Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta62409.12.201510

12013-2015 (641)

Maankäyttösopimus Toijaisen kaupunginosan "Marjamäki" 1/2007 asemakaavaehdotuksen johdosta

Tiivistelmä:

Toijaisen kaupunginosaan on laadittu asemakaavaa, jossa alueelle on osoitettu pientalovaltainen asuntoalue. Alueen toteuttaminen edellyttää kaupungilta kunnallistekniikan rakentamista lähivuosina. Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut alueen suurimman maanomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, jolla maanomistaja osallistuu kunnallistekniikan rakentamiskustannuksiin.

Kilajk § 624

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 27.11.2015:

Toijaisten Marjamäkeen laaditaan asemakaavaa, jossa alueelle osoitetaan yhteensä 13 erillispientalotonttia ja yksi A-1 tontti. Asemakaavan tavoitteena on toteuttaa Hirvensalon osayleiskaavan mukaista pientalovaltaista asuntorakentamista ja virkistysalueiden säilyttämistä. Asemakaavoitettavasta alueesta noin kolmannes on yksityisessä omistuksessa.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Asemakaavan toteuttaminen edellyttää alueella liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, joten yksityisen maanomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus yhdyskuntarakenneinvestointien maksamisesta.

Soile Sirkiän omistaman tilan 853-456-1-10 (Kaivopelto) alueelle on asemakaavaehdotuksessa osoitettu yhteensä 6:n omakotitontin muodostusosia (joista yhdellä on 3 rakennuspaikkaa) ja katualuetta.

Kiinteistöliikelaitos on käynyt Soile Sirkiän kanssa neuvottelua maankäyttösopimuksen sisällöstä, maksuperusteista ja alueen hintatasosta. Maankäyttösopimuskorvauksen määräksi käypään arvoon perustuen on tullut 37.432 euroa.

Neuvotteluissa päädyttiin siihen, että maanomistaja täyttää maankäyttösopimuskorvauksen maa-alueluovutuksin siten, että maanomistaja luovuttaa kaupungille osat sellaisista tonteista, joista kaupunki omistaa jo osan. Neuvottelujen tuloksena on päädytty siihen, että kaupunki luovuttaa maanomistajalle kahden omakotitontin muodostusosia yhteensä 26.302 eurolla ja maanomistaja luovuttaa kaupungille neljän omakotitontin muodostusosia sekä katualueet yhteensä 91.154 eurolla. Kaupunki maksaisi maanomistajalle välirahaa 27.420 euroa. Maanomistaja ilmoitti omalta osalta hyväksyvänsä ehdotuksen.

Maankäyttösopimuksen jälkeen kaupungin omistuksessa on ko. asemakaavan alueelta 4 kokonaista omakotitonttia, kolmen tontin suurimmat muodostusosat sekä yksi A-1 tontti ja tontit olisivat infran rakentamisen ja lohkomistoimituksen jälkeen mahdollista luovuttaa rakentajille.

Liite 1Maankäyttösopimus ja määräalojen luovutuskirja

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä 1 olevan tilaa 853-456-1-10 koskevan maankäyttösopimuksen ja määräalojen luovutuskirjan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSirkiä Soile


Liitteet:

Kilajk § 624
Liite 1:Maankäyttösopimus ja määräalojen luovutuskirja