Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto7007.10.20194

11607-2019 (10 00 01)

"Kauppaopisto" asemakaavanmuutosehdotuksen 32/2017 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Kellonsoittajankatu 9)

Tiivistelmä:

I kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutosta, jolla ammatti-instituutin käytössä oleva tontti muutetaan pääasiallisesti asuinkäyttöön, ja Sirkkalankadun ja Kellonsoittajankadun kulmassa olevien naapuritonttien rakennuksia suojellaan. Kaupungin ja tontin I-16-21 omistajan eli Turun kauppaopetussäätiön välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla tontin omistaja osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Khkeh § 70

Maankäytönsuunnittelija, Juha Lipponen 20.9.2019:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 17.9.2019 § 360 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Kauppaopiston” asemakaavanmuutosehdotus 32/2017 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Kerttulin ja Kupittaan alueelle on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista.

Asemakaavaehdotuksessa Turun Kauppaopetussäätiön omistaman tontin I-16-21 (kauppaopisto) käyttötarkoitus muutetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten (ALK) tontiksi ja rakennusoikeudeksi osoitetaan 12640 k-m2 (vanha rakennusoikeus on 8200 k-m2). Käyttötarkoituksenmuutoksen ja rakennusoikeuden tarkistamisen myötä tulee Turun Kauppaopetussäätiön omistamalle tontille sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus tontinomistajan ja kaupungin välillä.

Kaupunki on esittänyt Turun Kauppaopetussäätiölle maanmaankäyttösopimuskorvauksen määräksi 2.200.000 euroa, jonka tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä ALK-rakennusoikeuden arvona 650 €/k-m2 ja opetustoimintaa (YO-1) palvelevan rakennusoikeuden arvona 300 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään rakennusoikeuden arvoa vastaavissa maankäyttösopimuksissa kaupungin keskustassa. Sopimuskorvauksen lisäksi tontinomistaja luovuttaa kaupungille asemakaavaehdotuksen mukaista katualuetta 364 m2 ja rakentaa tontin uudisrakentamisen yhteydessä kustannuksellaan Pyhän Kerttulin oikopolun portaat.

Sopimuskorvaus 2.200.000 euroa erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun tontille myönnetään lainvoimainen rakennuslupa uudisrakentamiselle.

Liite 1Maankäyttösopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteenä 1 olevan I kaupunginosan ”Kauppaopisto” 32/2017 asemakaavaehdotukseen liittyvän maankäyttösopimuksen, ja että kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimukseen vähäisiä korjauksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Toivari, Miikkola, Kousa-Kuusisto, Sarlund, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Kattelus ja Maaskola.

Rinteen hylkäysehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors.

Rinteen hylkäysehdotuksen perustelut:

"Keskusta-alueen suunnittelussa on viime aikoina lisätty talojen sisäpihojen merkitystä asukkaiden virkistyspaikkoina ja hiilinieluina koko kaupungille. Tässä suunnitelmassa pihalla oleva uusi siiveke, nielaisee liian suuren osan pihan vehreästä osasta.

Kaupunkikehitysjaostolle tulee tuoda uusi esitys, missä laskelmista on poistettu ko. uusi osa. Suunnitelma on muilta osin hyväksyttävissä."

Schauman oli poissa kokouksesta.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoTurun Kauppaopetussäätiö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 70
Liite 1:Maankäyttösopimus