Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 179 01.04.2009 4

3803-2009 (641)

Iso-Heikkilän vedenpuhdistamon alueeseen liittyvä aiesopimus (Ruissalontie 14)

Tiivistelmä: -

Kilajk § 179

Tonttipalvelut, Riku Korhonen 18.3.2009:

Iso-Heikkilän alueen keskuspuhdistamon toiminta on päättymässä uuden puhdistamon valmistuessa Kakolanmäkeen. Kaupungin omistuksessa olevan reilun 10 ha alueen maankäyttö tulee muuttumaan.

Puhdistamon alue sijaitsee n. 2,0 km:n etäisyydellä Kauppatorilta. Alue on yhdyskuntarakenteen keskellä, joten sen maankäyttö voi olla perustellusti tehokasta. Maankäytön muutoksella voidaan estää yhdyskuntarakenteen hajautumista sekä vähentää yksityisautoilua ja täten vaikuttaa myönteisesti ilmastonmuutokseen.

Vireillä olevassa Linnakaupungin osayleiskaavassa alue on varattu asumi selle molemmissa esillä olleissa vaihtoehdoissa: TURVA ja URBAN (ympäristö- ja kaavoituslautakunta 4.11.2008 § 696, 11.11.2008 § 714 ja 18.11.2008). Alueelle tulee jämään putkia, johtoja ja muita rakenteita.

Alueella on myös omat haasteensa: alue on osittain täyttömaata, joka on ollut saastunutta alunperinkin. Saastuneisuus ei ole johtunut puhdistamon toiminnasta. Maaperän suhteen tehtävät ratkaisut taloudellisesti kestävällä tavalla ovat yksi keskeisimmistä kysymyksistä alueen kehittämisen suhteen. Riskienhallinta on tehokkainta toteuttaa yhden toimijan kanssa.

Kaupunki, YIT Rakennus Oy ja Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy ovat neuvotelleet liitteen mukaisen aiesopimuksen tekemisestä; sopijaosapuolet hakevat uusia ja innovatiivisia ratkaisija alueen kehittämiseksi. Aiesopimuksen tekemisen jälkeen olisi tarkoitus perustaa projektiyhtiö tai vastaava, joka ottaisi vastuun alueen kehittämisestä. Tarkoituksena on optimoida riskienhallinta sopimuksen kohteella. Asemakaavoitus olisi tämän rinnalla omana itsenäisenä prosessinaan.

Rakenne- ja toimintamallien toteuttamiseen on tarkoitus hakea rahoitusta Tekes:ltä (teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus). Aiesopimukseen liittyy kaikkien osapuolien kuuden (6) kuukauden irtisanomisaika.

Liite 1Aiesopimusluonnos ja kartta

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

Turun kaupunki tekee liitteen mukaisen aiesopimuksen YIT Rakennus Oy:n ja Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy:n kanssa Iso-Heikkilän kaupunginosassa sijaitsevista alueista.

Aiesopimuksen kohde on esitetty kartalla M 424 / 14.11.2008.

Kiinteistöliikelaitoksen toimitusjohtaja oikeutetaan tekemään aiesopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoRahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy
aoYIT Rakennus Oy


Liitteet:

Kilajk § 179
Liite 1:Aiesopimusluonnos