Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta22311.05.201613

4590-2016 (641)

VII (007) kaupunginosan korttelin 36 tontin 1 poikkeamishakemuksen edellyttämä maankäyttösopimus (os. Graniittilinnankatu 1)

Tiivistelmä:

VII kaupunginosan korttelin 36 tontille 1 haetaan poikkeamislupaa ylittää voimassa olevan asemakaavan mukainen asuinrakennusoikeus. Kaupunki ja Koy Turun Graniittilinna allekirjoittavat maankäyttösopimuksen, jolla tontin VII-36-1 omistaja sitoutuu osallistumaan VII kaupunginosassa (Kakolan alueella) toteutettaviin yhdyskuntarakennekustannuksiin.

Kilajk § 223

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 20.4.2016:

Koy Turun Graniittilinna on hakenut poikkeamista VII kaupunginosan korttelin 36 tontin 1 asuinrakennusoikeuden ylittämiselle. Koy Turun Graniittilinnan on tarkoitus sijoittaa rinteessä olevalle tontille asuin- ja pysäköintitiloja asuinrakennuksen sisääntulokerroksen alapuolelle. Rakennusoikeuden ylitys on yhteensä 841 k-m2.

Tontti VII-36-1 on 9.1.2010 voimaan tulleessa asemakaavassa osoitettu asuin- ja liikerakennusten (AL) korttelialueeksi, jonka rakennusoikeus on 1540 k-m2. Kakolan asemakaavassa sallitaan asuinrakennustenkortteleissa (AK) pihakannen alle toteuttaa asuin-, porrashuone-, autosuoja-, väestönsuoja-, teknisiä ja talon yhteiskäyttöön jääviä tiloja rakennusoikeus ylittäen, mutta AL-kortteleissa lisämääritettä ei ole. 

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Kakolan alueelle on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne – ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Pihakannen alaisten asuntotilojen toteuttamisen johdosta tulee tontille VII-36-1 sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamisesta maankäyttösopimus kaupungin ja Koy Turun Graniitilinnan välillä.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä rakennusoikeuden arvona 500 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään hintaa asuntotonttien osalta vastaavissa maankäyttösopimuksissa.

Edellä esitetyin korvausperiaattein on maankäyttösopimuskorvaukseksi määritetty 137.000 euroa. Tontin VII-36-1 omistaja on osaltaan hyväksynyt ja allekirjoittanut liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun rakentamistyö tontilla aloitetaan.

Liite 1Maankäyttösopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevan VII kaupunginosan korttelia 36 koskevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKoy Turun Graniittilinna


Liitteet:

Kilajk § 223
Liite 1:Maankäyttösopimus