Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6002.09.20195

10069-2019 (10 00 01)

Tilan Housumäki 853-494-1-41 ostaminen kaupungille (os. Turun kehätie, Piipanoja)

Tiivistelmä:

Kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että kaupunki ostaa Piipanojan ja Vähäjoen välissä sijaitsevan, ja Turun kehätiehen rajoittuvan rakentamattoman tilan. Vireillä olevassa yleiskaavassa 2029 alue on osoitettu työpaikkatoimintoihin, virkistykseen ja maisemapelloksi. Alueen kautta on osoitettu kehätien kehittämiseen liittyvä rinnakkaistievaraus. Kokonaisuuden pinta-ala on noin 12 ha ja neuvoteltu kokonaishinta 510.000 euroa. Alue yhtenäistää kaupungin omistusta kehätiehen rajautuvilla työpaikkatoimintojen alueella.

Khkeh § 60

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola 20.8.2019:

Tonttipalvelut on neuvotellut vuoden 2019 alkupuolelta asti otsikossa mainitun tilan yhteisomistajien kanssa Turun kehätiehen rajautuvan pelto- ja metsäalueen ostamisesta. Keväällä 2019 todettiin tilan pohjoisosassa olevalla metsäalueella jätelain mukainen isokokoista romua ja kiviaineksia ym. käsittävä kohde, minkä takia kauppaneuvottelua siirrettiin alueen siivouksen vaatimaksi ajaksi. Siivoustoimenpiteen johdosta kaupungin ympäristönsuojelu on katselmoinut alueen ja antanut omistajille tarvittavaa ohjausta asianmukaisten toimenpiteiden varalta. Ympäristönsuojelu on seurannut siivouksen edistymistä. Alueella pidettiin 2.7.2019 siivouksen valvontakatselmus, jossa todettiin siivous toimitetuksi. Suoritetun siivouksen lisäksi on sovittu, että myyjät vastaavat kehätien sillan penkereen vieressä olevan tulipalossa tuhoutuneen talousrakennuksen palojätteiden ja perustusten poistamisesta vuoden 2019 loppuun mennessä. Myyjän vastatessa kustannuksellaan kohdekiinteistön vaatimista siivouskustannuksista tulee alueet arvioida normaaliin tapaan odotusarvoisena maana kohteen sijainnin ja vireillä olevan yleiskaavan perusteella.    

Tilan pohjoisosan metsäalue on puustoltaan säästettyä vanhaa metsää, jolla Piipanojan laaksoon rajautuvana on luonnon monimuotoisuutta lisäävää vaikutusta. Alueen kautta toteutettu Turku Energian voimajohtoalue aiheuttaa maankäyttörajoitteen mutta tarjoaa toisaalta elinympäristöä avoimen alueen kasvillisuudelle. Johtoalueen eteläpuoliset peltoalueet rajautuvat kaupungin ennestään oleviin peltoalueisiin. Peltojen viljelykäyttö säilyttää maiseman hoidettuna ja avoimena. Tilan peltoalueet noin 6,5 ha on vuokrattu viljelytarkoituksiin 28.2.2023 saakka, mihin asti myyjät pidättävät peltoalueiden hallinnan itsellään. Peltoalueiden vuokraaja viljelee vuokrapeltoina myös kaupungin ennestään omistamat rajoittuvien alueiden pellot.

Vireillä olevassa Turun yleiskaavassa 2029 on Housumäen alueelle osoitettu maankäyttövarauksia työpaikkatoimintoihin (TP-2), virkistykseen (V) ja maisemapelloksi (MA). Lisäksi alueen kautta on osoitettu varaus Turun kehätien kehittämiseen liittyvää rinnakkaistietä varten. Tievaraus tarkoittaa Housumäen tilan kohdalla olevan kehätien sillan ja Piipanojan ja Toijalan radan pohjoispuolella olevan Kärsämäen teollisuusalueen katuverkon välistä yhteystarvetta. Kyseinen tieyhteys ei ole nopeasti toteuttavissa investoinnin mittavuuden takia. Yleiskaavan TP-2 alueiden käyttöönotto vaatii pitkällä tähtäimellä Housumäen alueen saavutettavuuden parantamista myös Kärsämäen teollisuusalueen suunnasta. Alueen käyttöönottoa edistävät toimenpiteet tulevat ratkaistavaksi tulevaisuudessa alueen asemakaavoituksella ja siihen liittyvillä investointipäätöksillä.  

Housumäen alue rajoittuu kaupungin entisiin maanomistuksiin Turun kehätiehen sitoutuvalla alueella. Pitkän ajan kuluessa kohteella on merkitystä alueen työpaikkatoimintoja täydentävänä ja kehätien kehittämiseen liittyvänä alueena. Kohdealue tulee arvioida yhdyskuntarakenteessa olevan sijaintinsa perusteella raakamaana. Yleiskaavan TP-2 aluekokonaisuus (5,7 ha) voidaan arvostaa hintaan 310.000 euroa, virkistysalueet (3,5 ha) hintaan 155.000 euroa sekä maisemapellon ja johtokadun kokonaisuus (2,8 ha) hintaan 45.000 euroa. Kokonaishinnaksi on neuvottelun jälkeen hyväksytty em. osakokonaisuuksien yhteishinta 510.000 euroa. Kokonaishinta perustuu kehätiehen sitoutuvien alueiden kaupoissa maksettuihin hintoihin sekä kehätietä ja voimajohtolinjaa koskevien lunastusten hintatasoon.

Kaupunkikehitysjaostolle esitetään edellä mainituista syistä, että kaupunki ostaa tilan Housumäki 853-494-1-41. 

Liite 1Kauppakirja

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTilan Housumäki yhteisomistajat
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Khkeh § 60
Liite 1:Kauppakirja