrittelevät itse sääntönsä ja toimintatapansa konsensuksessa avoimissa kokouksissa.

Tarkoituksena on tarjota taiteilijoille tiloja harjoittelemiseen, esiintymiseen ja näyttelyiden järjestämiseen. Tällaisia taiteenaloja ja toimijoita voisivat olla esimerkiksi valokuvaus, musiikki, kuvataide, teatteri, nukketeatteri, sekä erilaiset järjestöt. Lisäksi autonominen kulttuurikeskus voisi tarjota yleistä kokoontumistilaa, sekä opetus- ja työpajatiloja projektiluontoisesti tarpeen mukaan.

Vastaavanlaisella konseptilla toimivia tiloja on Euroopassa lukuisissa kaupungeissa ja Suomessakin mm. Joensuussa, Helsingissä ja Tampereella. Näissä kaupungeissa tilat on pystytty järjestämään yhteisymmärryksessä valtaajien ja kaupungin kesken. Autonomiset tilat ja vapaa kulttuuri kukoistavat muualla, paitsi kulttuuripääkaupungiksi valmistautuvassa Turussa.

Autonominen kulttuurikeskus tarjoaisi ja tuottaisi kaupungille ilmaista kulttuuritoimintaa edistäen samalla tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Lisäksi se rikastuttaisi ja monipuolistaisi vuoden 2011 kulttuuritarjontaa antaen kaupunkilaisille mahdollisuuden osallistuvaan ja omaehtoiseen toimintaan. Pidemmällä tähtäimellä autonomisesta tilasta voi syntyä uusia kulttuuri-ilmiöitä ja koko kaupunkiyhteisöä hyödyttäviä innovaatioita. Auran panimon valtauksen seurauksena saatiin todella tarpeelliset bänditilat ja Helsingin kulttuuri- ja monitoimitalo Nosturi on kuuluisan Lepakon valtauksen perintöä. Monipuolisesta alakulttuurista versova ilmapiiri myös elävöittää kaupunkia kohentaen alueen taloutta. Esimerkkeinä tällaisesta kehityksestä ovat Ljubljanan, Barcelonan ja Berliinin autonomiset tilat ja niiden ympärille kehittynyt turismi ja luova talous.

Kaupallistuvassa maailmassa ihmisillä on yhä vähemmän mahdollisuuksia kohdata ja viettää aikaa ilman jatkuvaa kulutuspainetta. Epäkaupallisten, julkisten tilojen puute asettaa kaupunkilaiset epätasa-arvoiseen asemaan, jossa vähävaraisemmilla on auttamattomasti vähemmän mahdollisuuksia toimia. Autonominen kulttuurikeskus olisi tässä mielessä vapaa, avoin ja tasavertainen kohtaamispaikka kaikille kaupunkilaisille.

Useita kaupungin omistamia kiinteistöjä on tyhjillään. Niistä varmasti löytyisi vastaus meidän tilantarpeeseemme.

Toivoisimme voivamme vuokrata em. toimintaan soveltuvan tilan nimellistä korvausta vastaan. Olemme valmiit maksamaan vuokraa 1€/kk ja lisäksi sähköstä, vedestä, lämmityksestä ja mahdollisesti jätehuollosta syntyvät kulut. Olemme myös valmiit itse kunnostamaan ja ylläpitämään tilaa talkoovoimin. Ensisijaisesti tahtoisimme vuokrata joko osittain tai kokonaan Jokikadun vanhan tehdaskiinteistön tai kooltaan ja toimintaedellytyksiltään vastaavat tilat keskustan läheisyydestä. Tilan tulisi olla pinta-alaltaan vähintään 500m², siellä tulisi olla yksi suurempi esiintymiskäyttöön soveltuva tila ja pienempiä ateljeetyylisiä huoneita, keittiö ja wc-tilat. Olemme valmiita neuvottelemaan myös väliaikaisratkaisuista, esimerkiksi Jokikadun kohdalla toistaiseksi voimassaolevalla vuokrasopimuksella, kunnes kaupunki saa kiinteistön myytyä.

Yhteistyöterveisin:
Turun autonominen kulttuuriyhdistys ry.

Tukijat mm:

Varsinais-Suomen bändiyhdistys ry
TUNA ry
Elonkehä ry
Mike Pohjola, kirjailija
Liittovaltio, yhtye
Työryhmä Kola
Kuuma Ankanpoikanen, nukketeatteri
Osuuskunta Art Safari
Hear ry
Oona Tikkaoja, kuvataiteilija
Toni Hautamäki, kuvataiteilija
Turun Vasemmistonuoret
Vasemmisto-opiskelijat Avanti
Turun Oikeutta Eläimille