Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19926.04.20211

5140-2021 (03.00, 08 00 00)

Lausunto Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) tarkistetuista suuntaviivoista

Tiivistelmä:

Euroopan komissio on laatimassa Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) suuntaviivojen tarkistusta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se antaa Turun kaupungin lausunnon komission julkiseen kuulemiseen.

Kh § 199

Yhteysjohtaja Pasi Ahola ja Eurooppa-toimiston päällikkö Saara Nuotio-Coulon 22.4.2021:

Euroopan laajuisen liikenneverkon TEN-T:n tavoitteena on turvallinen ja kestävä EU:n liikennejärjestelmä, joka edistää tavaroiden ja ihmisten saumatonta liikkumista. TEN-T -suuntaviivat määrittävät liikenneverkkoon lukeutuvat projektit. Suuntaviivat yksilöivät liikenneverkolle asetettavat vaatimukset, kehittämisen prioriteetit sekä toteuttamisen työkalut. Suuntaviivoihin sisältyvät myös kriteereiden perusteella määritellyt liikenneverkkojen kartat.

TEN-T -verkko kattaa kaikki liikennemuodot ja se koostuu kahdesta tasosta: vuoteen 2030 mennessä rakennettavasta ydinverkosta ja vuoteen 2050 mennessä rakennettavasta kattavasta verkosta. Suomessa ydinverkkoon kuuluvat muun muassa Helsingin ja Turun kaupunkisolmukohdat ja niiden väliset liikenneväylät, Turun lentokenttä sekä Turun ja Naantalin satamat. Ydinverkkoasema mahdollistaa eurooppalaisen CEF-rahoituksen hakemisen ja saamisen ydinverkkoon kuuluviin liikenneinvestointeihin ja niiden suunnitteluun. Turun kaupungin näkökulmasta CEF-instrumenttia on hyödynnetty erityisesti sataman investoinneissa ja Tunnin junan suunnittelussa.

Euroopan komissio aloitti TEN-T -suuntaviivojen tarkistuksen huhtikuussa 2019. Tarkistuksen pääkohdat esiteltiin Euroopan parlamentille kesäkuussa 2020. Parhaillaan on käynnissä julkinen kuuleminen, jonka jälkeen komissio viimeistelee asetusehdotuksensa. Julkinen kuuleminen päättyy 5.5.2021. Kuulemisen verkkosivu on osoitteessa https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12532-Revision-of-Regulation-on-Union-guidelines-for-the-development-of-the-trans-European-transport-network-TEN-T-.

Kuulemiseen vastataan kyselyllä, jonka oheen voi liittää lyhyen vapaan tekstin. Turun kaupungin lausunnoksi on valmisteltu liitteenä oleva kyselyvastaus sekä siihen oheistettava liite.

Lausuntoluonnoksessa painotetaan seuraavia seikkoja:

Kaupunkisolmukohtia tulee vahvistaa ja laajentaa niitä kattamaan myös ympäröivä alue eli kaupunkiseutu. CEF-rahoitusta tulisi suunnata enemmän kaupunkien liikenneinfrastruktuurin kehittämiseen siitäkin syystä, että kaupungit ovat avainasemassa EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Ympäristöystävällisen liikenteen tukemiseen on panostettava enemmän ja CEF-rahoitus on kohdistettava kestävien liikennemuotojen tukemiseen. Myös merten moottoritie -hankkeiden kriteerejä tulisi helpottaa.

Nykyiseen TEN-T -arkkitehtuuriin ei ole tarvetta tehdä suuria muutoksia. Kansallisten investointisuunnitelmien tulee olla linjassa ydinverkkokäytävien työohjelmien kanssa, jolloin varmistetaan investointien toteutuminen. Nykyisessä TEN-T -asetuksessa Turun ja Helsingin välinen rataosuus on linjattu rantaradan kautta. Päivityksen yhteydessä karttaliitteeseen on päivitettävä suunnitteluvaiheessa oleva uusi suora ja nopea raideyhteys.

Ydinverkkokäytävien koordinaattoreiden roolia tulee vahvistaa. Koordinaattorit ovat olleet keskeinen kanava osallistaa paikallisia ja alueellisia sidosryhmiä.

Liite 1Kyselylomakkeen vastaukset

Liite 2Liite kyselyn vastauksiin

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa liitteiden 1 ja 2 mukaisen lausunnon.

PäätösKaupunginhallitus päätti antaa liitteiden 1 ja 2 mukaisen lausunnon siten muutettuna, että liitteen 1 kysymyksen 6 vastaus muutetaan muotoon 1. Kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat, 2. Vesienhoitosuunnitelmat, 3. Kansalliset ilman pilaantumisen valvontaohjelmat.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, edunvalvonta


Liitteet:

Kh § 199
Liite 1:Kyselylomakkeen vastaukset
Liite 2:Liite kyselyn vastauksiin