Yhteistyöpimus Kakolan näköalaravintolan ja terassin edellyttämästä kaavoituksesta

 

1. Sopijapuolet

 

Turun kaupunki (jäljempänä ”Kaupunki”)

Y-tunnus: 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

Timo Korhonen, Arc & co Oy omaan tai perustettavan yhtiön lukuun

Ruukkikuja 10

21420 Lieto

 

2. Sopimusalue

 

Tämän yhteistyösopimuksen kohteena on liitekartan nro 1 mukainen alue, joka muodostuu kokonaisuudessaan kaupungin omistamasta Malminpuistosta 853-8-9903-0.

 

Sopimusalue on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu puistoksi VP.

 

3. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Kaupunginhallitus on 28.8.2023 § 307 päättänyt valita Kakolan näköalaravintolan ja terassin kehittämisen innovaatiokumppaniksi Timo Korhosen perustettavan yhtiön lukuun liitteessä nro 1 osoitetulle alueelle.

 

Kaupunginhallitus on päätöksessään asettanut Innovaatiokumppanuuden kautta tapahtuvalle kehittämiselle reunaehdot, joihin hakijan tulisi esittää toteutuskelpoiset ratkaisuvaihtoehdot:

 

Alueen riittävät liikennejärjestelyt.

Kesäaikainen terassin käyttö ravintolatoimintaan ja muulle puistoalueella pääsyn varmistaminen.

Alueelle sijoittuvat ja hankkeen edellyttämät kuntatekniikan ratkaisut.

Alueeseen liittyvät historialliset- ja luontoarvot sekä puiston käyttö ja sitä tukevat parannustoimet.

 

4. Yhteistyöryhmä

 

Sopimusalueen kehittämistä varten perutetaan yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on edistää alueen kaavoittamista sekä yhteensovittaa suunnittelun eri osa-alueita ja kehittämistavoitteita. Yhteistyöryhmässä on edustajat kaupungin kaavoituksesta, kiinteistökehityksestä, yrityspalveluista sekä Timo Korhonen.

Yhteistyöryhmän keskeisenä tavoitteena on vaikuttaa tämän sopimuksen alaisen alueen asemakaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle kaavatyön yhteydessä asetettavat mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet tulevat mahdollisuuksien mukaan huomioitua.

 

5. Suunnittelu ja sen kustannukset

 

Tämän yhteistyösopimuksen hyväksymisen jälkeen Turun kaupunki käynnistää kohteen asemakaavamuutoksen ja asemakaavoitus toteutetaan sopimuskumppanin kanssa kumppanuuskaavoituksella. Kaavan valmistelussa, viitesuunnitelman laatimisessa, käytetään kumppanin arkkitehtikonsulttia. Arkkitehtikonsultti laatii asemakaavoitusta varten maankäyttösuunnitelmat, tarvittavat viitesuunnitelmatasoiset rakennussuunnitelmat, havainnekuvat ja mallinnukset sekä muuta mahdollisesti tarvittavaa kaavan valmisteluaineistoa. Näistä osin kustannuksista vastaa Timo Korhonen, Arc & co Oy omaan tai perustettavan yhtiön lukuun.

 

Asemakaavan teknisestä laadinnasta vastaa kaupunki ja käyttää tarvittaessa hyväksi puitesopimuskonsulttia, jonka kaupunki valitsee kaupungin kilpailuttamista puitesopimuskonsulteista. Kaupunki tilaa tarvittaessa selvityksiä myös muilta puitesopimuskumppaneiltaan. Asemakaavaa varten vaadittavien selvitysten riittävyyttä ja sisältöä ohjaavat kaavoitusta koskevat säännökset.

 

Asemakaavan laadinnassa noudatetaan maankäyttö- ja rakennuslain velvoittavia säännöksiä. näistä velvoittavista määräyksistä ei voida tällä yhteistyösopimuksella poiketa eikä asemakaavan sisällöstä voida etukäteen sopia. Asekaavatyö valmistellaan yhteistyössä Osapuolten kesken. Kaava-asiakirjojen sisällön ja asemakaavaehdotuksen lopullisen sisällön ja laadun ratkaisee viime kädessä Kaupunki. Asemakaavoitukseen liittyvien suunnitelmien ja asiakirjojen hyväksymisestä ja siten asemakaavaprosessin eteenpäin viemisestä päättävät luottamuselimet, samoin kuin mahdollisesta kaavoituksen keskeyttämisestä. Asemakaavanvalmistelussa noudatetaan Kaupungin vaikutuksiltaan merkittävän asemakaavan prosessia. Asemakaavan lopullisesta hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

 

Osapuolet vastaavat osaltaan tämän sopimuskohdan mukaan syntyvistä kustannuksista myös siinä tapauksessa, että laaditut kaavasuunnitelmat, sen jälkeen, kun ne on viety hyväksymismenettelyyn, eivät etenisi lopulliseen kaavan hyväksymispäätökseen, taikka että suunniteltu kaava ei tulisi lainvoimaiseksi.

 

6. Yhteistyösopimuksen muut periaatteet

 

Timo Korhonen laatii kustannuksellaan omaan tai perustettavan yhtiön lukuun sopimusalueelle kehittämissuunnitelman, joka toimii asemakaavoituksen viitesuunnitelmana. Kehittämissuunnitelman perusteella Korhonen tai perustettava yhtiö sitoutuu vuokraamaan kaupungilta kaavamuutoksen myötä mahdollisesti syntyvän tontin.

 

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on kaavoittaa Kakolan näköalaravintola ja terassi, Mahdollisen asemakaavanmuutoksen myötä syntyvän tontin vuokrauksesta Korhoselle tai perustettavalle yhtiölle sovitaan neuvottelumenettelyllä. Luovutettavan rakennusoikeuden arvo määritellään ulkopuolisen arvioitsijan tekemän AKA-arvion perusteella. Samalla sovitaan rakentamisaikataulusta.

 

Tarvittavaa suunnittelua varten Korhonen on tämän sopimuksen voimassaoloaikana oikeutettu suorittamaan kaupungin omistamalla alueella suunnitelman laatimisen edellyttämät tutkimustehtävät, ollen kuitenkin velvollinen vastaamaan niistä ulkopuolisille mahdollisesti aiheutuvista vahingoista. Suunnittelutyö ja sitä tukevat selvitykset eivät saa myöskään aiheuttaa haasteita tai haittaa alueen nykyisille käyttäjille.

 

Tämän sopimuksen johdosta kaupungille ei voida esittää mitään korvaus- tai muita vaatimuksia, vaikka kaupunki ei hyväksyisi laadittavaa asemakaavaa tai asemakaava ei mahdollisten valitusten takia tulisi voimaan.

 

Sopimuskauden aikana syntyvien suunnitelmien omistusoikeus lukuun ottamatta asemakaavaprosessiin liittyviä suunnitelmia on Korhosella. Mikäli hanke ei etene, voidaan mahdollisesta suunnitelmien lunastuksesta kaupungille neuvotella erillisellä prosessilla.

 

7. Kaavoituksen tavoiteaikataulu

 

Osapuolten tavoitteena on, että asemakaavatyö käynnistetään vuoden 2025 aikana. Tavoitteena on, että asemakaavanmuutosehdotus asetetaan nähtäville ja lausunnoille sekä hyväksytään 2026.

 

8. Sopimuksen siirtäminen

 

Osapuoli ei saa siirtää tätä sopimusta osittain tai kokonaan kolmannelle ilman kaupungin suostumusta.

 

9. Muutokset

 

Tätä yhteistyösopimusta voidaan muuttaa tai täydentää vain kirjallisesti, eikä osapuoli voi vedota muutokseen ennen kuin kaikkien osapuolten laillinen edustaja on sen allekirjoittanut.

 

Tämä sopimus on julkinen asiakirja.

 

10. Riidanratkaisu

 

Tästä yhteistyösopimuksesta aiheutuvat erimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti neuvottelemalla. Mikäli neuvottelut eivät johda osapuolten hyväksymään tulokseen ratkaistaan tätä yhteistyösopimusta koskevat erimielisyydet ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

11. Sopimuksen voimaantulo ja voimassaoloaika

 

Tämä sopimus tulee voimaan, kun osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

Tämän sopimuksen voimassaoloaika päättyy viimeistään 31.12.2028, mikäli osapuolet eivät kirjallisesti sovi toisin. Mikäli kaavoitus on kesken 31.12.2028, osapuolet sitoutuvat jatkamaan tämän sopimuksen voimassaoloa tarvittavalla ajanjaksolla.

 

Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan, tämä sopimus pysyy kuitenkin voimassa, kunnes tässä sanotut toimet on toteutettu tai osapuolet ovat erikseen sopineet sopimuksen voimassaolon päättymisestä.

 

12. Liitteet

 

Liitekartta sopimusalueesta

 

 

13. Paikka ja allekirjoitukset

 

 

 

 

Turku _._.2024

 

 

 

 

Turun kaupunki      Timo Korhonen