Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 570 | 07.12.2021 | 1 |
12002-2021 (02 07 00)
Rettigin kiinteistön operointimalli ja Taiteen talo -konseptin jatkovalmistelu
Tiivistelmä:
Kaupunginvaltuusto päätti 18.10.2021 § 241 hyväksyä Rettigin kiinteistön oston ja että yhtiön perustamisasiakirjat, hankinnan rahoittamisratkaisu ja yhtiön organisoitumismalli tuodaan myöhemmin kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään yleishyödyllisen yhtiön perustamista Taiteen talo -konseptia varten.
Kh § 570
Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes, johtava kaupunginlakimies Laura Klami, tilapalvelujohtaja Leevi Luoto ja toimitilapäällikkö Kirsi Eronen 3.12.2021:
Asian tausta ja aikaisemmat päätökset
Kaupunginvaltuusto päätti 18.10.2021 § 241 hyväksyä ns. Rettigin kiinteistön eli Turun kaupungin II kaupunginosassa korttelissa 2 sijaitseva tontti 6 (853-2-2-6) oston rakennuksineen ja laitteineen perustettavan yhtiön lukuun. Tämän lisäksi valtuusto päätti, että yhtiön perustamisasiakirjat, hankinnan rahoittamisratkaisu ja yhtiön organisoitumismalli tuodaan myöhemmin kaupunginhallituksen päätettäväksi.
Kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen Rettigin kiinteistön kiinteistöyhtiön mallia sekä kohteen operointimallia on valmistelu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Tärkeitä organisoitumismallin valmistelulle tunnistettuja Turun kaupungin tavoitteita ovat kaupunginvaltuuston päätöksen mukaiset tavoitteet siitä, että Rettigin kiinteistö tukee alueen tulevaa strategista kehittämistä kokonaisuutena. Järjestelyn tavoitteena on taiteen ja luovien alojen toimintaedellytysten turvaaminen ja kehittäminen, Vanhankaupungin merkittävä elävöittäminen ja uudenlaisen toiminnan luominen Turkuun. Kulttuurin edistäminen ja alueen elävöittäminen tullaan tekemään pitkällä aikavälillä ottaen huomioon monipuolinen paikallinen ja kansainvälinen yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Ammattitaiteilijoiden sekä luovien alojen yritysten lisäksi alueen elävöittämiseen tarvitaan muutakin kaupallista toimintaa.
Pormestariohjelmassa todetaan, että turkulaiset taiteilijat ovat kulttuurikaupungin vahvuus ja luovien alojen merkitys kasvaa myös taloudellisessa mielessä koko ajan. Turkuun perustetaan Taiteen talo -konsepti, joka tuo eri alojen luovat ihmiset yhteen ja elävöittää kaupunkia myös laajemmin.
Taiteen talon organisoitumismallin valmistelu
Turun kaupungin valmistelijat ovat osallistuneet Taiteen talo Turkuun –seminaariin 11.11.2021. Valmistelijoiden käytössä on ollut Taiteilijoiden tilatyöryhmän näkökulmia päätöksenteon tueksi 1.10.2021, Taiteilijoiden tilatyöryhmän hallintomalliehdotus Taiteen talolle 16.11.2021 ja Taidekentän kannanotto 23.11.2021 sekä Pro Manillasäätiön ehdotus 5.10.2021, Benito Casagranden lähettämä ehdotus 17.11.2021, Pro Manillasäätiön hallituksen lopulliseksi versioksi nimetty esitys, joka on saapunut 26.11.2021 sekä vielä 1.12.2021 saapunut Pro Manilla –säätiön ehdotus (merkitty luottamukselliseksi).
Valmistelussa on käyty läpi eri vaihtoehtoja Rettigin kiinteistön hallinnasta ja operoinnista. Turun kaupungin valmistelijat ovat käydyissä keskusteluissa hakeneet ratkaisua, jolla voidaan varmistaa alueen ja Taiteen talo -konseptin kehittäminen sekä järjestelyn osallistuvuus, yhteistyö ja läpinäkyvyys. Organisoitumismallin tulee mahdollistaa uudenlaisen toiminnan luominen Turkuun ja kohteen kehittäminen vetovoimaiseksi kohtaamispaikaksi. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat kulttuuritoimijat, luovan talouden yritykset, muut kaupalliset yritykset ja korkeakoulut. Järjestelyn tulee olla valtiontukisäännösten ja muun kuntaa velvoittavan lainsäädännön mukainen. Valmistelussa kuultujen kokemusten perusteella paras organisoitumismalli on mahdollisimman selkeä ja tarvittaessa muokattavissa tulevia kehitystarpeita ajatellen.
Pro Manillasäätiön kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena kaupunginhallitukselle esitetään, että koko kohteen operoinnista ei solmita sopimusta Pro Manillasäätiön kanssa. Yhteistyötä jatketaan perustettavan yhtiön puitteissa. Tältä osin esitys poikkeaa siitä, mitä oli esitetty Rettigin kiinteistön ostamista koskevan valtuuston päätöksen yhteydessä.
Valmistelun myötä on selvinnyt, että Taiteen talo -konseptin luominen, siihen liittyvä kehittämistyö sekä yhteistyö taidekentän ja muiden tahojen kanssa pystytään parhaiten varmistamaan nyt esitettävällä mallilla, jossa kaupunki perustaa yleishyödyllisen yhtiön, Turun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab. Turun kaupunkikonsernissa on muitakin yleishyödyllisiä strategisia osakeyhtiöitä, esim. Turun Kaupunginteatteri Oy ja Turun musiikinopetus Oy, jotka toimivat itsenäisesti, mutta toteuttavat osaltaan Turun kaupungin strategisia tavoitteita ja raportoivat toiminnastaan ja taloudestaan Turun kaupunkikonsernille. Kiinteistön hallintaan perustetaan erillinen keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö.
Perustettavat yhtiöt
Turun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab
Turun kaupunki perustaa konseptin sisällölliseen kehittämiseen yleishyödyllisen Turun Taiteen talo Oy:n, jonka tehtävänä on edistää ja tukea Turun kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoida Taiteen talo –konseptia Turussa. Yhtiöjärjestys mahdollistaa toiminnan kehittämisen ja laajentamisen myös muihin kohteisiin.
Turun Taiteen talo Oy on Turun kaupungin kokonaisuudessaan omistama strateginen yhtiö, jota ohjaa ja valvoo Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto. Strategisissa yhteisöissä yhteiskuntapoliittisilla näkemyksillä on merkittävä rooli yhteisön ohjauksessa ja päätöksenteossa. Turun kaupungin konserniohjeiden mukaisesti kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on valvoa ja ohjata, että strategiset yhteisöt toimivat kaupunginvaltuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden, kaupunkistrategian ja omistajapoliittisten linjausten mukaisesti. Konsernijaosto nimeää strategisten yhtiöiden hallitusten kokoonpanon.
Taiteen talo on vetovoimainen eri taiteenlajeja yhdistävä kohtaamispaikka. Turun Taiteen talo Oy tekee yhteistyötä kulttuuritoimijoiden, luovan talouden yritysten, kaupallisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Turun Taiteen talo koordinoi kohteen vuokralaisvalinnat. Vuokralaisvalinta toteutetaan käyttäen läpinäkyvää menettelyä ja kaupalliset toimijat valitaan neuvottelujen kautta.
Yleishyödyllisyyden edellytykset ovat, että yhtiö toimii yksinomaan ja välittömäksi yleiseksi hyväksi, toiminta ei kohdistu vain rajoitettuun henkilöpiiriin vaan se on kaikille avointa tai kohdistuu muutoin laajaan joukkoon ja toimintaan osallisille ei anneta taloudellista etua, esimerkiksi osinkoa, voittoa tai kohtuullista suurempaa palkkaa. Turun Taiteen talo Oy:n toiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Yhtiö ei jaa omistajilleen osinkoa, vaan mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön toiminnan kehittämiseen yhtiökokouksen päättämällä tavalla. Osakepääomaa alennettaessa, hankittaessa tai lunastettaessa omia osakkeita varat on jaettava Turun kaupungin osoittamaan yleishyödylliseen kulttuuritoimintaan. Purettaessa yhtiö tai kun yhtiö poistetaan rekisteristä, on jäljellä olevat varat sen jälkeen, kun yhtiön velvoitteet on hoidettu ja kun osakkeenomistajille on palautettu osakkeista yhtiölle maksettu määrä, käytettävä Turun kaupungin osoittamaan yleishyödylliseen kulttuuritoimintaan.
Turun Taiteen talo Oy:llä on hallitus, johon valitaan 7 varsinaista jäsentä. Jäsenet nimeää Turun kaupunki. Jäsenistä kaksi olisi virkamiestä, kaksi luottamushenkilöä ja kolme edustaisi kulttuurikenttää. Hallitus valitsee yhtiölle toimitusjohtajan, joka johtaa Taiteen taloa, kehittää Taiteen talo -konseptia ja edistää toimijoiden välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua.
Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas
Turun kaupunki ostaa Rettigin tupakkatehtaan kiinteistön (853-2-2-6) kaupunginvaltuuston 18.10.2021 § 241 päätöksen mukaisesti perustettavan yhtiön lukuun. Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas perustaminen tuodaan päätettäväksi myöhemmin erikseen.
Kiinteistön omistamiseen, PTS-suunnitteluun sekä tulevien investointitarpeiden määrittelyyn perustetaan keskinäinen kiinteistöyhtiö Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas. Kaupunki omistaisi kaikki KKOY:n osakkeet. KKOY toimisi kiinteistönpidon asiantuntijana, ja yhtiössä tärkeää on hallituksen ja mahdollisen toimitusjohtajan kiinteistöalan asiantuntemus.
KKOY hakeutuu alv-velvolliseksi huoneistoittain, mikäli edellytys ko. huoneiston osalta täyttyy. Verovelvollisuuden edellytyksenä on, että huoneistoa käytetään arvonlisäverolain (1501/1993) 10 luvussa tarkoitettua vähennykseen oikeuttavaa toimintaa eli arvonlisäverollista liiketoimintaa. Vähennykseen oikeuttavaan toimintaan rinnastetaan arvonlisäverolaissa valtio, yliopistolain 1 §:ssä tarkoitettu yliopisto, ammattikorkeakoulu- lain 5 §:ssä tarkoitettu ammattikorkeakouluosakeyhtiö sekä 1.1.2018 alkaen opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 32 i §:ssä tarkoitettu yksityinen ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Kiinteistön käyttöön kohdistuva vaatimus koskee siis luovutetun käyttöoikeuden haltijaa eli niin sanottua kiinteistön loppukäyttäjää.
KKOY toimii kiinteistön kehittämisen suhteen yhteistyössä sisällölliseen kehittämiseen perustettavan yleishyödyllisen Turun Taiteen talo Oy:n kanssa.
Taloudellinen mallinnus
Valtuuston päätöksen mukaisesti kauppahinnan, 12 miljoonaa euroa, arviokirjan lähtökohtana oli tilojen 60 %:n vuokrausaste ensimmäisenä vuonna, mitä voidaan pitää haasteellisena. Alkuvuodesta 2022 täyttöaste tulee olemaan noin 40 % (Ateljeesäätiö + voimassa olevat muut vuokrasopimukset). Tavoitteena on täysi vuokrausaste vuodesta 2024 lähtien. Tuottovaatimuksena arviokirjassa on käytetty kahdeksaa prosenttia, joka on hieman korkeampi kuin keskimääräinen tuottoaste käynnistyville kaupungin kiinteistöhankkeille. Tuottovaatimus 8 % tarkoittaisi pääomavuokraa, joka on n. 10–10,70 €/m2/kk. Pääomavuokran lisäksi vuokraan lisätään muita kustannuksia kuten hallinnointi-, ylläpito-, vesi- ja sähkökustannukset sekä muutostyömaksut. Alustavassa valmistelussa kokonaisvuokran määräksi on määritelty 15€/m2 (alv 24 %). Arvonlisäveroton vuokrahinta olisi 12,10 €/m2. Laskennallinen vuokrattava kokonaisneliömäärä on 7.500 m2. Alustavassa valmistelussa on käytetty laskennallista jaottelua, jossa tiloja vuokrataan seuraavasti: Ateljeesäätiö 32 %, muut taiteen tilat 29 % ja kaupalliset tilat 39 %. Tiloista 61 % olisi avustettavan taiteen tilaa ja kaupallisen, markkinahintaisen tilan, määrä olisi 39 % tiloista. Tehtävissä vuokrasopimuksissa tullaan ottamaan huomioon arvonlisäveron vaikutus. Kaupungille saatava vuokratuoton määrä olisi vuokralaisten arvonlisäverostatuksesta riippuen noin 1.250.000 euroa vuodessa.
Edellä esitetyt luvut tarkentuvat Taiteen talo -konseptin valmistumisen myötä. On syytä ottaa huomioon, että taloudellista mallinnusta ei voida tehdä valmiiksi ennen konseptin valmistumista.
Nykyisessä toimintaympäristössä kaupunki avustaa ja tukee lukuisia taiteen toimijoita, jolloin kaupungin maksamat avustukset ovat suuntautuneet kaupunkikonsernin ulkoisiin vuokrakustannuksiin. Nyt esitettävällä järjestelyllä avustukset suuntautuvat enenevässä määrin kaupungin omistamaan yhtiöön. Tämä parantaa osaltaan kaupunkikonsernin taloudellista asemaa, vaikka osa vuokralaisista on Turun kaupungin avustuksensaajia.
Taiteen talo -konseptin jatkovalmistelu
Turun kaupunki on hakenut rahoitusta Turun Taiteiden talon toimintakonseptin kehittäminen -hankkeelle opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Rahoituslähde on EU:n elpymis- ja palautumisrahoitusta (Rescue and Recovery Facility, RRF) kulttuuri- ja luovien alojen palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamisen tukemiseen.
Hankesuunnitelman keskeinen sisältö jakautuu neljään työpakettiin: 1. Koordinaatio, viestintä ja seuranta, 2. Vuorovaikutuksen kehittäminen talossa toimimaan tulevien, siitä kiinnostuneiden ja sidosryhmien välillä, 3. Tuotanto-/toimintamallien kehittäminen yhteistyössä ja 4. Toimintaympäristön kehittäminen, johon sisältyy tilojen, ulkoalueiden, valaistuksen, opastuksen ym. suunnittelua ja linkittämistä muuhun Vanhankaupungin kehittämiseen.
Hankkeen kokonaisrahoitusta kahdelle vuodelle (2022–2023) on haettu 910.963 euroa, Turun kaupungin omarahoitusosuus siitä on 10 % (91.096 euroa). Päätöstä odotetaan joulukuun aikana. Aiesopimuksilla hakemuksessa ovat mukana Taidekahvit-verkosto (20 organisaatiota) ja Pro Manillasäätiö ilman omaa rahoitusosuutta. Useita muita yhteistyökumppaneita on myös kirjattu hakemukseen.
Sekä hankkeessa että kaikessa talon toimintakonseptin kehittämisessä keskeistä on yhteistyö, osallistavuus ja vuorovaikutus taiteen vapaan kentän toimijoiden sekä luovien alojen ja muiden sidosryhmien kanssa ainutlaatuisessa ja tila- ja ympäristökokonaisuudessa, jolla luodaan Turkuun uudenlainen, kiinnostava ja kaupunkilaisia sekä vierailijoita houkutteleva kokonaisuus.
Konseptin valmisteluun ja kehittämiseen vaikuttaa merkittävästi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätös. Konseptin jatkosuunnitelman tarkentaminen tuodaan päätettäväksi, kun rahoituspäätös on tiedossa.
Liite 1Turun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab:n perustamissopimukseksi
Liite 2Luonnos Turun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab:n yhtiöjärjestykseksi
Oheismateriaali 1Esitys Taiteen talo
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen
EhdotusKaupunginhallitus päättää
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedVapaa-aika
tpvXXXXX
tpvXXXXX
Liitteet:
Kh § 570
Liite 1:Luonnos Turun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab:n perustamissopimukseksi
Liite 2:Luonnos Turun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab:n yhtiöjärjestykseksi