Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta18626.04.20171
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta20210.05.20173

3513-2017 (646)

Vesialueen vuokraaminen Aurajoesta kelluvaa terassia varten (osa yleistä aluetta 853-3-9909-0)

Tiivistelmä:

Päätetään vuokrata Aura Ravintolat Oy:lle vesialuetta Aurajoesta kelluvaa terassia varten kesäkaudeksi 2017. Vuokrana peritään 6.000 euroa + alv 24 %. Lisäksi peritään teknisten liittymien liittymäkustannukset.

Kilajk § 186

Infrapalvelut, lupavalmistelija Kaisa Kauma ja Kiinteän omaisuuden kehittäminen, arkkitehti Mika Rajala sekä tonttipäällikkö Timo Laiho 21.4.2017:

Aura Ravintolat Oy (Y-tunnus 16023026-5) on anonut Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta vuokrauslupaa 150 asiakaspaikkaisen kelluvan terassin eli nk. Auralautan sijoittamiseksi Aurajokeen kesäkaudelle (30.4.–30.9.). Lauttaan olisi mahdollisuus kiinnittyä pienveneillä.

Asia on tullut vireille ensimmäisen kerran kaupunkikuvaneuvottelukunnassa ilman vesialueen haltijan myöntämää lupaa, vuokrausta tai valtuutusta. Kaupunkikuvaneuvottelukunta käsitteli Auralautan rakennusluvan ennakkolausuntoasiaa joen länsirantaan (myynnissä olevan, kaupungin omistaman Petreliuksen talon edustalle Apteekkimuseon ja Qwenselin talon tuntumaan) kokouksessaan 7.3.2017 § 32. Tuolloin Kaupunkikuvaneuvottelukunta päätti lausuntonaan puoltaa hakemusta tilapäisenä enintään kahden vuoden ajaksi kesäkuukausiksi. Lisäksi kaupunkikuvaneuvottelukunta totesi, että ravintola tulee poistaa paikalta talven ajaksi, veneet tulee kiinnittää ponttoniin kylkikiinnityksenä ja yläterassille johtavia portaita tulee keventää.

Kaupunkikuvaneuvottelukunnan ennakkolausunnon jälkeen Aura Ravintolat Oy haki 21.3.2017 alueen vuokraamista Kiinteistöliikelaitokselta. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta kävi asiasta periaatekeskustelun kokouksessaan 22.3.2017. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti asian osalta, että tässä vaiheessa Aurajokeen ei tulisi sijoittaa erillisiä ravintolalauttoja tai muita rakenteita ennen kuin on hyväksytty kokonaissuunnitelma ja noudatettavat periaatteet vastaavien rakenteiden ja laitteiden sijoittamisesta Aurajokeen. Ravintolalaivojen sijoittamisesta on vuonna 1992 hyväksytty yleisperiaatteet, joita voidaan tarvittaessa päivittää tässä yhteydessä. Esitetylle ravintatolalautalle voidaan mahdollisesti osoittaa yhden vuoden kokeiluajaksi paikkaa Aurajoen itärannalta Wäinö Aaltosen museon tuntumasta. Lisäksi todettiin, että esitetylle lautalle ei ole myönnetty maanomistajan sijoituslupaa.

Kaupunginhallitus päätti tämän jälkeen 27.3.2017 § 138, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 22.3.2017 § 134 koskien Ravintolalautan sijoittamista Aurajokeen Apteekkimuseon ja Qwenselintalon edustalle otetaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 3.4.2017 § 156 ja päätti äänestysten jälkeen kumota Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 22.3.2017 § 134 Auralautan osalta ja velvoittaa Kiinteistöliikelaitoksen viipymättä käymään neuvottelut yhteistyössä hakijan kanssa siten, että Auralautalle pyritään löytämään kesäksi 2017 kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti sopivin sijoituspaikka siten, että se ei sijoitu Fortuna-korttelin edustalle. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Kiinteistöliikelaitoksen tulee käynnistää Aurajokeen sijoitettavien ravintolalaivojen, lauttojen ja rakenteiden sijoittelun yleissuunnitelman valmistelu vuoden 1992 yleisperiaatteiden päivittämiseksi.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti Kiinteistöliikelaitos on käynyt neuvotteluja hakijan kanssa. Käydyissä neuvotteluissa on noussut esiin kolme joen itärannalla sijaitsevaa vaihtoehtoista paikkaa: 1) Wäinö Aaltosen museon edusta, 2) Teatterisillan ja ravintolalaiva Cindyn välinen alue sekä 3) Auransillan ja ravintolalaiva Donnan välinen alue.

Hakija on pitänyt paikkaa 3 parhaana vaihtoehtona. Joen rantamuurissa on tässä kohtaa alatasanne sekä Auransillan puoleisessa päässä portaat, joiden kautta esteetön kulku on hakijan näkemyksen mukaan mahdollista järjestää invaluiskilla. Hakijan näkökulmasta paikka 1 sijoittuu kaikkein etäämmälle hakijan muusta ravintolatoiminnasta. Vaihtoehdot 1 ja 2 ovat esteettömyyden toteutuksen kannalta joen tasossa sijaitsevalle kelluvalle terassilautalle haasteellisempia. Paikassa 1 on portaikko ilman joen rantamuurin alatasannetta. Paikassa 2 on portaikko ja joen rantamuurin alatasanne, joka päättyy ravintolalaiva Cindyn Teatterisillan puoleiseen portaikkoon ja sijoittuu terassilautan ravintolalaiva Cindyn puoleiselle sivulle.

Paikassa 2 on ollut jokilautan pysäkki. Mikäli Auralautta sijoitetaan ko. paikalle, pysäkille tulisi etsiä uusi vaihtoehtoinen paikka mutta paikka mahdollistaa edelleen jokilauttojen pysähtymisen.

Hakijan ensisijaisesti toivoma paikka 3 sijoittuu muiden ravintolalaivojen jatkoksi. Paikkaan 3 liittyvät suurimmat kysymykset ovat olleet Aurajoen kasvava vesiliikenne (liikennöivät lautat, veneet jne.), jonka Auransillan keskituki ohjaa joenuoman reunoille sekä monipuolistuvan vesiliikenteen turvallinen yhteensovittaminen Auralautan ja siihen kiinnittyvien veneiden kanssa. Kiinteistöliikelaitoksen pyynnöstä Turun Satama Oy:n satamamestari otti kantaa paikkaan 3). Kannanotossa satamamestari huomautti, että Auransillan alittava vesiliikenne (mm. 23 metriä pitkä ja noin 9,7 metriä leveä jokilautta) käyttää Auransillan itärannan puoleista osaa sillan alittamiseen. Tämä johtuu siitä, että länsirannan puoleinen aukko on niin matala, että jo -20 cm vedenkorkeudella alus ottaa pohjaan kiinni. Satamamestarin näkemyksen mukaan Auralautan oikealla sijoittamisella sekä jokilauttojen tarkalla ohjaamisella paikka 3 voisi olla ahtaudestaan huolimatta mahdollinen.

Auralautan sijoittaminen Aurajokeen edellyttää infran (sähkön, veden ja jäteveden) järjestämistä. Näiden järjestäminen on lähtökohtaisesti hakijan vastuulla. Paras valmius infran toteutukseen on paikoilla 2 ja 3. Paikan 1 käyttöönottaminen edellyttää katualueen avaamista, jolloin tulee varautua arkeologisiin tutkimuksiin. Tutkittu vaihtoehto 1 ei näin ollen ole mahdollinen kesäksi 2017 eikä muutoinkaan kannattava vain 1 - 2 vuoden sopimuksella tehtäväksi. Vaihtoehdoissa 2 ja 3 viemäröinnin järjestäminen edellyttää joitain toimenpiteitä, mutta teknisesti liittyminen lienee mahdollista katualuetta avaamatta.

Aurajokeen sijoitettavien ravintolalaivojen, lauttojen ja rakenteiden sijoittelun yleissuunnitelman valmistelu vuoden 1992 yleisperiaatteiden päivittämiseksi on käynnistetty. Huomioiden kaupunkikuva, Aurajokeen liittyvät olemassa olevat toiminnot sekä tiedossa olevat suunnitelmat ja niiden päivitystarve, kasvavan ja monipuolistuvan vesiliikenteen sujuvuus ja turvallisuus, vuokra-ajan pituus ja infran toteutettavuus, tulevan ravintolatoiminnan vaatima tavaraliikenne sekä kulkuyhteydet Kiinteistöliikelaitos katsoo, että kesää 2017 ja lyhyttä vuokrasopimusta varten paras vaihtoehto Auralautan sijoittamiselle on paikka 2 ravintolalaiva Cindyn ja Teatterisillan välissä. Myös satamamestarilta saadun kannanoton mukaan paikka 2 on Auralautalle ja siihen kiinnittyville veneille vesiliikenteen sujuvuuden kannalta parempi kuin hakijan toivoma paikka 3. Jokilautta Jaken pysäkille tulee tällöin kuitenkin etsiä uusi vaihtoehtoinen paikka. Mikäli johtokunta päättää hyväksyä paikan 2, Auralautan tarkempaa sijoittumista ko. paikkaan arvioidaan vielä Kiinteistöliikelaitoksen toimesta.

Hakija on käydyissä neuvotteluissa ilmoittanut hyväksyvänsä myös paikan 2.

Vuokra-alue kuuluu 14.12.1998 vahvistetun asemakaavan mukaan Aurajoki-nimiseen vesialueeseen (W).

Vuokra 150 asiakaspaikan lautalle on 6.000 euroa lisättynä arvonlisäverolla 24 % kesäkaudelta. Lisäksi vuokramiehen maksettavaksi tulevat teknisten liittymien liittymäkustannukset. Muutoin noudatetaan oheisia vuokrasopimusehtoja.

Liite 1Vuokrasopimusluonnos

Oheismateriaali 1Hakijan esittämät luonnoskuvat paikasta 2

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- vuokrata Aura Ravintolat Oy:lle kesäkaudeksi 2017 vesialuetta Aurajoesta Teatterisillan ja ravintolalaiva Cindyn välistä (paikka 2), joka on Kiinteistöliikelaitoksen näkökulmasta toiminnallisesti paras sijoituspaikka;

- että vuokrana peritään 6.000 euroa lisättynä arvonlisäverolla 24 %;

- vuokramiehen maksettavaksi tulevat teknisten liittymien liittymäkustannukset;

- muutoin noudatetaan liitteenä olevia vuokrasopimusehtoja; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Toivarin Aholaisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Kilajk § 202

Pöydältä 26.4.2017 § 186.

PäätösEhdotus hylättiin Kosken Aholaisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Perustelut:

Johtokunta edellyttää, että ensin hyväksytään Aurajoen yleisuunnitelma, jossa muun muassa päivitetään Aurajokeen sijoitettavien ravintolalaivojen, lauttojen ja rakenteiden vuonna 1992 hyväksytyt yleisperiaatteet. Tämän jälkeen Aurajokeen mahdollisesti sijoitettavat uudet ravintolapaikat kilpailutetaan.

 

Jakelu

aoAura Ravintolat Oy


Liitteet:

Kilajk § 186
Liite 1:Vuokrasopimusluonnos, kelluva terassi

Kilajk § 202
Liite 1:Vuokrasopimusluonnos, kelluva terassi