Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta50914.10.20156

9768-2015 (641)

Raunistulan kaupunginosan korttelin 5 asemakaavanmuutoksen "Raunintie" 3/2013 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Raunintie 2-8)

Tiivistelmä:

Raunistulan kaupunginosan kortteliin 5 laaditaan asemakaavanmuutosta, jossa kortteliin osoitetaan täydennysrakentamista. Tontin 853-81-5-5 omistajan Riku Kaukovallan ja Turun kaupungin välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla maanomistaja sitoutuu osallistumaan lähitulevaisuudessa toteutettaviin yhdyskuntarakennemuutoskustannuksiin.

Kilajk § 509

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 25.9.2015:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 8.9.2015 § 264 ”Raunintie” –nimisen asemakaavanmuutosehdotuksen 3/2013 esitettäväksi kaupunginhallitukselle. Asemakaavanmuutoksella muutetaan kolme yksikerroksisten asuinrakennusten tonttia asuinkerrostalojen korttelialueeksi, johon voi rakentaa kaksi kuuden kerroksen korkuista kerrostaloa. Satakunnantien varren liike- ja toimistorakennusten korttelialue puolestaan muutetaan asuin-, liike- ja toimistorakennuksien korttelialueeksi. Asemakaavanmuutoksen mukaan alueen kokonaisrakennusoikeus on 6815 k-m2, mistä rakennusoikeuden lisäystä on 4112 k-m2.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntarakennekustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Raunistulassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja yhdyskuntarakenneinvestointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista.

Maankäyttösopimuskorvaukseksi Kiinteistöliikelaitos on määrittänyt 97.000 euroa, joka vastaa kaupungin käyttämää korvaustasoa vastaavissa maankäyttösopimuksissa. Asemakaavanmuutoksen seurauksena Kaukovallan omistaman tontin käyttötarkoitus muuttuu yksikerroksisen asuinrakennuksen tontista asuinkerrostalotontiksi ja rakennusoikeutta tontilla on kaavamuutoksen jälkeen 1238 k-m2.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua asemakaavanmuutoksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään kortteliin Raunistula-5 myös tonttijako, jossa osoitetaan kaupungin omistamia alueita kuuluvaksi tontinmuodostusosina asuinkerrostalotontteihin Raunistula-5-14 ja -15. Kaupungin omistamien muodostusosien rakennusoikeus on 3562 k-m2.

Koska asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksyttävän tonttijaon mukaiset tontit Raunistula-5-14 ja -15 muodostuvat sekä Kaukovallan että kaupungin omistamista maa-alueista, on maankäyttösopimukseen sisällytetty tontinosien osto-optio, jolla kaupunki sitoutuu myymään tontinosat kiinteistönomistajalle kolmen vuoden kuluessa asemakaavan voimaantulosta 360 €/k-m2 kauppahinnalla. Tontista on pyydetty ulkopuolisen arviomiehen, Newsec Valuation Oy:n, arviolausunto. Arviolausunnon mukaisesti kohteen markkina-arvo on 400 €/k-m2 +/- 10%. Arviolausunto on nähtävillä kokouksessa.

Lemminkäinen Talo Oy ja Riku Petteri Kaukovalta ovat tehneet 9.8.2013 allekirjoitetun kiinteistökaupan esisopimuksen, jossa Riku Kaukovalta on valtuuttanut Lemminkäinen Talo Oy:n käymään Turun kaupungin kanssa neuvottelut maankäyttösopimuksesta. Lemminkäinen Talo Oy on ilmoittanut hyväksyvänsä liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Liite 1Maankäyttösopimusluonnos

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevan kiinteistöä 853-81-5-5 koskevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKaukovalta Riku


Liitteet:

Kilajk § 509
Liite 1:Maankäyttösopimusluonnos