Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö5409.04.2021 

4034-2021 (00 01 01, 01 04 01)

Toimintaohjeet viranomaiseen kohdistuvaan häirintään (ns. maalittamiseen) liittyviin tilan-teisiin

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, johtava kaupunginlakimies Laura Klami, palvelusuhdepäällikkö Elina Reinikainen:

Viranomaistoiminta, yksittäinen viranhaltija tai työntekijä voivat joutua maalittamiseksi kutsutun haitanteon ja häirinnän kohteeksi. Maalittamisessa esimerkiksi joku organisaation ulkopuolinen taho kohdistaa yksittäiseen viranhaltijaan tai viranhaltijoihin systemaattista haitantekoa tai painostamista tai epäasiallista käytöstä tarkoituksenaan vaikuttaa epäasiallisesti viranomaistoimintaan ja viranomaisen päätöksentekoon tai vahingoittaa viranomaista.

Maalittaminen voi olla esimerkiksi jatkuvia ja epäasiallisia yhteydenottoja (esim. sähköposti, puhelin) viranomaistahoihin tai epäasiallista ja mustamaalaavaa kirjoittelua viranomaistahoista sosiaalisessa mediassa. Viranomaistoimintaan kohdistuva maalittaminen ilmenee usein esimerkiksi toistuvina, laajalle vastaanottajajoukolle lähetettyinä epäasiallisina sähköpostiviestiketjuina.

Demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu keskeisesti yksilöiden sananvapaus ja oikeus kritisoida viranomaisen ja viranhaltijan toimintaa. Viranomaisella ja viranhaltijalla on asemansa ja tehtäviensä perusteella velvollisuus sietää mahdollisesti kovaakin kritiikkiä. Sananvapauteen kuuluvan kritiikin esittäminen ei ole epäasiallista maalittamista.

Myöskään laillisten oikeussuojakeinojen käyttö (esim. laillisuusvalvonta) ei ole viranomaiseen kohdistuvaa epäasiallista maalittamista. Maalittaminen voi kuitenkin yhdistyä myös sinänsä laillisten oikeussuojakeinojen (esim. kantelut, selvityspyynnöt, rikosilmoitukset) tai muiden oikeuksien (esim. asiakirja-/tietopyynnöt) käyttämiseen

Työnantajalla on työturvallisuuslain (738/2002) mukainen velvollisuus turvata henkilöstölle terveellinen ja turvallinen työympäristö. Työnantajalla on velvollisuus puuttua tarvittaessa myös maalittamistapauksiin ja niiden aiheuttamaan työyhteisön ja viranhaltijan kuormittumiseen.

Liitteenä 1 olevat toimintaohjeet on laadittu avuksi maalittamistilanteiden käsittelyä varten.

Liite 1Toimintaohjeet viranomaiseen kohdistuvaan häirintään (ns. maalittamiseen) liittyviin tilanteisiin.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin hyväksyä liitteenä 1 olevat toimintaohjeet viranomaiseen kohdistuvaan häirintään (ns. maalittamiseen) liittyviin tilanteisiin.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

ohjeHyvinvointitoimiala
tiedKaupunginhallitus
ohjeKaupunkiympäristötoimiala
ohjeKonsernihallinto
ohjeMatkailun palvelukeskus
ohjeRevisiotoimisto
ohjeSivistystoimiala
ohjeTyöllisyyspalvelukeskus
ohjeTyöterveyshuolto
ohjeVapaa-aikatoimiala
ohjeVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 54
Liite 1:Toimintaohjeet viranomaiseen kohdistuvaan häirintään (ns. maalittamiseen) liittyviin tilanteisiin