Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto8311.11.20195

13110-2019 (10 00 01)

"Meyer Turun telakka" asemakaavanmuutosehdotuksen 35/2017 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Telakkakatu 1)

Tiivistelmä:

Pernon kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutosta, jonka tavoitteena on kasvattaa telakkatontin rakennusoikeus käynnissä olevien investointien, lisääntyvän tuotantokapasiteetin ja kasvavan tilauskannan vaatimusten mukaiseksi. Asemakaavanmuutoksella telakkatontin rakennusoikeus lisääntyy 272 244 k-m2. Kaupungin ja tontin 853-65-46-4 (Perno) omistajan Turun Telakkakiinteistöt Oy:n välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla tontin omistaja osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Khkeh § 83

Maankäytönsuunnittelija, Juha Lipponen 23.10.2019:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 22.10.2019 § 413 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Meyer Turun Telakka” vaiheasemakaavanmuutosehdotus 35/2017 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Pernon kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Vaiheasemakaavanmuutosehdotuksessa Turun Telakkakiinteistöt Oy:n omistaman tontin 853-65-46-4 (Perno) tonttitehokkuudeksi osoitetaan e=0,35. Tonttitehokkuuden tarkistamisen myötä tulee tontin uudeksi rakennusoikeudeksi 433115 k-m2. Asemakaavanmuutoksen myötä Turun Telakkakiinteistöt Oy:n omistaman tontin rakennusoikeus kasvaa 272 244 k-m2.

Kaupunki on esittänyt Turun Telakkakiinteistöt Oy:lle maankäyttösopimuskorvauksen määräksi 2.152.000 euroa. Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä rakennusoikeuden arvona 30 €/k-m2:ä. Koska asemakaavanmuutoksen myötä tulevan rakennusoikeuden määrä 433115 k-m2 on kokonaisuutena poikkeuksellisen suuri, on sopimuskorvuksen maksaminen jaksotettu viiteen erään ja erääntymisajankohdat kytketty telakan laajennushankkeiden etenemisaikatauluun.

Tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä kaupungin ehdottaman maankäyttösopimuskorvauksen ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevan maankäyttösopimuksen. Turun Telakkakiinteistöt Oy:n sisaryhtiö Meyer Turku Oy on antanut Turun Telakkakiinteistöt Oy velvoitteiden suorittamisen vakuudeksi sitoumuksen, joka on hyväksytty kiinteistökiinnityksen sijaan sopimuksen vakuutena.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi viidessä erässä telakka-alueen rakentumisen tahdissa kuitenkin siten, että korvauksen ensimmäinen erä 400.000 euroa erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta. Korvaukselle lasketaan 2 %:n vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteenä 1 olevan ” Meyer Turun telakka ” 35/2017 vaiheasemakaavaehdotukseen liittyvän maankäyttösopimuksen.

Lisäksi kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja oikeutetaan tarvittaessa tekemään maankäyttösopimukseen vähäisiä muutoksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Telakkakiinteistöt Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 83
Liite 1:Maankäyttösopimus