Omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteet

 

 

Yleiset luovutusperiaatteet

 

1. Omakotitonttien ensikertainen luovuttaminen tapahtuu tarjousmenettelyllä joko vuokraamalla tai myymällä. Luovutusmuoto määräytyy pääoma-arvoltaan tuottoisimman tarjouksen mukaisesti.

 

2. Tarjouskierroksella ainoastaan luonnollisilta henkilöiltä hyväksytään vuokratarjous. Luonnollinen henkilö ei voi jättää vuokratarjousta perustettavan yhtiön lukuun.

 

3. Kaupungilla on aina oikeus hylätä tontista jätetty tarjous tai hakemus, mikäli hylkäämiselle on perusteltu syy. Perusteltuna syynä pidetään ainakin Turun kaupungille suorittamatta olevia saatavia.

 

4. Arvontatilanteessa arvotaan varsinaisen saajan lisäksi kaksi hakijaa varalle, jotka astuvat varsinaisen saajan tilalle, mikäli tällä on hoitamattomia velvoitteita kaupungille tai varsinainen saaja peruuttaa hakemuksensa.

 

5. Sama taho voi jättää yhdestä tontista vain yhden tarjouksen tai hakemuksen.

 

Samaksi tahoksi tarjoajan tai hakijan kanssa katsotaan:

 

1. tarjoajan tai hakijan puoliso sekä tarjoajan tai hakijan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa elävä henkilö;

 

2. yhteisö tai säätiö, jossa tarjoajalla tai hakijalla tai 1 kohdassa tarkoitetulla henkilöllä on määräysvalta tai jossa mainituilla henkilöillä yksin tai yhdessä on vähintään 30 prosentin omistusosuus tai vähintään 30 prosenttia yhteisöosuuksien tuottamasta äänimäärästä;

 

3. yhteisö tai säätiö, jossa tarjoaja tai hakija tai 1 kohdassa tarkoitetuttu henkilö on toimitusjohtaja, hallituksen jäsen tai hallintoneuvoston jäsen.

 

Henkilöllä tai yhteisöllä katsotaan olevan määräysvalta, kun sillä on:

 

1. enemmän kuin puolet kaikkien osakkeiden, jäsenosuuksien tai yhtiöosuuksien tuottamasta äänimäärästä, taikka

 

2. oikeus nimittää enemmistö jäsenistä toisen yhteisön hallitukseen tai siihen verrattavaan toimielimeen taikka toimielimeen, jolla on tämä oikeus.

 

Samaksi tahoksi tonttia haettaessa katsotaan myös kaikki yhteisöt, joiden omistus tai määräysvalta on edellä määritellyllä tavalla samalla tai samoilla henkilöillä tai yhteisöillä, vaikka yhteisön omistaja tai määräysvallan omaava ei itse luonnollisena henkilönä omissa nimissään jättäisi tarjousta tai hakisi tonttia.

 

Samaksi tahoksi tonttia haettaessa katsotaan myös kaikki sellaiset luonnolliset henkilöt ja yhteisöt, joiden omistus tai määräysvalta on edellä määritellyllä tavalla samalla tai samoilla henkilöillä tai yhteisöillä, jotka jättävät tarjouksen tai hakemuksen tontista perustettavan yhtiön lukuun.

 

Lapsiperhekiintiöstä luovutettavien tonttien luovutusehdot

 

1. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää toimitusjohtajan esittelystä, mitkä tontit kultakin tarjouskierrokselta varataan lapsiperheille.

 

2. Tarjouskierrokselle tulevista tonteista 25 % varataan lapsiperheille.

 

3. Tonttia hakevan taloudessa pitää asua viimeisenä hakupäivänä vähintään yksi korkeintaan 12-vuotias lapsi.

 

4. Mikäli hakija on aiemmin saanut tontin kaupungilta, on tontin saamisesta täytynyt kulua vähintään kymmenen vuotta.

 

5. Hakemuksessa on ilmoitettava tontit, joita hakee ja hakemus voi kohdistua useaan tonttiin.

 

6. Jos tonttiin kohdistuu useampi hakemus, suoritetaan arvonta hakijoiden kesken.

 

7. Hakija voi samalla tarjouskierroksella jättää myös tarjouksen muista tonteista ja mikäli hänen tarjouksensa menestyy ja hän saisi tontin myös lapsiperhekiintiöstä, hakija saa päättää kumman tontin ottaa.

 

8. Tontit vuokrataan kaupungin määrittämällä kulloinkin voimassa olevalla vyöhykehinnalla siten, että perusvuokra lasketaan 4 %:n mukaan kiinteistön pääoma-arvosta.

 

9. Muutoin noudatetaan yleisiä maanvuokrasopimusehtoja.

 

10. Vuokratun tontin omaksi lunastaminen on mahdollista aikaisintaan 10 vuoden kuluttua vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta.

 

Jatkuvan haun listalla olevat tontit

 

1. Ensikertaisen luovutuskierroksen jälkeen tontteja tarjotaan jatkuvan haun listalta halukkaille kaupungin määrittämällä kulloinkin voimassa olevalla vyöhykehinnalla ostettavaksi tai vuokrattavaksi siten, että perusvuokra lasketaan 4 %:n mukaan kiinteistön pääoma-arvosta.

 

2. Tontin hakuaika päättyy ja se poistetaan jatkuvan haun listalta, sen arkipäivän jälkeen, jolloin tontista on jätetty yksi tai useampi osto- tai vuokraushakemus.

 

3. Mikäli jatkuvan haun listalla olevaan tonttiin jätetään hakuaikana useampia hakemuksia, tontti luovutetaan vuokraamalla tai myymällä ensisijaisesti luonnollisille henkilöille. Jos hakijoina on useampia luonnollisia henkilöitä, arvotaan tontin saaja heidän kesken.

 

4. Mikäli jatkuvan haun listalla olevaan samaan tonttiin kohdistuu sekä yksi tai useampi luonnollisen henkilön hakemus että yrityksen hakemus, yritys voi saada tontin vain, mikäli kaikki tonttiin kohdistuvat luonnollisten henkilöiden jättämät hakemukset tai saamat varaukset peruuntuvat. Jos hakijana on useampi yritys, arvotaan tontti yritysten kesken.

 

Tarjousten ja hakemusten puuttumisen, hylkäämisen tai peruuntumisen takia luovuttamatta jäävät tontit

 

1. Mikäli tonttiin ei tarjouskierroksella kohdistu yhtään tarjousta tai lapsiperhekiintiön tonttiin ei kohdistu yhtään hakemusta taikka jatkuvan haun listalta luovutetun tontin hakemus peruutetaan, laitetaan tontti tarjouskierroksen luovutuspäätöksiä tai peruutusta seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä jatkuvan haun listalle, josta tontti on haettavissa normaalien periaatteiden mukaisesti.

 

2. Mikäli tonttiin on kohdistunut tarjous, joka hylätään tai johtokunnan hyväksymä tonttitarjous, joka on ollut enintään 30 % suurempi kuin kaupungin ko. alueelle vahvistama kulloinkin voimassa oleva vyöhykehinta, perutaan, siirretään tontti jatkuvan haun listalle hylkäämistä tai peruuttamista seuraavan kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Jatkuvan haun listalta tontti on haettavissa normaalien periaatteiden mukaisesti siten, että tontin hakuaika on 14 vuorokautta.

 

3. Mikäli tonttiin kohdistunut johtokunnan hyväksymä tonttitarjous, joka on ollut yli 30 % suurempi kuin kaupungin ko. alueelle vahvistama kulloinkin voimassa oleva vyöhykehinta, perutaan, tontti tulee uudestaan luovutettavaksi tarjousperusteisesti.

 

Sopimusten purkamisen vuoksi palautuvat tontit

 

Mikäli tontti on luovutettu ja se palautuu kauppakirjan tai vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen kaupungin haltuun, tontti luovutetaan joko tarjousperusteisesti tai jatkuvan haun listalta samojen periaatteiden mukaisesti kuin tarjousten ja hakemusten puuttumisen, hylkäämisen tai peruuntumisen takia luovuttamatta jäävät tontit.

 

Rakentamattoman tontin siirtäminen

 

1. Lähtökohtaisesti tontti katsotaan rakentamattomaksi siihen asti, kunnes rakennusvalvontaviranomainen on suorittanut tontille rakennetussa rakennuksessa loppukatselmuksen tai osittaisen loppukatselmuksen.

 

2. Pääsääntöisesti kaupungilta ostetun tai vuokratun tontin siirtämistä rakentamattomana ei hyväksytä.

 

3. Vuokramiehen esittämistä erityisistä syistä tontin rakentamattomana siirto voidaan kuitenkin yksittäistapauksessa hyväksyä.

 

4. Tontin rakentamattomana siirto yksityiseltä henkilöltä yritykselle tai yritykseltä yritykselle voidaan hyväksyä vain vuokramiehen esittämistä erittäin painavista syistä.