Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52222.11.20219

7658-2020 (02 08 00, 10 03 01)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / Itäisen Rantakadun hankesuunnitelma ja yleissuunnitelma välillä Purserinpuisto - Rettiginrinne

Tiivistelmä:

Asunto-osakeyhtiö, jonka omistama asuinrakennus sijaitsee Itäisen Rantakadun varrella, on valittanut Turun hallinto-oikeuteen kaupunginvaltuuston päätöksestä, jolla on hyväksytty Itäisen Rantakadun hankesuunnitelma ja yleissuunnitelma välille Purserinpuisto - Rettiginrinne. Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulisi ensisijaisesti jättää tutkimatta ja toissijaisesti hylätä.

Kh § 522

Ympäristölakimies Nina Mattila 28.10.2021:

Kaupunginvaltuusto on 28.8.2021 § 203 hyväksynyt Itäisen Rantakadun hankesuunnitelman ja yleissuunnitelman, välillä Purserinpuisto-Rettiginrinne.

Asunto Oy Turun Mekano on valittanut päätöksestä ja vaatinut päätöstä kumottavaksi siltä osin kuin on päätetty toteuttaa hanke- ja yleissuunnitelmissa esitetty Jahtisatama sekä siihen liittyvät ja sitä palvelevat rakennukset ja rakennelmat ja vaatinut, että hallinto-oikeus palauttaa asian kaupunginvaltuustolle uudelleen valmisteltavaksi. Selvyyden vuoksi valituksessa on todettu, että valittajat eivät valita päätöksestä muilta osin. Turun hallinto-oikeus on pyytänyt valtuuston lausuntoa 22.11.2021 mennessä. Lisäaikaa lausunnon toimittamiseksi on saatu 23.11 saakka.

Hallintosäännön 34 §:n 2 momentin 3) -kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat selityksen ja lausunnon antamista kaupunginvaltuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta, jos kaupunginhallitus katsoo, ettei kaupunginvaltuuston päätöstä ole valituksessa esitetyillä perusteilla kumottava.

Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulee ensisijaisesti jättää tutkimatta, koska kuntalain 136 §:n mukaan päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta. Toissijaisesti valitus tulee hylätä, koska valtuuston päätös ei ole lainvastainen valituksessa esitetyillä perusteilla. Valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimus tulee myös perusteettomana hylätä.

Koska päätöksestä on valitettu, kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että päätös pannaan täytäntöön valituksesta huolimatta. Kuntalain 143 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.

Liite 1Lausuntoehdotus

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle liitteen 1 mukaisen lausunnon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että valtuuston päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus
tiedKaupunkiympäristölautakunta


Liitteet:

Kh § 522
Liite 1:Lausuntoehdotus