Kaupunginvaltuusto xx.4.2025 § xx

 

Voimassa:

1.5.2025

Viite:

Kumoaa kaupunginvaltuuston 27.2.2017 § 33 tekemän päätöksen vahinkorahaston

 

säännöistä.

________________________________________

 

Kasvu- ja korvausrahaston säännöt

 

1 § Kasvu- ja korvausrahaston pääoma koostuu kahdesta kokonaisuudesta, jotka ovat kasvurahasto ja korvausrahasto.

 

2 § Rahaston tarkoitus ja käyttö – korvausrahasto

 

Vahingot ja niiden korvaaminen:

 

1) Korvausmenettelyt tapahtuvat kaupunginhallituksen päätöksen (Turun kaupungin vakuutuskäytäntö) mukaisella tavalla.

2) Korvausrahasto kattaa kaupungin vastuulle jäävien omaisuus- tai muiden vahinkojen korvaamisesta aiheutuvia menoja vastaavalla määrällä tai määrällä, joka vastaa kaupungin vahingon kärsineelle suorittamaa korvausta.

 

Turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja päättää korvausrahaston käytöstä alle 150 000 euron korvauksien osalta. Tätä suuremmista korvauksista päättäminen kuuluu kaupunginhallitukselle.

 

3) Korvausrahasto kattaa vahinkojen ennaltaehkäisyn.

 

Korvausrahaston käytöstä vahinkojen ennaltaehkäisyyn päättää turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja 10 000 euroon saakka / päätös. Suuremmista ennaltaehkäisyyn käytettävistä varoista päättää kaupunginhallitus.

 

4) Korvausrahasto kattaa kaupunkikonsernin ulkopuolisille tahoille myönnettyjen omavelkaisten takausten perusteella maksettavaksi tulevia menoja.

 

Korvausrahaston laskennallinen pääoma on 40 miljoonaa euroa.

 

3 § Rahaston tarkoitus ja käyttö - kasvurahasto

 

Kasvurahaston tarkoituksena on edistää kasvun ja elinkeinotoiminnan edellytyksiä ja sitä kautta edistää työllisyyttä Turussa.

 

Kasvurahaston varoja voidaan osoittaa elinkeinotoiminnan toimintaedellytyksiä ja työllisyyttä edistäviin hankkeisiin joko erimuotoisina sijoituksina tai avustuksina. Hankkeiden tulee olla tuottavia ja taloudellisesti kestäviä siten, että kasvurahaston pääoma voidaan pitkällä aikavälillä turvata.

 

Sijoitukset ja avustukset tulee tehdä niin, että kilpailutilanne markkinoilla ei vääristy ja ettei edellä mainittuihin tukimuotoihin sisälly kiellettyä valtiontukea. Kasvurahaston vuosittaisesta kirjanpidollisesta tuotosta voidaan osoittaa varoja myös muihin elinkeinotoiminnan edellytyksiä ja työllisyyttä tukeviin ja edistäviin kohteisiin mainitut rajoitteet huomioiden.

 

Kasvurahaston laskennallinen pääoma muodostuu korvausrahaston 40 milj. euron pääoman ylimenevältä osalta. Kasvurahaston hankkeisiin ei voida käyttää korvausrahastoon osoitettua laskennallista pääomaa.

 

Kasvu- ja korvausrahaston vuosittaista kirjanpidollista tuottoa voidaan

käyttää seuraavilla tavoilla ja alla mainitussa järjestyksessä:

 

1. Vahingot ja niiden korvaaminen kohdan 1 § mukaisiin tarkoituksiin

2. Mikäli tuottoa jää käyttämättä kohdan 1 mukaiseen tarkoitukseen, voidaan tuottoa kohdentaa kasvun ja elinkeinotoiminnan edellytyksien parantamiseen Turussa kohdan 2 § mukaisiin tarkoituksiin

 

Rahaston vuosittaisen kirjanpidollisen tuoton käytöstä päättää kansliapäällikkö talousjohtajan esityksestä.

 

4 § Rahaston pääoma: kohdentaminen, kartuttaminen ja purkaminen

 

Kasvu- ja korvausrahastoa voidaan kartuttaa tilinpäätöksen yhteydessä valtuuston erikseen päättämällä määrällä. Rahaston kartuttaminen on mahdollista vain kaupungin tilinpäätöksen tuloslaskelman ollessa positiivinen kyseisenä tilikautena.

 

Kasvu- ja korvausrahaston pääomaa voidaan myös lisätä vuosittain erikseen kaupunginhallituksen määrittelemillä vakuutusmaksuilla kaupungin palvelualueilta tai tytäryhteisöiltä. Rahastoa voidaan purkaa kaupunginvaltuuston hyväksyessä suunnitelman rahaston käytöstä.

 

5 § Varojen sijoittaminen, salkunhoito ja valvonta

 

Koko rahaston sijoitustoimintaa ohjaa rahoitus ja sijoitustoiminnan periaatteet sekä vuosittain hyväksyttävä talousarvio. Yksityiskohtaisemmin vuosittain sijoitustoimintaa ohjaa kaupunginhallituksen hyväksymä lainannosto ja sijoitussuunnitelma. Rahaston pääomalle asetetaan talousarviossa vuosittainen tuottotavoite. Rahastoa sijoitussalkkua hoidetaan yhtenä kokonaisuutena.

 

Rahastosta voidaan myöntää pitkäaikaisia antolainoja tytäryhteisöille muun sijoitustoiminnan ohella, mikäli lainasta saatava tuotto vastaa rahaston tuottotavoitetta. Antolainaus huomioidaan aina kaupungin talousarviossa.

 

Rahaston tuoton seuranta, tuottotavoitteen asettaminen, strategisen allokaation määrittäminen ja riskien valvonta kuuluu kaupunginhallitukselle sekä edelleen kaupunginhallituksen nimittämälle sijoitustoimikunnalle. Sijoitustoimikunta vastaa rahaston salkunhoidon ohjauksesta, valvonnasta sekä riskienhallinnasta operatiivisella tasolla.

 

Rahaston varojen sijoittamisesta ja rahaston varojen muusta hoidosta päätetään hallintosäännössä ja edelleen hallinnon järjestämisestä konsernihallinnossa. Rahaston operatiivinen salkunhoito on lähtökohtaisesti delegoitu konsernihallinnon rahoituspalveluille.