Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4124.05.20214

6277-2021 (10 00 00)

Turku Energian korttelia koskevan yhteistyösopimuksen uudistaminen, os. Linnankatu 65 ja Amiraalistonkatu 6

Tiivistelmä:

Turun kaupunki, Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab, Turku Energia Sähköverkot Oy sekä TVT Asunnot Oy laativat uuden yhteistyösopimuksen IX:nen (9.) kaupunginosan Turku Energian korttelin ml. entisten raitiovaunuhallien kehittämiseksi. Aiemman yhteistyösopimuksen voimassaolo päättyi 31.12.2020. Asemakaavanmuutos 1/2015 "Turku Energia" raukesi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 30.10.2020 ja alueella on nyt vireillä uusi asemakaavanmuutos 19/2020 "Turku Energian kortteli". Osapuolet ovat laatineet uuden yhteistyösopimuksen, jonka sisältöä ja tavoitteita on tarkennettu aiemman yhteistyösopimuksen pohjalta uusi asemakaavanmuutosehdotus ja tapahtuneet maankäytön muutokset huomioiden. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään uuden yhteistyösopimuksen hyväksymistä.

Khkeh § 41

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski ja maankäyttöinsinööri Tuomas Lindholm 11.5.2021:

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 19.1.2015 § 23 päätöksellään yhteistyösopimuksen IX:nen (9.) kaupunginosan Turku Energian korttelin ml. entisten raitiovaunuhallien kehittämiseksi. Sopimus laadittiin Turun kaupungin, Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n sekä TVT Asunnot Oy:n kesken. Sopimus on allekirjoitettu 13.2.2015 ja sen voimassaolon oli määrä päättyä viimeistään 31.12.2018, mikäli osapuolet eivät kirjallisesti toisin sovi.

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on mm. ollut muuttaa osoitteessa Linnankatu 65-69 sijaitsevien alueiden asemakaavaa ja mahdollistaa Turku Energian omistamille käytöstä poistuneille entisen hiilivoimalaitoksen rakennuksille sekä kaupungin omistuksessa olevalle entiselle raitiovaunuhallirakennukselle uusi käyttötarkoitus.

Alueen asemakaavanmuutos 1/2015 ”Turku Energia” hyväksyttiin kaupunginvaltuuston päätöksellä 29.1.2018 § 10. Asemakaavamuutoksen hyväksymispäätöksestä tehtiin valitus Turun hallinto-oikeuteen, joka 19.12.2018 hylkäsi valituksenalaisella päätöksellään kaavanmuutosta koskevan valituksen. Korkein hallinto-oikeus myönsi valitusluvan ja tutki valituksen sekä kumosi 30.10.2020 edeltävät hallinto-oikeuden ja kaupunginvaltuuston päätökset. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston päätöksellä 17.12.2018 § 113 yhteistyösopimuksen voimassaoloaikaa jatkettiin KHO:n päätöstä odotettaessa kahdella (2) vuodella 31.12.2020 asti.

Alueella on vireillä uusi asemakaavanmuutos 19/2020 ”Turku Energian kortteli”. Osapuolet Turun kaupunki, Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab, Turku Energia Sähköverkot Oy sekä TVT Asunnot Oy ovat laatineet uuden yhteistyösopimuksen aiempaan sopimukseen pohjautuen (liite 1). Sopimuksen sisältöä ja tavoitteita on kuitenkin tarkennettu ja sopimuksessa on huomioitu uuden asemakaavanmuutoksen tavoitteet (8.12.2020 Kylk § 443) sekä alueella ja sen ympäristössä tapahtuneet maankäytön muutokset.

Uudessa yhteistyösopimuksessa osapuolten tavoitteena on ratkaista alueella säilyvän rakennuskannan käyttö ja yhteistyössä kehittää aluetta osaksi toiminnallisesti avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta ottaen huomioon, että energianjakelun turvaamiseksi alueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa, jotta Turun keskustan energianjakelun toimintavarmuus pystytään turvaamaan. Tavoitteena on, että alueelle kehittyy monipuolinen asuntokanta, joka sopii eri elämänvaiheissa oleville asukkaille ja heidän taloudelleen sekä mahdollistaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen tarjoamalla myös ARA-tuotantoon soveltuvaa uudisrakennusoikeutta.

Uusi yhteistyösopimus tulee voimaan osapuolten allekirjoituksin ja sen voimassaolon on määrä päättyä viimeistään 31.12.2025, mikäli osapuolet eivät kirjallisesti toisin sovi.

Hallintosäännön 35 §:n 7-kohdan mukaan kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää maankäytön kumppanuus- ja yhteistyösopimuksista.

Liite 1Uusi yhteistyösopimus

Oheismateriaali 1Yhteistyösopimus 13.2.2015

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
aoTurku Energia Sähköverkot Oy
aoTVT Asunnot Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Khkeh § 41
Liite 1:Uusi yhteistyösopimus