Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 670 11.12.2009 3

5696-2005 (642, 658)

Muinaismuistolain nojalla säilytettäviä rakenteita koskeva kustannussopimus koskien Pinellan aluetta

Tiivistelmä: -

Kilajk § 670

Kiinteistöliikelaitos, Esa Mettälä 9.12.2009

Kiinteistölautakunta on 13.8.2008 § 492 päättänyt myydä Porthanin puiston viereisellä alueella, tontilla II-26-1 (853-2-26-1) sijaitsevat rakennukset Gylichin Pylväikkö ja Puistoravintola Pinella 10.100 euron kauppahintaan Saga palvelut Oy:lle oman tai perustettavan yhtiön lukuun sekä vuokrata rakennuksen ostajalle kyseisen tontin. Päätöksessä on edellytetty että ostaja maksaa myyjän tilille kauppahinnan maksamisen vakuudeksi käsirahan 27.8.2008 mennessä, käsirahan suuruus on 4 % kauppahinnasta. Kauppakirjan ja maanvuokrasopimuksen ehdot on kaupunginhallitus vahvistanut päätöksessään 2.6.2008 § 355.

Kiinteistölautakunnan päätöksen jälkeen Saga Palvelut Oy on maksanut rakennuksesta käsirahan 404 euroa 22.8.2008 ja loppuosan kauppahinnasta 9.696 euroa 26.9.2008. Vaikka kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu, kauppakirja on edelleen allekirjoittamatta. Kauppakirjan ja maanvuokrasopimuksen voimassaolo on sidottu toisiinsa eikä sopimuksia voi erottaa toisistaan. Tämä on luonnollista, koska rakennusta ja maapohjaa ei voi myöskään konkreettisesti erottaa toisistaan, jolloin niiden omistus tai hallinta pitää olla koko ajan samalla taholla.

Maanvuokrasopimuksen allekirjoituksen esteenä on ollut vuokrasopimuksessa edellytetyn peruskorjausvelvoitteen täyttämisen vakuus, joka on määrältään 1.800.000 euroa. Vakuuden järjestäminen on ollut haasteellista, varsinkin muuttuneessa taloudellisessa tilanteessa. Ostaja olisi ollut valmis allekirjoittamaan maanvuokrasopimuksen ja toimittamaan vakuuden myöhemmin, mutta tällainen menettely taas ei olisi ollut eikä ole kaupungin edun kannalta toivottava. Tämän vuoksi Kiinteistöliikelaitos on vaatinut vakuuden toimittamista samanaikaisesti, kun maanvuokrasopimus allekirjoitetaan.

Vakuuden lisäksi maanvuokrasopimuksen ja kauppakirjan allekirjoittamisen viivästymisen syynä ovat olleet arkeologisiin kaivauksiin liittyvien epävarmuustekijöiden tuomat haasteet. Kaivauksissa mahdollisesti tehtävät löydökset saattavat aiheuttaa tarpeen hankkeen suunnitelmien uudistamiseen suurelta osin. Ostajan kannalta pahimmassa tapauksessa koko hankkeen toteuttaminen ajatellulla konseptilla saattaa tulla mahdottomaksi. Tällöin ostaja olisi tilanteessa, jossa se ei pysty täyttämään sopimusvelvoitteitaan eikä tule myöskään koskaan saamaan minkäänlaista tuottoa sijoittamalleen pääomalle. Arkeologisten kaivausten laajuus ja tehtävät löydökset vaikuttavat hyvin oleellisesti siihen riskiin, jonka ostaja hankkeeseen ryhtyessään ottaa. Tämän taloudellisen riskin suuruutta ja toisaalta sen minimoimista on selvitetty ostajan taholta yhteistyössä Kiinteistöliikelaitoksen ja museokeskuksen kanssa.

Taloudellinen riski kuuluu lähtökohtaisesti ostajalle, joka saa myös onnistumisen myötä mahdollisesti tulevan taloudellisen hyödyn. Toisaalta, mikäli arkeologisissa kaivauksissa tehdään sellaisia arvokkaita löytöjä, jotka estävät tai vaikeuttavat merkittävästi ostajan suunnitelmien toteutumista, ei ole kohtuullista, että tällaiset Turun kulttuurihistoriasta johtuvat kustannukset jäävät yksinomaan yksityisen tahon kannettavaksi. Tämän vuoksi Kiinteistöliikelaitos ja ostaja ovat neuvotelleet arkeologisissa kaivauksissa mahdollisesti löytyvien säilytettävien rakenteiden aiheuttamien lisäkustannusten kustannusjaosta osapuolten kesken. Neuvottelujen perusteella on laadittu liitteenä oleva sopimus kustannusjaosta, jonka Saga Palvelut Oy on omalta osaltaan hyväksynyt.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että kaupunki päättää tehdä liitteen 1 mukaisen sopimuksen kustannusjaosta Saga Palvelut Oy:n kanssa. Sopimuksen allekirjoituksen edellytyksenä on, että samanaikaisesti allekirjoitetaan Gylichin Pylväikön ja Puistoravintola Pinellan rakennusten kauppakirja sekä tontin II-26-1 maanvuokrasopimus.

Liite 1Sopimus kustannusjaosta

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen sopimuksen kustannusjaosta allekirjoitettavaksi Turun kaupungin ja Saga Palvelut Oy:n välillä.

Sopimuksen allekirjoituksen edellytyksenä on, että samanaikaisesti allekirjoitetaan Kiinteistölautakunnan 13.8.2008 § 492 päätöksen mukainen Gylichin Pylväikön ja Puistoravintola Pinellan rakennusten kauppakirja sekä tontin II-26-1 maanvuokrasopimus osapuolten kesken.

Samalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että tämä päätös saadaan panna täytäntöön välittömästi mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSaga Palvelut Oy


Liitteet:

Kilajk § 670
Liite 1:sopimus kustannusjaosta