Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 355 17.06.2009 11

7968-2009 (010)

Omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteiden vahvistaminen

Tiivistelmä:

Päätetään vahvistaa omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet noudatettavaksi kaupungin tonttien luovutuksissa. Periaatteet tulevat voimaan välittömästi ja niitä sovelletaan kaikkiin jatkossa tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat periaatteissa säänneltyjä asioita.

Kilajk § 355

Hallintopalvelut, Esa Mettälä 10.6.2009:

Kiinteistölautakunta on lukuisilla erillisillä päätöksillä hyväksynyt, täsmentänyt ja tarkentanut kaupungin luovuttamien omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteita. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on päätöksessään 22.4.2009 § 239 edellyttänyt, että omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet tuodaan kokonaisuudessaan johtokunnan käsiteltäväksi ja hyväksyttäväksi mahdollisia täsmennyksiä varten.

Tonttien haku- ja luovutusperiaatteiden keskeisinä tavoitteina on turvata tontin hakijoiden ja saajien yhdenvertainen ja tasapuolinen kohtelu ja kaikkien yhtäläinen mahdollisuus saada tontti kaupungilta sekä päätösten läpinäkyvyys. Tällöin tonttien hakijoilla ja saajilla on paremmat mahdollisuudet etukäteen selvittää millaisten periaatteiden mukaisesti hakemuksia käsitellään ja tontteja luovutetaan. Näin vältetään ainakin osa tonttien peruutuksista ja hakemusten hylkäämisistä. Samalla luodaan hakijan ja tontin saajan kannalta ennakoitavuutta ja luotettavuutta asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Selkeät ja tarvittavan yksityiskohtaiset periaatteet ja ehdot myös vähentävätväärinkäytösten sekä ehtotulkintojen tahallisten venyttämisten ja kiertämisten mahdollisuuksia.

Lapsiperhetonttien kiintiöstä on määräys valtuuston hyväksymissä maapolitiikan periaatteissa. Tämän kiintiön tonttien hakemisesta ja luovutusehdoista on erilliset säännökset periaatteissa. Ehdoissa määritellään kenellä on oikeus hakea lapsiperhetontteja ja mikä on yksityiskohtainen luovutusmenettely. Lapsiperheeksi määritellään talous, jossa asuu viimeisenä hakupäivänä vähintään yksi korkeintaan 12-vuotias lapsi. Tavoitteena on ollut tehdä menettelystä yksiselitteinen ja selkeä, mikä palvelee niin tontin hakijoita kuin luovutuksesta vastaavaa organisaatiota.

Omakotitonttien tarjousperusteisissa luovutuksissa rakennusyritysten jättämät vuokratarjoukset korottivat vuokratasoa paikoin merkittävästi muusta tarjoustasosta, koska lopullisen kustannusvastuun korkeasta vuokrasta kantaa loppuasiakas eikä tarjouksen tehnyt yhtiö. Tämän vuoksi vuokratarjouksia voivat jättää ainoastaan luonnolliset henkilöt. Myös jatkuvan haun listalla olevien tonttien osalta halutaan asettaa luonnolliset henkilöt etusijalle tontin saajiksi. Toisaalta jatkuvan haun listalta tontin luovuttaminen vuokraamalla tai myymällä myös yrityksille on mahdollista silloin, kun tontille ei ole kysyntää luonnollisten henkilöiden taholta. Tällöin vältetään tilanne, jossa tontti saattaisi helpommin jäädä kokonaan luovuttamatta.

Tonttienhaku- ja luovutusperiaatteet esitetään tulemaan voimaan välittömästi siten, että niitä sovelletaan kaikkiin jatkossa tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat periaatteissa säänneltyjä asioita.

Liite 1Omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää vahvistaa liitteenä olevat omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet noudatettavaksi kaupungin tonttien luovutuksissa ja muissa päätöksissä, jotka koskevat periaatteissa säänneltyjä asioita.

Samalla johtokunta päättää, että vahvistettuja haku- ja luovutusperiaatteita aletaan noudattaa välittömästi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, tonttipalvelut


Liitteet:

Kilajk § 355
Liite 1:Omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet