Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta31710.06.201515

6187-2015 (641)

VI (006) kaupunginosan "Synagoga" 33/2013 asemakaavaehdotuksen edellyttämä maankäyttösopimus (os. Brahenkatu 17b)

Tiivistelmä:

VI kaupunginosan kortteliin 16 laaditun asemakaavanmuutosehdotuksen "Synagoga" 33/20013 johdosta kaupunki ja Turun juutalainen seurakunta allekirjoittavat maankäyttösopimuksen, jolla Turun juutalainen seurakunta sitoutuu osallistumaan asemakaavanmuutoksen seurauksena alueella toteutettaviin yhdyskuntarakennekustannuksiin.

Kilajk § 317

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 1.6.2015:

VI kaupunginosan kortteliin 16 on laadittu asemakaavanmuutosehdotus ”Synagoga” 33/2013, jossa Turun juutalaisen seurankunnan omistamien tonttien VI-16-8 ja 9 käyttötarkoitukset ja rakennusoikeudet tarkistetaan siten, että vanha seurakuntatalo on mahdollista korvata uudella rakennuksella ja synagogarakennukselle osoitetaan asemakaavanmuutoksessa suojelumerkintä. Asemakaavanmuutoksen jälkeen on tonttien yhteenlaskettu rakennusoikeus 2600 k-m2.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

VI kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne – ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

”Synagoga” 33/2013 asemakaavaehdotuksen johdosta tulee Turun juutalaisen seurakunnan omistamalle alueelle sellaista arvonnousua, joka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamisesta maankäyttösopimus.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä asuinkerrostalojen rakennusoikeuden arvona 550 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään hintaa asuntokerrostalotonttien osalta vastaavissa maankäyttösopimuksissa. Synagogan suojelumerkintä on huomioitu maankäyttösopimuskorvausta määritettäessä korvausta alentavana tekijänä.

Edellä esitetyin korvausperiaattein on maankäyttösopimuskorvaukseksi määritetty 150.000 euroa. Turun juutalainen seurakunta on ilmoittanut omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä kun asemakaavaehdotuksen mukaiselle VI kaupunginosan korttelin 16 tontille 8 merkitään ensimmäinen uudisrakennus. Korvaukselle lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa VI kaupunginosan korttelia 16 koskevan maankäyttösopimuksen liitteen 1 mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun juutalainen seurakunta


Liitteet:

Kilajk § 317
Liite 1:Maankäyttösopimus