Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3701.02.20217

1268-2021 (00 04 02, 02 05 01)

Turkuseura-Åbosamfundet ry:n hankeavustus

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaksivuotisen yhteistyösopimuksen tekemistä Turkuseura-Åbosamfundet ry:n kanssa tukemaan asukasbudjetin ja kaupunkikehitys-hankkeiden valmistelua ja toteuttamista. Sopimuksen arvo on kuluvana vuonna 35 000 € ja vuonna 2022 15.000 € edellyttäen myös ulkopuolisen rahoituksen hankkimista.

Kh § 37

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Turkuseura-Åbosamfundet ry (jäljempänä myös Yhdistys) on esittänyt kaupungille osallistumista asukasosallisuuden vahvistaminen Turussa –hankkeeseen.

Kaupungin ja Yhdistyksen väliset aiemmat, kaupunginhallituksen 10.10.2016 § 405 ja 22.10.2018 § 404 hyväksymät yhteistoimintasopimukset aluetyöstä ovat päättyneet ja Yhdistys tarjoaa kaupungille kumppanuustukea kaupungin asukasbudjetin valmisteluun sekä täydennysrakentamisohjelman; oikeastaan kaupunkikehityshankkeiden toteuttamiseen.

Hankkeen sisältö

Yhdistyksen mukaan asukasosallisuuden vahvistamiseen tähtäävässä hankkeessa työskentelee osallisuustyön koordinaattori, jonka tehtävä on vahvistaa alueiden asukasosallisuutta parantamalla lähidemokratiaa, kaupunkilaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä avaamalla päätöksenteon prosesseja. Tavoitteiden toteuttamiseksi yhdistys kuvaa järjestävänsä erilaisia asukasbudjettiin ja täydennysrakentamiseen liittyvän tiedon jakamista ja tiedon välittämistä koskevia info- ja keskustelutilaisuuksia alueiden asukkaille ja yhdistystoimijoille. Osallisuustyön koordinaattori järjestäisi myös työpajoja, joissa ideoidaan ehdotuksia asukasbudjettiin.

Kaupungin omasta toiminnasta poikkeavina, erityisinä sisältöinä voitaneen pitää esim. yhdistyksen esiin tuomia oppilaille järjestettäviä kävelykierroksia, joissa kerrotaan alueen arkkitehtuurista ja lähihistoriasta sekä asuinalueen ongelmiin tai haasteisiin nopeasti reagoivia niin kutsuttuja naapuripalavereja. Yhdistys mainitsee hankkeeseen sisältyvänä myös alueellisten tietäjäverkostojen –toimintamallin kehittämisen, jossa yhdistyksellä on ilmoituksensa mukaan kuitenkin lähinnä koordinoiva, avustava tai auttava rooli.

Hankkeessa toimiva osallisuuden koordinaattori osallistuisi myös kaupunkiympäristötoimialan kaavatilaisuuksiin ja olisi mukana järjestämässä yhteisiä kaavakävelyjä eri alueilla.

Yhdistys toteaa hanke-esittelyssään kaupungin toteuttaman asukasbudjetin äänestysmäärien olleen heikkoja ja korostaa erityisesti asukkaiden aktivointia jo ennen ehdotusten äänestykseen tulemista. Yhdistyksellä on hanke-esittelyn mukaan laajat yhteistyöverkostot kaupungin ja monien keskeisten järjestötoimijoiden kanssa ja yhdistyksen aluetyön koordinaattori on asukkaiden ja toimijoiden hyvin tuntema.

Yhdistys katsoo omaavansa resurssit ja kokemusta olla mukana täydennysrakentamisen kaavavalmistelussa ja tuoda esiin naapureiden, asukkaiden ja alueen järjestöjen ehdotuksia täydennysrakentamiseen sopivista kohteista ja voivansa järjestämässä keskustelua ja yhteistyötä. Yhdistyksen lähtökohtana on saada kaupunkiympäristötoimialalta tietoja toimintaansa kohdistuvista odotuksista.

Hankkeen rahoitus

Yhdistyksen mukaan hankkeen kustannukset ovat 50 000 € vuodessa. Kustannuksista 35 000 € aiheutuu koordinaattorin palkasta sivukuluineen ja 15 000 € toimintakuluista. Hankkeeseen haettaisiin myös ulkopuolista rahoitusta, mutta vuosi 2021 toimittaisiin Turun kaupungin rahoituksella.

Yhteenveto

Kaupunginhallituksen 6.10.2020 § 421 hyväksymässä kaupungin osallisuuden toimintamallissa osallistamisen ja kuulemisen keinoja ovat muun ohessa verkostoyhteistyön ja kumppanuustoiminnan lisääminen sekä sen tarjoamat yhteistyömahdollisuudet ja mallit. Samoin kaupungin strategiassa osallisuuden edellytetään tulevan osaksi palveluiden suunnittelua, toteuttamista ja päätöksentekoa varmistamaan valmistelun laatu, työ- ja asiakastyytyväisyys ja resurssitehokkuus.

Yhdistyksellä on kiistatta laajat verkostot ja elävä yhteys sekä jäsenyhdistyksiinsä että suoraan kuntalaisiin, minkä vuoksi Yhdistystä voidaan pitää sen perustoiminnan ohessa merkityksellisenä toimijana asukkaiden osallisuustyössä. Kaupungin kannalta on tarkoituksenmukaista kehittää osallisuusyhteistyötä erityisesti asukasbudjetti- sekä kaupunkikehitys-  kuten täydennysrakentamisen kaavoitusprosesseissa kuitenkin siten, että toimenpiteet toteutetaan yhteistyössä kaupungin asianomaisten toimijoiden kanssa ja heidän ohjauksessaan

Hyväksyttäväksi esitettävän sopimuksen mukaan kaupunkikehityshankkeissa Yhdistyksen rooli on ensisijaisesti avustaa kaupungin henkilökuntaa erikseen sovittavien yleisötilaisuuksien toteuttamisessa sekä viestiä ja markkinoida sopimusta koskevissa asioissa omissa kanavissaan ja verkostoissaan kaupungin laatimien materiaalien pohjalta. Asukasbudjetissa Yhdistys on mukana viestinnällisesti sekä toteuttamassa kaupungin henkilökunnan edustajien ohjauksessa asukasbudjetin toteuttamisen eri vaiheita.

Liite 1Yhteistoimintasopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan kaupungin ja Turkuseura-Åbosamfundet ry:n välisen yhteistyösopimuksen ja myöntää Yhdistykselle 35 000 € suuruisen lisätoiminta-avustuksen vuodelle 2021 sekä varautuu sopimuksessa mainituin edellytyksin 15 000 € suuruisen lisätoiminta-avustuksen myöntämiseen vuodelle 2022.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja osoittamaan sopimuksessa mainitut koordinoivat yhteyshenkilöt.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ruohosen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 37
Liite 1:Yhteistoimintasopimus