Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4224.05.20215

6278-2021 (10 00 01)

"Karhunahde" asemakaavaehdotuksen 11/2016 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Maunulantie)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ja Hiittisen Kalamaja Oy:n välille tehdään maankäyttösopimus, jonka perusteella Hiittisen Kalamaja Oy alueen maanomistajana osallistuu yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin 65.000 eurolla.

Khkeh § 42

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, vs. tonttipäällikkö Suvi Panschin 12.5.2021:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 6.4.2021 § 93 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Karhunahde” asemakaavaehdotus 11/2016 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavassa Friskalan ja Maunulan pientaloalueiden väliselle asemakaavoittamattomalle alueelle Hirvensaloon on kaupungin aloitteesta suunniteltu osayleiskaavan mukaista pientaloaluetta noin 290 asukkaalle sekä virkistysalueita. Asuinpientalojen korttelialueiden rakennusoikeutta alueelle on osoitettu yhteensä 7586 k-m² ja omakotitalojen rakennuspaikkoja on yhteensä 27 kappaletta, joista kuusi on yksityisessä omistuksessa.

Kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 96 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntarakennekustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Haarlan kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista.

Asemakaavassa osoitettujen lisärakennuspaikkojen myötä Hiittisen Kalamaja Oy:n omistamalle kiinteistölle tulee sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus. Hiittisen Kalamaja Oy:n omistaman tilan 853-466-3-4 alueelle on asemakaavaehdotuksessa osoitettu 4 asuinrakennuksen rakennusalaa, joissa kussakin on 250 k-m2 rakennusoikeutta. Kiinteistöllä sijaitsee olemassa oleva asuinrakennus piharakennuksineen.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä omakotitalon rakennuspaikan hinnoitteluna kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 12.10.2020 § 60 päättämän omakotitonttien hintavyöhykkeen mukaista hinnoittelua kyseiselle alueelle, joka vuonna 2021 on 63 €/m2. Edellä esitetyllä arvolla maankäyttösopimuskorvauksen määräksi tulee 65.000 euroa.

Kiinteistön poikki kulkee asemakaavassa osoitettu jalankululle ja polkupyöräilylle varattu alueen osa, jolla tontille ajo on sallittu (pp/t). Kaupunki pidättää korvauksetta oikeuden läpikulkuun yleiselle jalankululle ja polkupyöräilylle em. alueelle.

Hiittisen Kalamaja Oy on ilmoittanut hyväksyvänsä kaupungin esittämän sopimuskorvauksen ja ilmoittanut allekirjoittavansa kaupungin valmisteleman maankäyttösopimuksen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHiittisen Kalamaja Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 42
Liite 1:Maankäyttösopimus