AVUSTUSSOPIMUS

 

LUONNOS

 

Sopimuksen osapuolet:

 

Turun kaupunki (jäljempänä myös Kaupunki)

y-tunnus 0204819-8

Yhteyshenkilö: Niina Niemi-Nagy

 

Turun Taiteen talo Oy (jäljempänä myös Yhtiö)

y-tunnus: 3272336-9

Yhteyshenkilö: Jere Pensikkala

 

Osapuolet yhdessä myös Sopijapuolet.

 

Yhteyshenkilön vaihtumisesta on viipymättä ilmoitettava toiselle sopimuksen osapuolelle kirjallisesti.

 

 Sopimuksen tarkoitus, tausta ja kohde

 

Turun Taiteen talo Oy on yleishyödyllinen ja Turun kaupungin 100 % omistama strateginen yhtiö.

Taiteen talo on vetovoimainen eri taiteenlajeja yhdistävä kohtaamispaikka. Turun Taiteen talo Oy tekee yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Turun Taiteen talo vuokraa Kaupungilta Rettigin vanhan tupakkatehtaan tilat osoitteessa Nunnankatu 4, 20700 Turku ja alivuokraa tiloja taiteilijoille, luovan alan toimijoille sekä kaupallisiin tarkoituksiin tämän sopimuksen reunaehtoja noudattaen.

Taiteen talo toimii yksinomaan ja välittömäksi yleiseksi hyväksi, toiminta ei kohdistu vain rajoitettuun henkilöpiiriin vaan se on kaikille avointa tai kohdistuu muutoin laajaan joukkoon ja toimintaan osallisille ei anneta taloudellista etua, esimerkiksi osinkoa, voittoa tai kohtuullista suurempaa palkkaa.

Turun Taiteen talo Oy:n toiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Yhtiö ei jaa omistajilleen osinkoa, vaan mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön toiminnan kehittämiseen yhtiökokouksen päättämällä tavalla. Osakepääomaa alennettaessa, hankittaessa, lunastettaessa omia osakkeita tai jaettaessa varoja yhtiön oman vapaan pääoman rahastosta varat on jaettava Turun kaupungin osoittamaan yleishyödylliseen kulttuuritoimintaan. Purettaessa yhtiö tai kun yhtiö poistetaan rekisteristä, on jäljellä olevat varat sen jälkeen, kun yhtiön velvoitteet on hoidettu ja kun osakkeenomistajille on palautettu osakkeista yhtiölle maksettu määrä, käytettävä Turun kaupungin osoittamaan yleishyödylliseen kulttuuritoimintaan.

Tällä sopimuksella Yhtiö ja Kaupunki sopivat Sopijapuolten yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea Turun kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoida Taiteen talon toimintaa Turussa sekä elävöittää Turun Vanhakaupunkia. Lisäksi tällä sopimuksella sovitaan Turun Taiteen talo Oy:n toimintaan myönnettävästä Kaupungin avustuksesta jäljempänä mainituin ehdoin.

 

 Sopijapuolten tehtävät

 

a)Turun kaupunki

tukee Turun Taiteen talo Oy:n toimintaa vuosina 2024–2026 siten, että tuen määrä on vähintään 495.000 euroa vuodessa kuitenkin niin, että avustustasoa tarkastetaan vuosittain siltä osin kuin kohteessa kulttuuritiloihin tehtävät peruskorjaukset vaikuttavat Yhtiön maksaman vuokran tasoon.

Tuki maksetaan kahdessa yhtä suuressa erässä, joista ensimmäinen maksetaan Kaupungin talousarvion vahvistamisen jälkeen tammikuussa ja toinen erä Yhtiön tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen, viimeistään syyskuussa.

b)Turun Taiteen talo Oy

sitoutuu ylläpitämään kaupunginhallituksen vahvistaman Taiteen talo- konseptin mukaista toimintaa talossa siten, että se on vetovoimainen eri taiteenlajeja yhdistävä kohtaamispaikka. Turun Taiteen talo Oy tekee yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Toimintaa ohjaavat Turun Taiteen Talo Oy:n yhtiöjärjestys sekä hallituksen hyväksymä toimintasuunnitelma ja strategia. Yhtiön toiminta on yleishyödyllistä ja toiminnalla edistetään ja tuetaan erikseen hyväksyttävän toimintasuunnitelman mukaisesti Turun kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä Turun vanhan kaupungin elävöittämistä.

sitoutuu edistämään toimintaansa siten, että se pyrkii hakemaan esim. Opetus- ja kulttuuriministeriön erillistukea toimintansa tukemiseksi.

sitoutuu siihen, että se

-omalta osaltaan huolehtii aktiivisesti kulttuuritoiminnan ylläpitämisestä ja kehittämisestä Turussa ja pyrkii siihen, että Taiteen talosta tulee Turussa ja maanlaajuisesti merkittävä eri taiteenlajien kohtaamispaikka mm: luomalla puitteet siihen, että tiloissa voidaan tuottaa ja ylläpitää monipuolista, laajan kohdeyleisön huomioivaa kulttuuritarjontaa

-omalta osaltaan edistää Vanhankaupungin elävöittämistä

-vuokraa toimitiloja eri taiteilijoille ja eri taiteen alan toimijoille siten, että Yhtiön tavoitteena on, että tiloista on vuokrattuna vuokra-avustetuiksi taiteilijatiloiksi enintään 61 %

-vuokraa em. tiloja Yhtiön toimintasuunnitelman ja strategian mukaisesti kaupalliseen toimintaan siten, että Yhtiön tavoitteena on, että kaupallisten tilojen osuus koko kiinteistöstä on vähintään 39%

-pitää Yhtiön hallitsemien tilojen vuokrausasteen mahdollisimman korkeana, jotta se voi mahdollisimman hyvin kattaa toimintansa kustannukset

-kehittää toimintansa kustannustehokkuutta ja talouden seurantaa

-kehittää toimintaansa siten, että kaupungin sille asettamat tavoitteet (tuloskortti) saavutetaan

-mahdollistaa oman erikoisalansa tapahtumien toteuttamisen Taiteen talossa verkostoitumalla alan toimijoiden, kaupallisten yritysten, korkeakoulujen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa

-kehittää markkinointia ja tiedotusta yhteistyössä Turun kaupungin kanssa sekä käyttää markkinoinnissa hyväksi sosiaalisen median kanavia

-kirjaa alivuokrasopimuksiinsa vuokralaisen saaman taloudellisen tuen määrän.

toimittaa vuosittain etukäteen Kaupungille toimintasuunnitelmansa ja talousarvionsa.

 

Muut avustusehdot

 

Sopimukseen sovelletaan Kaupungin avustuksia koskevia yleisiä ohjeita.

 

Kaupunki myöntää tätä toimintatukea (komission asetus EU nro:651/2014) Yhtiölle komission ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti tukena kulttuurin ja kulttuuriperinnön sekä audiovisuaalisten teosten edistämiseen. Tuen saamisen ehtona on, että Yhtiö täyttää edellä mainitut tuen myöntämistä koskevat ehdot.

 

Toimintatuen edellytyksenä on lisäksi, että Yhtiö toimittaa vuosittain sen tuloista ja menoista Kaupungille erittelyn. Kaupunki edellyttää, että Yhtiön tilit tarkistaa KHT/HT-tilintarkastaja ja, että Yhtiön tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus esitetään Kaupungille vuosittain. Tarvittaessa Yhtiön on avattava kirjanpitoaan ja toimintaansa, jotta voidaan varmistua siitä, että toimintatuki käytetään tämän sopimuksen mukaiseen käyttötarkoitukseen.

 

Yhtiö sitoutuu siihen, ettei sen toimintatuen tukimäärä voi missään tapauksessa ylittää toiminnasta aiheutuvien tappioiden ja kohtuullisen voiton kattamiseksi välttämätöntä määrää. Tuki käytetään täysimääräisesti toiminnan mahdollistamiseksi ja tilojen vuokraamiseksi taiteilijatiloiksi. Yhtiön tulee Kaupungin niin vaatiessa eriyttää toimintansa ja kirjanpitonsa siten, että kaupallinen ja ei-kaupallinen toiminta ovat omina erillisinä osinaan. Ellei erikseen toisin sovita, tämä toimintatuki voidaan käyttää ainoastaan ei-kaupallisen toiminnan tukemiseen kuten taiteilijatilojen vuokraamiseen taiteilojoille alle markkinahinnan ja Yhtiön hallinnon kustannuksiin mukaan lukien toiminnan kehittäminen.

 

Yhtiö voi käyttää tämän sopimuksen perusteella myönnettyä toimintatukea ainoastaan tässä sopimuksessa tarkoitettuun ei-kaupalliseen tarkoitukseen. Mikäli tukea käytetään kaupallisten tilojen tukemiseen, tulee toiminta-avustus tältä osin palauttaa ja vuokra nostaa markkinaehtoiseksi. Mikäli Yhtiö ei näin toimi, oikeuttaa tämä sopimuksen irtisanomiseen edellä esitetysti.

 

Yhtiö voi myöntää vuokra-avustusta tämän sopimuksen ehdot täyttävälle rekisteröityneelle yhdistykselle, seuralle, säätiölle, työryhmälle ja voittoa tavoittelemattomalle yritykselle.

 

Yhtiön tulee viipymättä ilmoittaa Kaupungille, mikäli se saa muuta tukea tai avustusta tai sen olosuhteissa tapahtuu muu muutos, jolla on tai voi olla vaikutusta tässä Sopimuksessa tarkoitetun tuen myöntämisen perusteisiin ja sen tulee varmistaa ennen tuen vastaanottamista, ettei sen saama uusi tuki vaaranna tätä järjestelyä.

 

Yhtiön tulee säilyttää tuen myöntämistä koskevat tiedot 10 vuoden ajan, jotta tarvittaessa voidaan todentaa, että valtiontukimääräyksiä on noudatettu.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa tätä Sopimusta ja sen ehtoja myös tapauksessa, että Komissio katsoisi tuen olevan sisämarkkinoille soveltumaton ja määräisi järjestelyn purettavaksi. Tässä tapauksessa Yhtiö ei ole oikeutettu kohdistamaan Kaupunkia kohtaan mitään vaatimuksia.

 

Yhtiön tulee palauttaa viipymättä saatu toimintatuki siltä osin kuin avustusmäärä ylittää tämän Sopimuksen mukaisen toimintatuen enimmäismäärän. Arviointi tehdään tilinpäätöksen hyväksymisen yhteydessä ja palautettava toimintatuki palautetaan tämän jälkeen viipymättä Kaupungille tai Kaupunki vähentää palautettavan määrän seuraavan vuoden avustuksesta.

 

Vahingonkorvausvelvollisuus

 

Sopijapuolet vastaavat ainoastaan siitä välittömästä vahingosta, jonka he aiheuttavat toiminnallaan toiselle Sopijapuolelle tahallisesti tai tuottamuksellisesti.

 

Sopimuksen voimassaolo

 

Tämä sopimus tulee voimaan molempien Sopijapuolten allekirjoitettua Sopimuksen ja päättyy uuden Sopimuksen tekemiseen. Tämä sopimus päättyy joka tapauksessa ilman eri irtisanomista, ellei uutta sopimusta ole tätä ennen tehty, viimeistään vuoden 2026 tilinpäätöksen hyväksymisen jälkeen, kun mahdollinen liikaa suoritettu avustusmäärä on palautettu kaupungille.

 

Ilmoitusvelvollisuus

 

Sopijapuolen tulee ilmoittaa viipymättä kirjallisesti toiselle Sopijapuolelle asioista, joilla on sopimussuhteen tai Sopimuksen täyttämisen kannalta olennaista merkitystä.

 

Sopimuksen muuttaminen ja siirtäminen

 

Sopijapuolet voivat muuttaa tätä Sopimusta kirjallisesti. Muut muutokset ovat mitättömiä. Muutokset tulevat voimaan, kun molemmat Sopijapuolet ovat ne asianmukaisesti hyväksyneet ja allekirjoittaneet Sopijapuolten toimivaltaisten edustajien toimesta.

 

Sopijapuolella ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta ilman toisen Sopijapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

Sopimuksen irtisanominen

 

Kaupungilla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Yhtiö laiminlyö sopimusehtojen tai sen liitteiden noudattamista taikka jos Yhtiön tässä sopimuksessa esitetty toiminnan sisältö ja tavoitteet eivät mistä tahansa syystä toteudu olennaisilta osiltaan. Yhtiöllä on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Kaupungin taloudellinen tuki muuttuu olennaisesti.

 

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja irtisanomisaika on kuusi (6) kuukautta sen kuukauden päättymisestä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu tiedoksi toiselle osapuolelle. Mikäli sopimus irtisanotaan, Kaupungilla on oikeus periä Yhtiöltä takaisin se määrä mahdollisesti jo maksetusta avustuksesta, joka kohdistuu sopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan. Lisäksi Yhtiön tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa, tai jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää tässä sopimuksessa edellytetyllä tavalla.

 

Erimielisyyksien ratkaiseminen ja sovellettava laki

 

Tähän Sopimukseen sovelletaan Suomen lakia lukuun ottamatta sen lainvalintasäännöksiä.

 

Mahdolliset sopimuserimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan neuvottelemalla. Mikäli neuvottelut eivät johda Sopijapuolia tyydyttävään lopputulokseen, ratkaistaan erimielisyydet ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

   

Sopimuskappaleet

 

Tätä Sopimusta on laadittu kaksi (2) samasanaista kappaletta, yksi (1) kummallekin sopimuksen osapuolelle.

 

Allekirjoitukset

 

Turussa, lokakuun ____ päivänä 2023

 

Turun kaupunki

 

         

 

Tuomas Heikkinen      Mikael Sunell   

Kansliapäällikkö      kaupunginlakimies   

 

 

 

Turun Taiteen talo Oy

 

 

 

Arto Valkama      Jere Pensikkala

hallituksen puheenjohtaja      toimitusjohtaja

 

 

 

Liite   Kaupungin yleiset avustusohjeet