Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10625.03.202411

2290-2024 (10 03 02, 02 05 00)

Runosmäen monitoimitalon tilavarausten periaatteet ja hinnoittelu

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 13.1.2020 § 7 Runosmäen aluekehittämisen tavoitteet ja moni-toimitalohankkeen hankinta- ja kumppanuusperiaatteiden hyväksymisestä ja samalla se päätti perustaa KKOY Runosmäen monitoimitalon yhdessä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Kaupunginhallitus päätti tuolloin, että Runosmäen monitoimitalohanke voidaan toteuttaa yhteistoiminnallisena rakennushankkeena. Rakennuksen ollessa nyt käyttöönottovaiheessa tulee kaupunginhallituksen päätettäväksi periaatteet, joilla taloon sijoittuvia yhteiskäyttötiloja luovutetaan eri toimijoille.

Kh § 106

Tilapalvelujohtaja Leevi Luoto, palveluverkkojohtaja Minna Juselius ja vs. tilahallintapäällikkö Eemeli Myllärinen 19.3.2024:

Runosmäen uusi monitoimitalo, joka on nimetty nimikilpailun perusteella “Riimi”-nimellä, otetaan käyttöön kevään 2024 aikana. Kiinteistön käyttöönottoon liittyen tuodaan kaupunginhallitukseen päätettäväksi talossa sijaitsevien yhteiskäyttöisten tilojen varaukseen ja hinnoitteluun liittyvät periaatteet.

Yhteistoiminnallisen rakennushankkeen tavoitteena on ollut monitoimitalon toteuttamisen lisäksi erityisesti asuin-Runosmäen aluekehitys, jossa tarkoituksena on kohentaa niin alueen asukkaiden elämäntilannetta ja osallisuutta, kuin kehittää rakennettua ja fyysistä ympäristöä ja luoda alueesta positiivinen mielikuva. Rakentuva kiinteistö tulee palvelemaan monipuolisesti alueen väestöä. Monitoimitaloon tulee sijoittumaan päiväkoti, neuvola, perhekeskus, kirjasto ja nuorisotila. Seurakunnalle on rakennettu kirkkosalin lisäksi seurakuntasalit, toimituskappeli, sakaristo, diakonian vastaanottotila sekä kerhotilat.

Rakennusvaiheessa kiinteistöyhtiön hallitus on toiminut päättävänä elimenä liittyen hankkeen aikaisiin linjauksiin, lisäksi hallituksessa on tehty päätöksiä käyttöönoton mahdollistamiseksi ja talon myöhempään käyttöön, sekä operointiin liittyen. Kolmijäsenisessä hallituksessa on kaksi edustajaa Turun kaupungilta ja yksi edustaja seurakuntayhtymästä. Kiinteistöyhtiön hallituksen lisäksi talon tulevista käyttäjistä on koottu erillinen käyttäjäryhmä, joka on ottanut kantaa ja kehittänyt erityisesti talon käyttöön liittyviä kysymyksiä.

Alueen yhdistyksille järjestettiin tapaaminen 12.9.2023 Runosmäen nuorisotalolla, jossa käyttäjäryhmä on esitellyt alustavaa esitystä liittyen Riimin varattaviin tiloihin ja tulevien tilavarausten hinnoitteluun. Tapahtuman pohjalta tehtiin potentiaalisten vakiovuorolaisten käyttöön kalustamisen ratkaisu, jolla pyritään tarjoamaan säilytystilaa tilojen toistuvaa käyttöä ajatellen.

Tilojen hinnoittelu

Talon käyttöönottoon liittyen taloryhmä on koostanut monitoimitaloon sijoittuvien yhteiskäyttöisten tilojen varaukseen, käyttöön ja hinnoitteluun liittyen esityksen. Esityksen valmistelussa on arvioitu erityisesti seurakunnan ja nuorisopalveluiden hallinnoimien nykyisten tilojen käyttöastetta ja verrattu Riimiin tulevien tilojen määrään. Tilojen hinnoittelun arvioinnissa on nähty tarpeelliseksi kerätä tiloista veloitus, sillä uusien toimitilojen rakentamisesta, kalustamisesta ja operoinnista syntyy talon osakkaille merkittäviä kustannuksia. Lisäksi käyttäjäryhmässä on tarkasteltu kaupungin ja seurakunnan vastaavien tilojen veloituksia ja pyritty näin kartoittamaan osakkaiden näkemystä tilojen markkinahintaisuuteen, sekä toteuttaa talon omistajien tahtotilaa.

Yhteiskäyttöisten tilojen hallinnointi ei ole nimetty rakennuksessa esimerkiksi yksittäisten kaupungin palvelualueiden hallinnoimiin vuokra-alueisin, vaan hallintaa toteuttaa kiinteistöyhtiö. Kaupungin sisäisistä tahoista yhteiskäyttöisten tilojen hallinnointia toteuttaa ensisijaisesti tilapalvelut. Tilapalveluille on määritelty hallintosäännössä, että ulosvuokrattavien tilojen vuokrahinnoittelu tulee toteuttaa markkinaehtoiseen hintaan.

Yhteiskäyttöisten tilojen vuokrauksen hinnoittelu talon käyttöönottovaiheessa vaihtelee esityksen mukaisesti arkisin 12-30 €/tunti ja viikonloppuisin 20-50 €/tunti välillä, riippuen tilasta. Lisäksi mahdolliset palvelut veloitetaan Liitteen 1 mukaisesti.

Tilojen luovuttamisen periaatteista ja hinnoittelusta käytiin valmistelijoiden ja runosmäkeläisten järjestötoimijoiden kesken vuoropuhelu 14.3.2024. Vuoropuhelussa saadun palautteen pohjalta nyt hyväksyttäväksi esitettävää hinnoittelumallia yksinkertaistettiin ja hintatasoa alennettiin hieman.

Hinnoittelun keskeisimpänä tehtävänä on ohjata tilojen kysynnän ja tarjonnan suhdetta. Tavoitteena on, että tiloihin saadaan hyvä käyttöaste; Tilat eivät jää liian kalliiksi koettuina tyhjilleen mutta toisaalta tiloihin ei tehdä liian edullisen hinnoittelun takia moninkertaisesti varaushakemuksia kapasiteettiin nähden.

Hintatason oikeellisuuden arviointia vaikeuttaa se, että kyseessä on uusi ja toiminnallisesti uuden tyyppinen rakennus. Siksi KKOy:n hallitukselle tulee antaa laajat valtuudet tehdä muutoksia tilankäytön hinnoitteluun, jos hinnoittelu osoittautuu tasoltaan ongelmalliseksi tilojen optimaalisen käyttöasteen saavuttamisen näkökulmasta.

Varausten periaatteet

Tilavarauksen periaatteet muodostuvat vakiovuorojen jakamisesta ja tämän jälkeen vapaaksi jäävien tilojen varauskäytänteistä.

Vakiovuoroista tehdään kausittain esitys, joka käsitellään kiinteistöyhtiön hallituksessa. Kiinteistöyhtiön hallitus päättää esitykseen pohjautuen vakiovuorojen myöntämisestä. Vakiovuoropäätösten jälkeen vapaiksi jääneiden tilojen vuoroja kuluvalle kaudelle voidaan vuokrata halukkaille.

Tilojen käytössä noudatetaan seuraavia yleisiä periaatteita:

Esitys

​Tilapalvelut on arvioinut tehtyä käyttäjäryhmässä valmisteltua esitystä ja esittää kaupunginhallitukselle, että Runosmäen monitoimitalon yhteiskäyttöisten tilojen varauksissa tullaan talon käyttöönotossa noudattamaan Liitteen 1 mukaisia periaatteita. Kiinteistöyhtiön hallitus seuraa talon käytön kehitystä ja tekee tarvittaessa nyt esitettyihin periaatteisiin muokkauksia, jotka palvelevat kiinteistön operointia.

Hallintosäännön 35 §:n 1 momentin 20 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää tilankäytön periaatteista. Tilojen varauksen, hinnoittelun ja käytön periaatteiden käyttöönotto vaatii myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hyväksynnän.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että tässä esittelytekstissä ja liitteessä kuvattua tilojen varaamis- ja hinnoittelukäytäntöä sovelletaan Runosmäen monitoimitalon ulkoisiin käyttäjiin, joita ovat yhdistykset, muut järjestöt, yksityishenkilöt sekä yritykset. Talon sisäisten käyttäjien, eli kaupungin ja seurakuntayhtymän toimintojen tilojen käyttö hinnoitellaan kummankin organisaation sisäisten vuokrauskäytäntöjen mukaisesti.

Liite 1Runosmäen monitoimitalon varattavien tilojen käytön periaatteet ja hinnoittelu

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKKOY Runosmäen monitoimitalo
tiedTurun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKirjastopalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedNuorisopalvelut


Liitteet:

Kh § 106
Liite 1:Runosmäen monitoimitalon varattavien tilojen käytön periaatteet ja hinnoittelu