Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1401.03.20214
Kaupunginhallitus12208.03.202113

9478-2018 (10 00 02)

Sopimus koskien Herttuankulman kaava-alueen kortteleiden Satama-7, -17, -18 ja -19 tulevia kauppoja (Hoviväenkatu, Hovineidonkatu) (Kv)

Tiivistelmä:

TVT Asunnot Oy:n vetämä konsortio, johon kuuluu lisäksi Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, YH Kodit Oy ja Y-Säätiö sr on lähestynyt kaupunkia ehdotuksella, jonka pohjalta on laadittu sopimus otsikon mukaisten kortteleiden luovuttamisesta konsortiolle, ja jolla konsortio sitoutuu toteuttamaan näitä kortteleita palvelevan pysäköintitalon.

Khkeh § 14

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut: kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski 19.2.2021:

Linnakaupungin osayleiskaava sai lainvoiman 25.2.2012. Osayleiskaavan tavoitteena on kehittää Sataman aluetta Turun keskustaa täydentäväksi eläväksi kaupunginosaksi. Osayleiskaavan periaatteita noudattaen Sataman kaupunginosaan laadittiin Herttuankulman asemakaava, joka sai lainvoiman 7.7.2018. Herttuankulman asemakaavassa osoitettiin osa sataman teollisuus- ja varastoalueesta uuteen asuntokäyttötarkoitukseen. Herttuankulman alueelle tulee sijoittumaan noin 4400 asukasta vuoteen 2040 mennessä.

Herttuankulman asemakaava laadittiin yhteistyössä alueen maanomistajien kanssa ja maanomistajat sitoutuivat maankäyttösopimuksin osallistumaan alueen yhdyskuntarakentamiskustannuksiin. Asemakaavan lainvoimaiseksi tulon jälkeen ovat alueen kunnallistekniset työt käynnistyneet ja asuinkerrostalokortteleita on siirtynyt yksityisiltä maanomistajilta rakennusliikkeiden omistukseen. Herttuankulman alueen AK-kortteleita rakentavat tällä hetkellä Lehto Group Oyj, Pohjola Rakennus ja Rakennusliike Lapti Oy.

Herttuankulman asemakaavassa koko alueen pysäköinti perustuu autopaikkojen keskittämiseen pysäköintilaitoksiin. Kun pysäköintilaitokseen osoitetaan velvoiteautopaikkoja useammasta korttelista, on haasteeksi osoittautunut pysäköintilaitoksen rahoittaminen ja toteutusaikataulu. Yksityisten maanomistajien omistamissa kortteleissa aikataulu ja rakentamisen rahoittamisen haasteet on ratkaistu luovuttamalla yhdelle rakentajalle ne korttelit, joiden autopaikkoja on osoitettu samaan pysäköintilaitokseen. Näin toimien rakentaja sitoutuu asemakaavalliseen ratkaisuun niin sopimusteknisesti, taloudellisesti kuin teknisten ratkaisujenkin osalta.

TVT:n edustaman konsortion aloitteesta on kaupungin kanssa neuvoteltu ratkaisu, jolla konsortion kanssa tehdään sopimus yhteensä 37 400 k-m2 asuinrakennusoikeuden ja tätä kokonaisuutta palvelevan pysäköintilaitoksen rakennusoikeuden vastaisesta luovuttamisesta, mistä asuinrakennusoikeudesta vähintään 80 % toteutetaan pitkänä korkotukituotantona tai asumisoikeusasuntoina ja enintään 20 % lyhyenä korkotukena tai vapaarahoitteisena tuotantona. Sopimuksen kattaman rakennusoikeuden arvo vuoden 2020 ARA-hinnalla on n. 9,4 M €. 

Vaikka Herttuankulman asemakaavan laatimisajankohtana ei ollut voimassa nykyisiä asunto- ja maapolitiikan periaatteita, tällä sopimuksella taataan se, että kaupungin omistamasta rakennusoikeudesta eli noin 156.000 km2:stä lähes 20 prosenttia toteutuu pitkänä korkotukituotantona tai asumisoikeustuotantona.  

Sopimuksen kattamat korttelit ovat olleet pääosin vuokrattuna Schenkerin terminaalitoimintoihin. Vuokrasopimus on päättynyt 31.12.2020 ja alue siirtyy kaupungin vapaaseen hallintaan viimeistään 30.6.2021, mikä mahdollistaa kunnallistekniikan rakentamisen ja asemakaavan toteuttamisen alueelle. Em. kortteleihin muodostuvat tontit tullaan luovuttamaan 31.12.2026 mennessä tonttikohtaisesti tehtävin kaupoin hinnoittelun ollessa ARAn pitkän korkotuen tuotannon ja asumisoikeuden osalta kulloinkin voimassa olevan ARAn vyöhykehinnan mukainen. Lyhyen korkotuen ja vapaarahoitteisen tuotannon osalta noudatetaan alueen käypää arvoa. Tonttijaot laaditaan siinä vaiheessa, kun on tiedossa kullekin toimijalle kohdistuva luovutus ja sen myötä reunaehdot tulevien tonttien muodostamiselle.  

Kaupunkiympäristötoimialan tonttipalvelut on määrittänyt kortteleiden kauppahinnat FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:n 11.9.2020 tekemän arviokirjan ja Newsec Valuationin 6.11.2020 laatimaan Turun kerrostalojen hintavyöhykearvion perusteella siten, että tämän sopimuksen mukaisella alueella luovutettavan vapaarahoitteisen osuuden rakennusoikeuden arvoksi tulee 425 €/k-m2 elinkustannusindeksiin sidottuna. Hinta on arviolausuntojen perusteella markkinaehtoinen.

Tällä sopimuksella voidaan varmistaa, että nopeasti rakentuvalle Herttuankulman alueelle saadaan monipuolista asuntotarjontaa ja osaltaan tuetaan sekä MAL-sopimuksen mukaista kohtuuhintaisen asumisen tavoitteen että kaupungin sisäisesti asettamaa konserniyhtiöiden tuotantotavoitteen saavuttamista. 

Kaupunginhallituksen 14.9.2020 § 389 tekemän, asunto ja maapolitiikan periaatteiden täytäntöönpanoa koskevan päätöksen perusteella tontteja voidaan luovuttaa myös myymällä ennen 15.6.2020 voimassa olleilta Linnakaupungin asemakaava-alueilta, joihin Herttuankulman kaava-alue kuuluu.

Liite 1Sopimus Herttuankulman kaava-alueen korttelien Satama-7, -17, -18 ja -19 tulevista luovutuksista

Oheismateriaali 1FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:n 11.9.2020 arviokirja (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Oheismateriaali 2Newsec Valuation Oy:n 6.11.2020 laatima hintavyöhykearvio (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski.

Perho ja Weber ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kh § 122

Liite 1Sopimus Herttuankulman kaava-alueen korttelien Satama-7, -17, -18 ja -19 tulevista luovutuksista

Oheismateriaali 1FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:n 11.9.2020 arviokirja (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Oheismateriaali 2Newsec Valuation Oy:n 6.11.2020 laatima hintavyöhykearvio (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vierimaa ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Khkeh § 14
Liite 1:Sopimus Herttuankulman kaava-alueen korttelien Satama-7, -17, -18 ja -19 tulevista luovutuksista

Kh § 122
Liite 1:Sopimus Herttuankulman kaava-alueen korttelien Satama-7, -17, -18 ja -19 tulevista luovutuksista