Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto5904.06.20183

9859-2016 (641)

Kumppanuussopimus VI kaupunginosan (6) Parkinkentän alueen kehittämiseksi, osoite Tuureporinkatu 2

Tiivistelmä:

Turun strategiassa keskeisiä teemoja ovat keskustan elinvoiman kehittäminen, innovaatioiden edistäminen ja yhdessä tekeminen kumppanuuksia hyödyntäen. Parkin kentän aluetta esitetään kumppanuussopimuskohteeksi Kansallis-kehitys Oy:n kehittämän innovaation pohjalta, jolla tuetaan keskustan elinvoiman edistämistä erityisesti korkeatasoisin liikuntapalveluin ja houkuttelevin asumismahdollisuuksin. Ennen uudisrakentamistoimenpiteiden aloittamista edellytetään kaupungin päätöstä ko. alueen liikuntaolosuhteista.

Khkeh § 59

Konsernihallinto kaupunkikehitysryhmä, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen 22.5.2018:

Turun kaupunginvaltuusto päivitti 16.4.2018 § 72 kaupunkistrategiaa ja kahta strategista ohjelmaa. Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelmassa yhtenä pääteemana on rakentuva Turku ja ympäristö. Strategisissa ohjelmissa tavoitellaan kaupunkikeskustalle uudenlaista elinvoimaa esimerkiksi asumismahdollisuuksia kehittämällä.

Kaupunginvaltuuston vuotta 2016 koskeneessa talousarviopäätöksessä keskustan kehittäminen nostettiin yhdeksi kaupungin kärkihankkeista. Kärkihankkeen strategiasta johdettuihin tavoitteisiin luetaan esimerkiksi vetovoimaisten asumismahdollisuuksien luominen, innovaatioiden edistäminen sekä kumppanuuksien kautta tapahtuva kehittäminen.  Kaupunginhallituksen 2.5.2016 § 177 asettaman Keskustan kehittäminen -kärkihankkeen visiotyöryhmän laatimassa Keskustavisiossa 2050 havaitaan Aninkaisten alue yhdeksi potentiaalisimmista ja laajimmista keskustamaista asumista edistäviksi kohteiksi.

Kaupunginvaltuusto päätti 14.5.2018 § 92 merkitä Keskustan kehittäminen -kärkihankkeen tiedoksi ja todeta, että kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa.

Puutori/Aninkainen alueella on jo tällä hetkellä vireillä merkittäviä kehittämishankkeita kuten Matkakeskus, Ukkokodin lisärakentaminen, Konserttitalon/ammattioppilaitoksen kehittäminen, synagogan tontin täydennysrakentaminen ja Helsinginkadun teollisuuskorttelin muuntaminen asumiskäyttöön. Kumppanuussopimuksen mukaisella hankkeella ei rajoiteta tulevaa muuta Aninkaisten ja matkakeskuksen alueen kehittämistä.

Parkinkentän alueella olevan tontin VI-29-3 (Pyrkivän urheilutalo) nykyinen maanvuokramies ja Pyrkivän urheilutalon omistaja Kansallis-kehitys Oy on ehdottanut kaupungille kumppanuushankkeen käynnistämistä Parkinkentän alueen kehittämiseksi. Kaupungin ja Kansallis-kehitys Oy:n välinen tontin VI-29-3 maanvuokrasopimus päättyy 31.12.2057. Peruste kumppanuudelle on se, että alueen kehittäminen on tarkoituksenmukaista suunnitella yhdessä kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen ja omistusten rajoista riippumattomasti.

Turkulainen Kansallis-kehitys Oy on teettänyt kustannuksellaan alueelle omaan innovaatioonsa pohjautuvan viitesuunnitelman Arkkitehtitoimisto K2S Oy:llä. Viitesuunnitelmassa alueelle tulisi kehittyvien liikuntapaikkaolosuhteiden lisäksi liike- ja toimistotilaa sekä merkittävä määrä asuntorakentamista. Viitesuunnitelman on tarkoitus kuvata hankkeen tavoitetta, mutta se ei sido tulevaa suunnittelua eikä asemakaavoitusta.

Parkinkentän alueen kehittämisen mahdollistamiseksi sekä jouduttamiseksi kaupunki on neuvotellut Kansallis-kehitys Oy:n kanssa kumppanuussopimuksen. Neuvotteluissa ovat olleet mukana niin kaavoituksen, kiinteistökehityksen kuin vapaa-aikatoimialan liikuntapalveluiden edustajat. Sopimuksen tavoitteena on käynnistää alueen yksityiskohtainen kaavoitus ja vauhdittaa Parkinkentän alueen kehittymistä liikuntapaikkana ja samalla ydinkeskustan houkuttelevaksi asuin- ja työpaikka-alueeksi. Aluetta kehitetään tiiviissä yhteistyössä vapaa-aikatoimialan liikuntapalveluiden kanssa, eikä mihinkään liikuntaolosuhteita edes tilapäisesti heikentäviin toimenpiteisiin ryhdytä ennen kaupungin päätöksentekoa liikuntapaikkaratkaisussa.

Laatimalla kumppanuussopimus voidaan varmistaa osapuolten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen sekä mahdollistaa kaupungin oman toiminnan ulkopuolelta tulevan innovatiivisuuden ja resursoinnin luoma lisäarvo suunnittelun edistämiselle. Kumppanuudella pyritään vaikuttamaan sopimusalueen kaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle asetetut mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kumppanuussopimukseen on kirjattu osapuolten tavoitteet, tavoiteaikataulu sekä projektiryhmän perustaminen ja siinä on sovittu valmistelutyön edellyttämistä toimenpiteistä sekä näistä aiheutuvien kustannusten jakaminen. Mikäli kaupungin ja Kansallis-kehitys Oy:n välinen yhteistyö Parkinmäenkentän alueella johtaa asemakaavanmuutokseen tulee kaupunki tekemään Kansallis-kehitys Oy:n kanssa maankäyttösopimuksen, jossa yhtiölle annetaan osto-optio pääosaan alueelle kaavoitettavasta asuin-, ja toimistorakennusoikeudesta.

Kansallis-kehitys Oy on ilmoittanut hyväksyvänsä kaupungin esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen oheisen kumppanuussopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Liite 1Kumppanuussopimus

Liite 2Kumppanuusaluerajaus

Oheismateriaali 1Viitesuunnitelma

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyy liitteen 1 mukaisen Turun kaupungin ja Kansallis-kehitys Oy:n välisen kumppanuussopimuksen ja valtuuttaa kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan tekemään siihen vähäisiä muutoksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 10-2, 1 poissa.

Ennen päätöksentekoa esittelijä tarkensi liitteen 1 kohtaa 8.4. seuraavasti:

"Muuhun uudisrakennusoikeuteen ja kiinteistöihin, joille se on osoitettu, Kansallis-Yhtiöt saa vastaavan osto-option siltä osin kuin Kaupunki ei varaa kyseisiä rakennusoikeuksia suoraan itselleen tai kaupunkikonsernin toimintaan asemakaavaehdotuksen lainvoimaisen hyväksymisen yhteydessä tuolloin todennettavissa olevaan suunniteltuun käyttötarkoitukseen."

Esittelijän muutos liitteeseen 1 hyväksyttiin yksimielisesti.

Tämän jälkeen äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Yrttiahon Lundénin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen välillä.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Toivari, Kallio, Miikkola, Sundqvist, Sarlund, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Azizi ja Eklund.

Yrttiahon hylkäysehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lundén.

Yrttiahon hylkäysehdotuksen perustelut:

"Korkea asuntorakentaminen ei sovi alueelle kaupunkikuvallisesti. Aluetta reunustaa joka suunnalta kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja miljöitä: Verkatehdas, Ukkokoti, ammatti-instituutin rakennukset, konserttitalo maakunta-arkisto ja Tuureporinkadun harjakattoisten pienkerrostalojen kokonaisuus. Liikuntapalvelut ja asuntorakentaminen ovat vaikeasti yhteensovitettavissa ko. alueella. Kansallis-yhtiöt hallitsee alueesta murto-osaa eikä sen perusteella ole tarkoituksenmukaista solmia kumppanuussopimusta. Liikuntapalveluita tulee kehittää alueella ilman raskasta asunto- ja toimistorakentamista."

Achrén oli poissa kokouksesta.

Liite 3Päivitetty kumppanuussopimus 4.6.2018

Jakelu

aoKansallis-kehitys Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä


Liitteet:

Khkeh § 59
Liite 1:Kumppanuussopimus
Liite 2:Kumppanuusaluerajaus
Liite 3:Päivitetty kumppanuussopimus 4.6.2018