Sopimusehdot

 

Vuokranantaja

Turun kaupunki

 

Vuokramies

Aura Ravintolat Oy

Y-tunnus 1623026-5

c/o Uotila & Laine Oy

Puutarhakatu 17 A 31

20100 Turku

 

Kaupungin päätös

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta .2017 §

päätös on tullut lainvoimaiseksi

 

Vuokrasopimuksen kohde

 

Turun Kiinteistöliikelaitoksen tarkemmin osoittama vesialue Aurajoesta Teatterisillan ja ravintolalaiva Cindyn väliseltä alueelta (noin 241 m2).

 

Vuokra-aika

 

Vuokra-aika on vuoden 2017 kesäkausi. Kelluva terassilautta on kuljetettava pois kesäkauden päätyttyä. Kesäkausi päättyy 30.9.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi kelluvaa terassilauttaa varten siten, että asiakaspaikkoja saa olla enintään sataviisikymmentä (150) kpl.

 

Mikäli vuokra-alue rajautuu asuinkiinteistöön tai sijoittuu sellaisen välittömään läheisyyteen, tulee ulkotarjoilutoiminta lopettaa viimeistään klo 22.00.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Vuokramies on tietoinen vesialueella tapahtuvasta laivaliikenteestä. Lautan ja sen kiinnityksen rakenteissa sekä laitteissa ja harjoitettavassa toiminnassa on otettava huomioon laivaliikenteen vaikutukset.

 

Vuokramies on velvollinen noudattamaan vesialueella Turun kaupungin vahvistetun satamajärjestyksen määräyksiä sekä lisäksi Turun sataman antamia muita ohjeita.

 

Vuokramiehen on sallittava kaupungin edustajien käyttää laituria tilapäisesti valvontaan ja huoltotöihin liittyvissä työtehtävissä.

 

Vuokrasopimuksen ehdot

 

1. Vuokra

 

Perusvuokra on 6.000 euroa. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

 

Lisäksi tulee maksettavaksi teknisten liittymien liittymäkustannukset.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuokra on maksettava Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilille viimeistään kesäkuun 30. päivänä 2017.

 

Ellei vuokraerää tai jäljempänä tässä sopimuksessa mainittuja kuntoonpano- ja puhdistuskustannuksia erääntymispäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneille saataville erääntymispäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja perimispalkkiota Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen mukaan.

 

3. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeutta kolmannelle.

 

4. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa kolmannen hallintaan.

 

5. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Vuokramiehellä ei ole maakaaren (540/95) mukaisesti velvollisuutta kirjata vuokraoikeutta.

 

6. Vakuuden asettaminen

 

Vuokran suorittamisen ja muiden sopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungin hyväksymän vakuuden. Vakuus on vaadittaessa uudistettava.

 

7. Kelluvan terassilautan suunnitelma

 

Vuokramiehen tulee toimittaa vapaamuotoinen kelluvan terassilauttasuunnitelma Turun Kiinteistöliikelaitoksen hyväksyttäväksi ennen asiakaspaikkojen rakentamisen aloittamista. Suunnitelma tulee tehdä kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun tulosalueen laatimien ulkotarjoilualueohjeiden mukaisesti.

 

Mikäli kelluvan terassilautan rakentaminen vaatii rakennusvalvontaviranomaisen myöntämän luvan, on vuokramies velvollinen hankkimaan ko. luvan ennen rakentamista.

 

Vuokramiehellä on oikeus saada korvausta vuokra-alueelle tekemistään parannuksista vain, mikäli siitä on kirjallisesti sovittu kaupungin kanssa.

 

8. Kasvusto

 

Vuokra-alueella tämän vuokrasopimuksen alkamishetkellä olevat puut ovat kaupungin omaisuutta. Vuokra-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä olevat puut on säilytettävä.

 

9. Mainos- yms. laitteiden asettaminen vuokra-alueen ulkopuolelle

 

Mainos- yms. laitteita ja myytäviä tuotteita ei saa sijoittaa vuokra-alueen ulkopuolelle.

 

10. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että alue on ollut aiemmin katu-/puistoalueena ja ettei alueella ole ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli vuokra-alue tai sen osa on kuitenkin vuokra-aikana ympäristönsuojelulain 16 tai 17 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, vuokramies on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuojelulain 133 §:ssä säädetään.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 134 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa vuokramies on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen vuokrakauden päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen vuokra-alueen maaperän puhtaudesta.

 

11. Hoitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alue ja vuokra-alueella olevat rakennelmat, laitteet ja muun omaisuutensa hyvässä kunnossa sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti, vuokramies on velvollinen välittömästi korvaamaan tästä kaupungille tai toiselle aiheutuneen vahingon. Vuokramies vastaa niistä kustannuksista, jotka aiheutuvat toimenpiteistä em. vahinkojen estämiseksi.

 

Muilta osin vuokramiehen hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maanvuokralaissa ja sovittu tämän vuokrasopimuksen kohdassa ”Sopimussakko ja vahingonkorvaus”.

 

12. Kelluvan terassilautta-alueen ja sen ympäristön puhtaanapitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan vuokra-alueen ja sen välittömän

ympäristön siisteydestä ja puhtaanapidosta myyntitoiminnan aiheuttamista roskista ja jätteistä 20 m:n etäisyydeltä.

 

Vuokramiehen on varattava asiakkaiden käyttöön riittävästi tarkoituksenmukaisia jäteastioita ja huolehdittava niiden tyhjennyksestä riittävän usein.

 

13. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen ja sillä olevien rakennelmien ja laitteiden kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

14. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Turun Kiinteistöliikelaitokselle nimeään sekä kotipaikkaansa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokralaiselle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

15. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Vuokramies on velvollinen korvaamaan kaiken tuottamuksellaan tai sopimusrikkomuksellaan vuokranantajalle aiheuttamansa vahingon sekä korvaamaan siitä johtuneet kustannukset.

 

Jos vuokramies olennaisesti rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, eikä korjaa menettelyään neljäntoista (14) päivän kuluessa kaupungin tekemästä kirjallisesta ja vaatimuksen perusteet sisältävästä huomautuksesta, on vuokramies velvollinen suorittamaan kaupungille sopimussakkona sen hetkinen vuotuinen vuokra kolminkertaisena. Sopimussakko erääntyy maksettavaksi menettelyn korjaamiseen varatun ajan päättyessä. Viivästyneelle suoritukselle tulee maksaa korkolain mukainen viivästyskorko.

 

Kaupunki on oikeutettu perimään kolminkertaista vuokraa siihen asti kunnes vuokramies on todisteellisesti palannut noudattamaan tässä vuokrasopimuksessa sovittuja ehtoja.

 

Sopimussakko ei kuitenkaan rajoita kaupungin oikeutta toteennäyttämänsä kokonaisvahingon korvaukseen, mikäli se on sopimussakon määrää suurempi. Tällöin kuitenkin sopimussakon määrä luetaan vahingonkorvauksen määrän vähennykseksi.

 

Sopimussakon suorittamalla vuokramies ei vapaudu tämän vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksistaan.

 

16. Sopimuksen irtisanominen

 

Molemmat sopijapuolet voivat irtisanoa tämän vuokrasopimuksen milloin tahansa yhden (1) kuukauden irtisanomisajalla. Irtisanomisesta on ilmoitettava toiselle sopijapuolelle kirjallisesti.

 

Muuten tämän vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

17. Maanalaiset johdot ja laitteet

 

Vuokramiehen on sallittava vuokra-alueella kiireelliset ja välttämättömät maanalaisten johtojen, viemäreiden tai muiden laitteiden korjaus-, parannus- ja siirtotyöt, mikäli johdon tai laitteen haltijalla on maankäyttö ja rakennuslain mukaisesti oikein suorittaa mainitut työt tai ne on toimintojen jatkuvuuden turvaamiseksi tarkoituksenmukaista suorittaa.

 

18. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimuskysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa .päivänä kuuta 2017

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

 

Aura Ravintolat Oy