Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10131.03.202512

2496-2025 (00 01 01)

Vahinkorahaston nimen ja sääntöjen muuttaminen (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 101

Talousjohtaja Valtteri Mikkola ja rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna 18.3.2025:

Kaupunginvaltuusto on 27.2.2017 § 33 viimeksi hyväksynyt Vahinkorahaston säännöt, jolloin sääntöjä on täydennetty siten, että jatkossa vahinkorahasto kattaa vahinkojen ennaltaehkäisyn sekä kaupunkikonserniin kuuluville yhteisöille ja kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille maksettavat korvaukset niiltä osin, kun niistä on erikseen kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen kesken sovittu. Lisäksi rahastosta voidaan myöntää pitkäaikaisia antolainoja tytäryhteisöille muun sijoitustoiminnan ohella. Antolainaus huomioidaan myös talousarviossa.

Vahinkorahaston koko on kasvanut vuosittain kertyneillä ylijäämillä ja sen tasearvo vuoden 2024 tilinpäätöksessä oli 58.349.763 euroa ja markkina-arvo 62.776.875 euroa, joka ylitti 4.427.112 euroa tasearvon. Samaan aikaan vahinkorahaston korvauskäytännön piiriin kuuluvat toiminnot ja organisaatiorakenne on muuttunut merkittävästi, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä aluepelastuslaitoksen toiminta siirtyi kaupungin vastuulta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen.

Käytännössä vahinkorahaston korvattavaksi ja vastuulle tulevien tapahtumien riski ja toteutumisen todennäköisyys on merkittävästi pienentynyt kaupunkiorganisaation supistumisen johdosta. Muutenkin vahinkorahaston korvaushistoria on melko maltillinen ja vuosittaiset korvaukset ovat olleet suuruudeltaan keskimäärin alle miljoona euroa vuodessa 2000 luvun alusta lähtien. Suurin yksittäinen isompi korvaus oli Myllysillan korvaus yhteensä 9,7 milj. euroa vuosina 2010-2011.

Edellä esitettyjen seikkojen vuoksi on arvioitu, että huomioiden vahinkorahaston maltillinen korvaushistoria ja korvausten piirissä olevan organisaation pienentyminen, vahinkorahaston riittävää ja tarkoituksenmukaista kokoa on harkittava uudelleen. Lisäksi tulee harkittavaksi rahaston nimen muuttaminen vastaavaan paremmin rahaston tarkoitusta ja uusia sääntöjä.

Rahaston uudeksi nimeksi esitetään Kasvu- ja korvausrahastoa.

Korvausrahaston osuus

Rahaston säännöt on laadittu siten, että osa pääomasta (laskennallinen korvausrahasto-osuus 40 milj. euroa) kohdennetaan ja säilytetään kaikissa tapauksissa nykyisen vahinkorahaston sääntöjen mukaiseen tarkoitukseen eli rahasto kattaa seuraavat kohdat:

1) Korvausmenettelyt tapahtuvat kaupunginhallituksen päätöksen (Turun kaupungin vakuutuskäytäntö) mukaisella tavalla.

2) Kaupungin vastuulle jäävien omaisuus- tai muiden vahinkojen korvaamisesta aiheutuvia menoja vastaavalla määrällä tai määrällä, joka vastaa kaupungin vahingon kärsineelle suorittamaa korvausta. Kattaa vahinkojen ennaltaehkäisyn.

3) Kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille myönnettyjen omavelkaisten takausten perusteella maksettavaksi tulevia menoja.

4) Kaupunkikonserniin kuuluville yhteisöille ja kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille maksettavat korvaukset niiltä osin, kun niistä on erikseen kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen kesken sovittu.

Kasvurahaston osuus

Korvausrahaston ylimenevä osuus rahaston pääomasta muodostaisi kasvurahaston, jonka tarkoituksena on edistää kasvun ja elinkeinotoiminnan edellytyksiä ja sitä kautta työllisyyttä Turussa. Rahaston varoja voitaisiin osoittaa elinkeinotoiminnan toimintaedellytyksiä ja työllisyyttä edistäviin hankkeisiin joko erimuotoisina sijoituksina tai avustuksina. Hankkeiden tulee olla tuottavia ja taloudellisesti kestäviä siten, että rahaston pääoma voidaan pitkällä aikavälillä turvata.

Sijoitukset ja avustukset tulee tehdä niin, että kilpailutilanne markkinoilla ei vääristy ja ettei edellä mainittuihin tukimuotoihin sisälly kiellettyä valtiontukea. Rahaston vuosittaisesta tuotosta voidaan osoittaa varoja myös muihin elinkeinotoiminnan edellytyksiä ja työllisyyttä tukeviin ja edistäviin kohteisiin mainitut rajoitteet huomioiden.

Lähtökohtana siten on, että koko rahaston kirjanpidollista tuottoa voitaisiin vuosittain jakaa mainittuihin kasvua ja elinkeinotoimintaa tukeviin tarkoituksiin siltä osin, kuin tuottoa jää maksettujen korvausten (korvausrahaston käytön) jälkeen jakamatta. Jaettavasta määrästä talouspalvelut tekee esityksen rahaston tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen kansliapäällikölle, joka päättäisi tuoton käytöstä. Vuosittain jakamaton määrä tuotosta tulee palauttaa takaisin rahaston pääomiin.

Liite 1​Kasvu- ja korvausrahaston säännöt​

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 101
Liite 1:Kasvu- ja korvausrahaston säännöt