Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20610.06.202410

5780-2023 (00 04 02, 00 01 05)

Kakolan näköalaravintolan innovaatiokumppanuuden edellyttämä yhteistyösopimus

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi Kakolan näköalaravintolaan innovaatiokumppanuuden edellyttämä yhteistyösopimus.

Kh § 206

Elinvoiman palvelukokonaisuus, kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski, kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 4.6.2024:

Taustaa ja aikaisemmat päätökset

Timo Korhonen on 15.12.2022 esittänyt kaupungille innovaatiokumppanuutta perustettavan yhtiön lukuun Kakolanmäelle Malminpuistoon sijoittuvien, kaupungin omistuksessa olevien yleisten alueiden kehittämiseksi näköalaterassiksi ja ravintolaksi.

Hakija on valmistellut alueen kehittämisideaa vuoden 2022 aikana. Asiaa on käsitelty kaupunkiympäristön ja elinvoiman johtoryhmissä keväällä 2023 ja asia on saanut niissä molemmissa positiivisen vastaanoton. Käytyjen keskusteluiden pohjalta esitetyillä kehittämistoimilla pyritään tuomaan alueelle Kakolaa aktivoivaa palvelurakennetta. Samalla on tunnistettu mahdollisuus yhdistää ja toteuttaa julkisten alueiden ja kaupunkitilan kehittämistoimia.

Kaupunginhallitus on päätöksellään 28.8.2023 § 307 tehnyt asunto- ja maapoliittisten periaatteiden mukaisen Innovaatiokumppanuutta tarkoittavan aluevarauksen. Varauspäätöksessä edellytettiin Korhosta toimittamaan varausaluetta koskevan hankkeen laajuuden ja toteuttamiskelpoisuuden edellyttämät asiakirjat kaupungin käsiteltäviksi 31.3.2024 mennessä, minkä ehdon Korhonen täytti. Materiaalissa on asema- ja pohjapiirrosten, LVI- , talous- ja liikenneselvityksen ja havainnekuvien lisäksi museokeskuksen lausunto ja Sweco Oy:n tekemä luontoselvitys varausalueesta. Kumpikin näistä kannanotoista pitää hanketta mahdollisena, edellyttäen että hanke toteutetaan paikan arvot huomioiden.

Innovaatiokumppanuuden periaatteet ja toimivalta

Kaupunginvaltuusto on 13.2.2023 § 29 hyväksynyt Turun kaupungin asunto- ja maapoliittisten periaatteiden tarkistamisen, joiden mukaisesti innovaatiokumppanuudella on mahdollista saada kiinnitys määräajaksi kaupungin omistamaan alueeseen innovatiivisen kehittämisidean tarkentamiseksi. Innovaatiokumppanuudella toteutettavan lopputuotteen on tuotava merkittävää lisäarvoa tai innovatiivisuutta kaupunkikehitykseen. Innovaatiot voivat liittyä esimerkiksi palveluihin, infraan, energiatehokkuuteen, digitaalisuuteen tai liikennejärjestelmiin. Kaupunki arvioi innovaation sisällön uutuusarvon ja merkittävyyden. Innovaatiokumppanuutta koskeva päätös tehdään kaupunginhallituksen toimesta.

Hakemuksessa esitetyt kehittämisajatukset pitävät sisällään useita kaupungin tavoitteiden toteutumista tukevia elementtejä. Kehittämisidean innovatiivisuus liittyy eri toimintojen ja palveluiden mahdolliseen yhdistelyyn. Toteutuessaan kokonaisuuden arvioidaan kasvattavan Kakolan vetovoimaa uudella tavalla. Lisäksi hankkeen tulee toteutuakseen löytää teknisiä ja toiminnallisia ratkaisuja, joilla toteutetaan rakenteet olemassa olevaan, historiallisesti merkittävään ympäristöön upottaen, siten että alueen toiminnot voidaan turvata pitkälle tulevaisuuteen.

Liitteenä 1 olevan yhteistyösopimuksen voimassaoloaika päättyy viimeistään 31.12.2028, mikäli osapuolet eivät kirjallisesti sovi toisin. Yhteistyösopimuksen lisäksi kaupunki ja hakija tulevat allekirjoittamaan sopimuksen kaavan valmistelusta, kustannusvastuusta ja muista velvoitteista kaavoitukseen ja/tai rakentamiseen liittyen.

Liite 1Yhteistyösopimus​

Liite 2Oheismateriaalit: havainnekuvat, viitesuunnitelmat, rakennuspiirrokset yms.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että​

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksen asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Elo, Koivusalo, Lehtinen, Achrén, Lampi, Anttila, Aaltonen, Ruohonen, Euro ja Arve.

Rantasen Sultanin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Muukkonen ja Weber:

”Kaupunginhallitus päättää palauttaa innovaatiokumppanuuden edellyttämän yhteistyösopimuksen valmisteluun siten, että sopimusalue on merkittävästi pienempi. Sopimuksella voidaan mahdollistaa pienen rakennuksen rakentaminen Malminpuiston yläosaan, mutta muuten kallioalue säilytetään avoimessa virkistyskäytössä.

Perustelut:

Tehdyt selvitykset osoittavat Kakolan näköalaravintolan edellyttämän merkittävän tilatarpeen ja vaikutukset luontoon. Sen sijaan, että näin isoa osaa Kakolanmäen kehityksessä jäljelle jääneestä kaupunkiluonnosta käytetään liiketoiminnan ehdoilla, Malminpuisto tulisi avata pääosin kaupunkilaisten virkistyskäyttöön.”​

Jakelu

aoKorhonen Timo
tiedElinvoiman palvelukokonaisuus
tpvKaupunkiympäristö


Liitteet:

Kh § 206
Liite 1:Yhteistyösopimus
Liite 2:Oheismateriaalit: havainnekuvat, viitesuunnitelmat, rakennuspiirrokset yms.