Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus36002.10.202310

4945-2022 (10 03 02, 02 05 01)

Turun Taiteen talo Oy:n konseptista ja avustuksesta päättäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Taiteen talo -konseptin hyväksymistä, avustussopimuksen tekemistä Turun Taiteen talo Oy:n kanssa sekä konseptin mukaisten investointien rahoitusta Kiinteistö Oy Turun Nunnankatu 4:lle.

Kh § 360

Kaupunginlakimies Mikael Sunell ja tilahallintapäällikkö Eemeli Myllärinen 26.9.2023:

Asian tausta ja aiemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 18.10.2021 § 241, että Rettigin tupakkatehtaan kiinteistö (853-2-2-6) rakennuksineen ja laitteineen ostetaan perustettavan yhtiön lukuun. Kiinteistökauppa toteutui joulukuussa 2021. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 20.12.2021 § 596 Kiinteistö Oy Turun Nunnankatu 4 (aiemmin päätöksenteossa Kiinteistö Oy:n Rettigin tupakkatehdas -nimisen yhtiön) perustamisesta, jonka tarkoituksena on omistaa Rettigin tilat.

Kokouksessaan 7.12.2021 § 570 kaupunginhallitus päätti hyväksyä esityksen Rettigin kiinteistön operointiyhtiön Turun Taiteen talo Oy:n perustamisesta, joka on Turun kaupungin kokonaisuudessaan omistama strateginen yleishyödyllinen yhtiö, jota ohjaa ja valvoo Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto. Yhtiö tekee yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa.

Kaupunginhallitus päätti 25.4.2022 § 184 Turun kaupungin avustuksesta ja toimitilojen vuokrauksesta, sekä näihin liittyvistä sopimuksista. Avustussopimuksen päätös tehtiin Turun Taiteen talo Oy:n kanssa vuosille 2022 ja 2023. Turun kaupungin ja Yhtiön välinen avustussopimus allekirjoitettiin 23.6.2022. Vuokrauksen lähtökohtana päätöksen teossa on ollut mahdollistaa talon vaiheittainen käyttöönotto vuosien 2022 ja 2023 aikana. Kaupunginhallitus päätti 25.4.2022: ”vuokrata Rettigin vanhan tupakkatehtaan toimitilat esitystekstistä ilmenevin perustein Turun Taiteen talo Oy:lle siten, että Luostarin Välikadun vuokraus lisätään osaksi Turun Taiteen talo Oy:n kanssa laadittavaa vuokrasopimusta huomioiden kadun pelastustie- ja muu käyttö”. Esittelytekstin mukaisesti vuokraus tehtiin vuokrasopimuksessa tarkemmin määritellysti vaiheittain vuosien 2022–2023 aikana.

Vuokrauksen lähtökohtana päätöksen teossa on ollut mahdollistaa talon vaiheittainen käyttöönotto. Esittelytekstin mukaan Yhtiö on sitoutunut vuoden 2024 tammikuusta alkaen maksamaan vuokraa koko vuokrasopimuksessa määritellystä alasta. Vastaavasti päätöksentekovaiheessa liitteenä olleessa ja allekirjoitetussa vuokrasopimuksessa täysi vuokrausaste on ollut osapuolten tavoitteena saavuttaa tammikuussa 2024, josta lähtien vuokralainen (Turun Taiteen talo Oy) sitoutuu maksamaan vuokraa koko vuokra-alueesta. Vuokrasopimusta tulee tarkentaa selvyyden vuoksi tältä osin.

Osapuolten vuokrasopimukseen kirjattu tavoite (täysi vuokrausaste) ei toteudu vuoden 2024 alusta alkaen, mutta tarkentunut konsepti ja peruskorjaustarpeet huomioiden Yhtiö sitoutuu 1.1.2025 lukien maksamaan vuokraa koko vuokrasopimuksessa määritellyltä vuokra-alalta.

Taiteen talo -konsepti

Kaupunginhallitus edellytti päätöksessään 7.12.2021 § 570 Taiteen talo -konseptin tuomista kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Yhtiöjärjestyksen mukaisena toimialana on mm. edistää ja tukea Turun kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa.

Taiteen talon keskeisiä toiminnallisia kokonaisuuksia ovat:

Yhtiö tekee yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Turun Taiteen talo Oy onkin valmistellut Taiteen talo -konseptia laajassa sidosryhmäyhteistyössä vuosien 2022 ja 2023 aikana, sekä selvittänyt kuntalaisten toiveita Kerro kantasi -palvelun kyselyllä ajalla 25.1.-24.2.2023. Konseptin valmistelussa on hyödynnetty yli 400 toimenpide-ehdotusta.

Konseptissa on kuvattu neljä ylätason tavoitetta, jotka ohjaavat Taiteen talon toimintaa. Tavoitteet ovat syntyneet toimenpide-ehdotusten tuloksena ja niiden mukaisesti Taiteen talo on

Konseptissa on lisäksi kuvattu toiminnan painopistealueita vuodenkierron mukaan sekä toimintojen sijoittelua kiinteistössä.

Kiinteistön peruskorjaustarpeet ja peruskorjaushankkeiden rahoitus

Taiteen talo on työstänyt konseptiin liittyvää tilasuunnitelmaa yhdessä Kiinteistö Oy Turun Nunnankatu 4:n kanssa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön investointitukea myönnetään kiinteistön omistajille, mistä syystä Yhtiöt ovat sopineet, että Kiinteistöosakeyhtiö ja Taiteen talo edistävät yhteistyössä rahoituksen hankintaa, mutta remonttien vaatima rahoitus haetaan ensisijaisesti Kiinteistö Oy Turun Nunnankatu 4:lle.

Kulttuurikäyttöön peruskorjattavia kokonaisuuksia ovat ns. Palokuntarakennus (2023–2024) ja Tehdasrakennuksen 2. kerros (tavoite 2024–2025). Tämän lisäksi toteutettavaksi tulee pienempiä ja alueellisesti rajatumpia kulttuurikäytön vaatimia korjauksia esimerkiksi Tehdasrakennuksen 5. kerroksessa.

Kulttuuritilojen peruskorjausten kustannustasoarvio perustuu tehtyihin tavoitehinta-arvioihin. Perustamiskustannuksiksi on arvioitu yhteensä noin 5.507.000 euroa, josta hankevarausten osuus on noin 730.000 euroa ja arvonlisäverojen osuus on noin 1.065.000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja muiden mahdollisten säätiöiden myöntämät investointiavustukset laskevat hankkeen toteuttamiskustannuksia niin, että ne pienentävät vuokravastuun laskennan pohjalla käytettävää hankkeen kokonaisarvoa. Tilojen käyttäjistä ei ole vielä sopimuksia koko arvonlisäveron tarkastelujaksolle (10 vuotta), mistä syystä arvonlisäveron lopullisesta vaikutuksesta hankekustannuksiin ja vuokravastuuseen ei ole varmuutta.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.1.2023 § 4, että Turun kaupunki rahoittaa Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen esittämiä vuonna 2023 suoritettavia korjaustöitä yhteensä enintään 1.000.000 eurolla. Päätöksen ehtona oli, että Kiinteistö Oy Turun Nunnankatu 4 hakee korjaustöihin ja hankintoihin Opetus- ja kulttuuriministeriön investointitukea.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi (OKM/2/620/2023) Taiteen talon kulttuurikäyttöön tulevien tilojen perustamiseen ja peruskorjaukseen yhteensä 316.000 euroa vuoden 2023 määrärahoista. Yhtiöt valmistelevat seuraavaa investointitukihakemusta kohdistuen Tehdasrakennuksen 2. kerroksen peruskorjaukseen. Hakemus tulee jättää vuoden 2023 loppuun mennessä.

Yhtiöt valmistelevat peruskorjaussuunnitelmien edistämisen yhteydessä tarvittavat rahoituspäätökset, jotka huomioivat myös Opetus- ja kulttuuriministeriön vaatimukset. Päätösesitys tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn viimeistään joulukuussa 2023.

Kiinteistöosakeyhtiö tulee toteuttamaan remontteja myös ei-kulttuurikäyttöön tuleviin tiloihin.

Avustuksen myöntäminen Turun Taiteen talo Oy:lle

Kaupunginhallitus päätti 25.4.2022 § 184 Turun kaupungin avustuksesta toiminnan käynnistämisvuosille 2022 ja 2023.​ Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että uusi avustussopimus tehdään mahdollisimman pian, kun yhtiön liiketoimintasuunnitelma, strategia ja täsmennetty talouden mallinnus on tehty.

Yhtiön taloudellinen mallinnus on osin tarkentunut Yhtiön saatua Verottajalta ennakkoratkaisun yleishyödyllisestä asemastaan 28.7.2023. Verohallinto on vahvistanut, että Yhtiötä pidetään tuloverolain 22 §:ssä tarkoitettuna yleishyödyllisenä yhteisönä.

Nyt päätettäväksi tuodaan Turun Taiteen talo Oy:n ja Turun kaupungin välille tehtävä avustussopimus toiminnan vakiinnuttamisen jaksolle vuosiksi 2024–2026. Suunnitelmakaudella on edelleen resursoitava käyttöönottovaihetta ja painotettava tilojen kehittämistä. Nopea eteneminen vaatii riittävää rahoitustasoa, jolla varmistetaan Taiteen talon konseptin mukaisen toimintalaajuuden saavuttaminen.

Turun Taiteen talo Oy:n toimialana on yhtiöjärjestyksen mukaisesti edistää ja tukea Turun kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoida Taiteen talo –konseptia Turussa. Taiteen talo on vetovoimainen eri taiteenlajeja yhdistävä kohtaamispaikka. Yhtiö tekee yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Yhtiö tarvitsee toimintatukea, sillä se ei muutoin pysty toimimaan sen perustamistarkoituksen ja yhtiöjärjestyksen edellyttämällä tavalla.

EU:n valtiontukisäännösten mukaisesti toimintatuen tukimäärä ei voi missään tapauksessa ylittää toiminnasta aiheutuvien tappioiden ja kohtuullisen voiton kattamiseksi välttämätöntä määrää. Tästä syystä avustussopimuksen ehtojen mukaisesti yhtiön vuosien 2024–2026 tilinpäätösten hyväksymisen jälkeen mahdollisesti liikaa maksettu toimintatuki joko palautetaan viipymättä Kaupungille tai Kaupunki vähentää seuraavan vuoden toimintatuen määrästä liikaa maksetun osuuden. Lisäksi avustussopimuksessa asetetaan toimintatuen saamiseksi ehtoja, joita yleensä käytetään vastaavan kaltaisissa avustussopimuksissa.​ Tuki voidaan sopimuksen mukaisesti periä takaisin, mikäli tukea on käytetty vastoin sopimuksen ehtoja tai muuhun tarkoitukseen, johon sitä on annettu.

Kaupunginhallitus päätti 9.1.2023 § 4, että mm. Palokuntarakennuksen tilojen vuokrattavuutta edistävät toiminnalliset muutostyöt rahoitetaan niin, että niillä ei tule olemaan vuokravaikutusta. Turun kaupungilta Taiteen talo -konseptin toteuttamiseksi vaadittavan taloudellisen kokonaispanostuksen tunnistamiseksi ja avustustarpeen läpinäkyvyyden lisäämiseksi on kuitenkin syytä poiketa aiemmasta päätöksestä ja kohdentaa peruskorjausten vuokravaikutus sisäisten vuokrien periaatetta noudattaen Turun Taiteen talo Oy:n vastuulle. Tämän takia Yhtiön avustusta tulee tarkastella myös lisääntyvien vuokravastuiden osalta.

Toimintatukea esitetään myönnettäväksi talousarviovuosille edelleen 495.000 euroa vuodessa kuitenkin niin, että avustustasoa tarkastetaan vuosittain siltä osin kuin kohteessa kulttuuritiloihin tehtävät peruskorjaukset vaikuttavat Yhtiön maksaman vuokran tasoon. Peruskorjausten vaatima lisäavustustaso on vuonna 2026 arvioidusti noin 240.000 euroa, kun kaikki käynnistämisvaiheen peruskorjaukset kulttuuritiloihin on tehty. Laskelma pitää sisällään arvion Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä investointituesta vuodelle 2024 sekä osittaisen arvonlisäveron palautuksen. Peruskorjausten lopullisesta vuokravaikutuksesta riippuen, on Yhtiön toiminta-avustus vuonna 2026 arviolta yhteensä 735.000 euroa.

Järjestelyn taloudelliset vaikutukset

Määrärahatarve esitetään sisällytettäväksi konsernihallinnon talousarvioesitykseen vuodelle 2024. Lisäksi määräraha esitetään sisällytettäväksi konsernihallinnon suunnitelmalukuihin vuosille 2025 ja 2026.

Kaupungin talousarviossa vuodelle 2024 on varauduttu 541.000 euron avustukseen Turun Taiteen talo Oy:lle, mikä sisältää arvion kulttuuritilojen peruskorjausten aiheuttamasta lisäavustustarpeesta vuodelle 2024.

Peruskorjauksen aiheuttaman lisämäärärahan suuruus vahvistetaan vuosittain, kun kulttuuritilojen peruskorjausten aiheuttama vuokravaikutus on selvillä. Arviona on, että sopimuskauden päättyessä vuonna 2026 avustusmääräraha on yhteensä 735.000 euroa.

Liite 1Taiteen talo -konsepti

Liite 2Avustussopimusluonnos

Oheismateriaali 1A-Insinöörit Oy, Tavoitehinta-arviot ja kustannuslaskennan yhteenveto (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 1. mom. 20-kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää,

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Arve ja Rantanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Arven tilalla puheenjohtajana toimi Elo.

Jakelu

aoTurun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 360
Liite 1:Taiteen talo -konsepti
Liite 2:Avustussopimusluonnos