Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, lakipalvelut 
Johtava kaupunginlakimies1106.09.2021 

9024-2020 (10 03 02)

Sovintosopimus Hirvensalo-seura ry:n kanssa

Lakipalvelut, kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 1.9.2021:

Tausta

Kaupunki (jäljempänä Myyjä)  ja Hirvensalo-seura ry (jäljempänä Ostaja) ovat tehneet 16.9.2009 päivätyllä kauppakirjalla tehneet kaupan, jossa Ostaja on sitoutunut erittelemään ja purkamaan osoitteessa Tammistontie 44, 20900 Turku sijaitsevasta ns. Kraatarin ja Muonamiehen torpasta ja sen piharakennuksesta käyttökelpoisiksi katsomansa osat ja purkamaan omalla kustannuksellaan kaupan kohteen sijaintipaikaltaan 23.9.2009 mennessä ja siirtämään kaupan kohteen pois tontilta samaan määräpäivään mennessä. Edelleen kauppakirjan ehtojen mukaan ostaja on sitoutunut pystyttämään kaupan kohteen kaupan tarkoitusta toteuttavaksi hirsimökiksi Hirvensaloon kymmenen (10) vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Kauppakirjan ehtojen mukaan Ostaja on velvollinen maksamaan viiden tuhannen (5000) euron sopimussakon tämän kappakirjan ehdon rikkomisesta.

Hirret ovat tällä hetkellä varastoituna osoitteessa Rauhaniementie, asemakaavoittamattomalla tilalla, jonka kiinteistötunnus on 853-519-1-8.

Ostaja on laiminlyönyt edellä mainitun rakennuttamisvelvoitteen toteuttamisen sopimuksen mukaisessa määräajassa.

Kauppakirjan ehdon mukaan, jos Ostaja laiminlyö hirsimökin pystyttämisen kohdassa 3 mainittuun määräaikaan mennessä, kauppa purkautuu. Kaupan purkautuessa Ostaja luovuttaa Myyjälle kaupan kohteen ja Myyjä palauttaa ostajalle tämän suorittaman kauppahinnan. Ostaja vastaa kaupan kohteen purkamisesta, kuljetuksesta, säilytyksestä ja muista kaupan kohteessa määräajan kuluessa aiheutuneista kuluista.

Asian sovinnollinen ratkaisu

Kaupungilla ei ole käyttöä vanhoille hirsille, jotka ovat osin jo käyttökelvottomia. Hirsistä aiheutuisi kaupungille ainoastaan kustannuksia niiden hävittämisestä. Osapuolet ovat päässeet seuraavaan sovinnolliseen ratkaisuun:

Ostaja sitoutuu siirtämään kaupan kohteena olevat hirret ja kaupan kohteena olleen muun irtaimen omaisuuden pois Turun kaupungin kiinteistöltä 853-519-1-8   31.11.2021 mennessä.

Osapuolet sopivat erikseen katselmuksen kohteessa ennen edellä mainitun määräajan umpeutumista, jotta Osapuolet voivat yhteisesti todeta sovintosopimuksen edellytysten täyttyneen. Katselmuksesta laaditaan pöytäkirja, jonka molemmat Osapuolet allekirjoittavat. Kun Ostaja on suorittanut em. velvoitteensa tässä sopimuksessa sovittuun määräaikaan mennessä, Kaupunki luopuu vaatimasta kauppakirjan mukaista sopimussakkoa Ostajalta. Tarkemmat sovinnon ehdot liitteessä 1.

Liite 1Sovintosopimus

Sovintoratkaisua voidaan pitää kaupungin edun kannalta perusteltuna. Lisäksi sopimussakon perimistä kaupunginosan yhdistykseltä voidaan pitää asian tausta huomioon ottaen kohtuuttomana, kun yhdistys sitoutuu kustannuksellaan hävittämään hirret määräaikaan mennessä.

Konsernihallinnon järjestämispäätöksen (17.12.2020 § 317) 6 luvun 14 §:n mukaan johtavalla kaupunginlakimiehellä on oikeus myöntää helpotus tai vapautus lakipalveluiden perittävänä olevaan kaupungin saatavaan yksityishenkilön velkajärjestelyn, yrityssaneerauksen, konkurssin, velallisen kuoleman tai muun vastaavan tilanteen yhteydessä 300 000 euroon saakka ja muissa tilanteissa 5 000 euroon saakka (hallintosääntö 42 §, kohta 2) sekä solmia sovinto- ja akordisopimus (hallintosääntö 42 §, kohta 12).

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami:

PäätösPäätin, että Turun kaupunki tekee Hirvensalo-seura ry:n kanssa liitteen 1 mukaisen sovintosopimuksen, jolla kaupunki luopuu sovinnon edellytysten toteutuessa vaatimasta kauppakirjan ehtojen mukaista 5 000 euron sopimussakkoa.

 

Laura Klami

johtava kaupunginlakimies

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoHirvensalo-seura ry
tiedKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedXXXXX


Liitteet:

Klakipa § 11
Liite 1:Sovintosopimus