Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto5014.09.20204

9979-2020 (10 00 01)

Haritun koulutontin asemakaavan (17/2017) edellyttämä maankäyttösopimus, os. Murkionkatu 10

Tiivistelmä:

Turun kaupungin, TVT Asunnot Oy:n ja Turun Palvelutilat Oy:n välille tehdään maankäyttösopimus, jonka perusteella TVT Asunnot Oy ja Turun Palvelutilat Oy alueen maanomistajina osallistuvat yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin 750.960 eurolla.

Khkeh § 50

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, tontti-insinööri Reino And 7.9.2020

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 1.9.2020 § 292 esittää kaupunginhallitukselle, että Haritun koulutontin asemakaavaehdotus 17/2018 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 98 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntarakennekustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos. Koska tämän kaavan maankäyttösopimusneuvottelut on aloitettu ja käytännössä myös käyty ennen em. valtuuston kesäkuussa tekemää päätöstä, on maankäyttösopimuksen ehtojen määrittämisessä käytetty kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymiä asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteita.

TVT Asunnot Oy:n ja Turun Palvelutilat Oy:n omistama sopimusalue sijaitsee Koivulan kaupunginosassa, noin 4 km:n etäisyydellä kauppatorista. Alue on alun perin suunniteltu Haritun koulua varten, jota ei ole kuitenkaan koskaan toteutettu pysyvänä ratkaisuna. Sopimusalueen maanomistajilla on keskenään hallinnanjakosopimus. Turun Palvelutilat Oy on toteuttanut hallinta-alueelleen Vuokkokoti- nimisen palvelutalon. Asemakaavassa osoitettu rakennusoikeus on käytetty palvelutalon toteuttamiseen. Sopimusalueen maanomistajat ovat hallinnanjakosopimuksessa sopineet, että mahdollinen lisärakentaminen kohdistetaan TVT Asunnot Oy:n hallinnoimalle alueelle.

Asemakaavanmuutoksessa osoitetun lisärakennusoikeuden (11920 k-m2) ja käyttötarkoituksenmuutoksen myötä tulee sopimusalueelle sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus. Lisärakennusoikeus kohdistuu TVT Asunnot Oy:n hallinnoimalle AK-1 korttelialueelle (Asuinkerrostalojen korttelialue).

Koivulan kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tullaan tulevaisuudessa tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä AK-1-rakennusoikeuden arvona 180 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta on määritetty Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) B-vyöhykehinnan mukaan.

Edellä esitetyin korvausperiaattein AK-1-korttelialueen maankäyttösopimuskorvaukseksi on määritetty 750.960 euroa. Sopimuskorvauksen maksaa kokonaisuudessaan TVT Asunnot Oy.

Tontin osien luovutuksista tehdään erilliset luovutuskirjat, kun kiinteistöä 853-35-38-2 koskeva hallinnanjakosopimus on purettu.

Liite 1Maankäyttösopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve.

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Turun kaupunki hyväksyy liitteenä 1 olevan Haritun koulutonttia koskevan maakäyttösopimuksen.

Lisäksi kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Elo, Miikkola, Achrén, Sundqvist, Hassan, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Azizi ja Maaskola.

Lindforsin tekemän hylkyehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lundén.

Perustelut:

”Asemakaavan- ja tonttijako/ tonttijaonmuutosehdotus; Haritun koulutontti, Koivula (os. Beata Marian polku, Kuoroaukio, Tahtipolku ja Murkionkatu 10) (17/2017) olisi syytä palauttaa valmisteluun. Rakentamisen määrää alueelle pitäisi kohtuullistaa siten, että uudisrakentaminen voitaisiin toteuttaa huomioiden paremmin alueen luontoarvot ja asumisviihtyvyys. AK-1 korttelialueelle keskelle luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita kallioketoja (s-1) sijoitettu Murkionkadun puoleinen kerrostalo (V, 1940 kem2) ja sen vaatimat autopaikat poistetaan kaavasta.

Kaava-alue on luonnonarvoiltaan merkittävä. Luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävien ketoalueiden merkitseminen kaavaan kaavamääräyksin ei tosiasiallisesti turvaa kyseisiä luontoarvoja rakentamisen ja asumisen vaikutuksilta, kuten ELY-keskuksen lausunnossa on tuotu esille. Luontoarvojen huomioiminen vaatii rakentamisen määrän kohtuullistamista, jolla voidaan taata enemmän tilaa arvokkaiksi todetuille ketoalueille.”

Jakelu

aoTurun Palvelutilat Oy
aoTVT Asunnot Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 50
Liite 1:Maankäyttösopimus